luni, 26 noiembrie 2018

„Împărăţia lui Dumnezeu este înăuntrul vostru”


In Fragmentul evanghelic propus azi spre luare aminte, Mântuitorul Iisus Hristos ne mărturiseşte că Împărăţia lui Dumnezeu este înăuntrul vostru” (Luca 17, 21). Cum putem simti acest lucru? 

Se spune ca simtim efectiv acest  lucru atunci când trăim adevărata bucurie şi nu doar fericire, ci un sentiment care e mai presus de sentimentul de fericire. Ea vine din inimă doar atunci când Il ai pe Dumnezeu în inima ta. 

Dar care este opusul acestui sentiment?

Părintele Paisie ne spune că opusul acestui sentiment este anxietatea. Atunci când „devenim anxioşi, avem sentimente de vinovăţie si în interiorul nostru este o parte din iad.” 
Când suntem stăpâniţi de o permanentă nelinişte atunci pierdem bucuriile Raiului şi ne aflăm prăbuşiţi în iad. 
Din nefericire această stare o întâlnim la majoritatea oamenilor din zilele noastre. Si multe din medicamente luăm regulat pentru a ne vindeca de această anxietate cu care ne confruntăm zi de zi! 
Dar un crestin constient nu trebuie sa ia  nici un medicament pentru a experimenta bucuria în fiecare zi din toate activităţile noastre.

Părintele Paisie ne spune că: „Nu este greu să experimentăm această bucurie minunată; dar din păcate egoismul nostru nu ne dă voie să trăim bucuria aceasta.” 

Ce trebuie să facem pentru a schimba neliniştea întru bucurie? 

Soluţia pe care ne-o oferă Părintele este să Îl lăsăm pe Dumnezeu să ne călăuzească vieţile. În Biserică suntem călăuziţi cu ajutorul sfintelor slujbe, Sfintelor Taine, învăţături despre cum să ne rugăm, cum să ne învingem egoismul despre cum să devenim ai lui Dumnezeu. Aşadar trebuie să ne predăm pe noi înşine Bisericii lui Hristos şi învăţăturii Sale.
  • Să ne rugăm în fiecare zi dimineaţa şi seara. 
  • Să urmăm calendarul liturgic şi să participăm la Sfânta Liturghie, să ne spovedim şi să ne împărtăşim. 
  • Să postim în posturile de peste an, dar şi în zilele de miercuri şi vineri, 
  • Să citim zilnic din Sfânta Scriptură şi din scrierile sfinţilor Părinţi ai Bisericii Ortodoxe. 
  • Să-L avem pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos în centrul vieţii noastre şi al familiei noastre.

„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut. Și nici nu vor zice: Iat-o aici sau acolo. Căci, iată, Împărăția lui Dumnezeu este înăuntrul vostru. Zis-a către ucenici: Veni-vor zile când veți dori să vedeți una din zilele Fiului Omului, și nu veți vedea. Și vor zice vouă: Iată, este acolo; iată, este aici; nu vă duceți și nu vă luați după ei. Căci după cum fulgerul, fulgerând dintr-o parte de sub cer, luminează până la cealaltă parte de sub cer, așa va fi și Fiul Omului în ziua Sa. Dar mai întâi El trebuie să sufere multe și să fie lepădat de neamul acesta.” LUCA 17: 20-25

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu