vineri, 7 februarie 2020

SEMNELE SFARSITULUI SI CORONAVIRUSUL

Programul evanghelic ne readuce azi la capitolul 13 din Evanghelia dupa Marcu, din care aflam cum 
Mantuitorul isi asigura discipolii cu privire la sfarsitul lumii. Desi vor fi semne,  sfarsitul va veni pe negandite!

Iar când veți auzi de războaie și de zvonuri de războaie, să nu vă tulburați, căci trebuie să fie, dar încă nu va fi sfârșitul. Și se va ridica neam peste neam și împărăție peste împărăție, vor fi cutremure pe alocuri și foamete și tulburări vor fi. Iar acestea sunt începutul durerilor.”

Subiectul este cum nu se poate mai potrivit acum, cand suntem bombardati cu tot felul de stiri legate de epidemia, pandemia, provocata de coronavirus, una mai fantasmagorica decat alta!

In aceste saptamani - in care s-a tot vorbit despre boala, carantina, spitale, vaccin, moarte - s-au emis o multime de scenarii apocaliptice. Apocalipsa devine, iata, interesanta si pentru atei in astfel de momente!

Panica s-a intins mai repede decat virusul si internetul este, incontestabil, calea cea mai sigura de propagare a virusului fricii!

Fiecare isi spune parerea, fiecare stie,  sau macar banuieste, ca "exista precis un plan  secret de ucidere in masa pus la punct de bogatii lumii"!
Se vehiculeaza chiar numele lui Bil Geates care, desi si-a pus averea la bataie ca sa scape lumea de boli,  precis are el "un scop ascuns, ca sa devina erou"!  - E greu de crezut ca cineva se gandeste si la altii si, cum acela nu esti tu,  e sigur ceva necurat in aceste gesturi, nu-i asa?!

Omul simte nevoia sa-si explice nenorocirile, nesansele, neimplinirile, lasitatile, uraciunile proprii, prin tot felul de supozitii. 
Nu pare insa dispus sa priveasca in sine si sa incerce sa faca ceva bun, sa se indrepte! Nici chiar de frica mortii!

Prin 2014, pe Blogul Citei , am publicat o analiza a deceniului '60. Iata un mic extras - un istoric scurt al evenimentelor acestei perioade:

CRONOLOGIE aproximativa


1960 "Revolutia tacuta"  din Quebec va transforma acest  
            stat in stat laic.
- 1960  criza guvernamentala in Congo
- 1960  cutremur in Maroc - 10 000 de victime
- 1960  cutremur in Cile - 6 000 de victime
- 1961  caderea guvernului in republica Dominicana
- 1961  alegerea presedintelui JF Kennedy
- 1961  Belgrad - infiintarea Miscarii statelor nealiniate
- 1961  construirea Zidului Berlinului
- 1962  cutremur in Iran - 10 000 de victime
1962  Criza rachetelor nucleare - Cuba 1962  - (cand  
            URSS isi instaleaza rachetele cu raza medie de
            actiune in Cuba, indreptate direct spre SUA,  
            aducand lumea in  pragul apocalipsei nucleare)
- 1963  ciclon in Banglades - 20 000 de morti
- 1963  asasinarea presedintelui Kennedy
- 1963  caderea guvernului Vietnamului de sud
- 1964  criza guvernamentala in Brazilia
- 1965  un nou ciclon in Banglades - 15 000 de morti
- 1967  expozitia mondiala de la Montreal
1968  revolte pe tot globul
- 1968  asasinarea lui Martin Luther King
- 1968 - 1969 gripa Honk Kong - a facut 1 000 000 de 
   victime
- 1969  Omul face primul pas pe luna
- 1969  Festivalul Woodstock, emblematic pentru cultura
   Hippy, moment care a schimbat nu doar istoria muzicii ci 
   si cultura popp americana.

Dupa cum se vede, fara sa fie luate in calcul victimele colaterale ale evenimentelor, au murit un milion de oameni de gripa!  

Periodic se vorbeste despre sfarsitul lumii!Ne arde sa stim cand, cum.
Daca ar fi sa stim toate cele prin care vom trece... viata ar deveni un calvar. 
Oricat am suferi, e de preferat sa ne zbatem aici, platindu-ne astfel rascumpararea sufletelor noastre.

In mod evident sunt unii care platesc mai greu, altii care parca nu cunosc poticniri dar "de ce?"... asta nu stim noi si nici nu putem judeca.

Ne rugam sa ne fie bine dar, am mai spus-o, nu binele de aici ne va darui binele de Dincolo! Pentru simplul motiv ca preabinele leneveste spiritul! 

Fiecare om si fiecare generatie are momentul propriu de examinare, de incercare. Poate unii mai mult, altii mai putin. Ne putem compara noi, cei ce azi, cu cei care au trecut Primul Razboi Mondial? Evident ca nu, oricat de nefericiti ne credem a fi!

Asa cum atunci cand suntem bolnavi sistemul imunitar se pune in miscare si intreg corpul este in alerta, asa se intampla si cu mintea, inima si sufletul nostru la vreme de incercare.
Dupa fiecare suferinta ori spaima ne regasim mai puternici si mai aproape de Dumnezeu!

Poate ca pentru unii aceasta nu este o consolare acceptabila dar, daca ar trebui sa compari timpul marginit al vietii lumesti cu nemurirea, lucrurile nu mai stau la fel!

Fara Dumnezeu viata trebuie sa fie foarte greu de indurat si tocmai din necredinta vin  angoasa si nemultumirea de azi !

Apocalipsa este in curs dar noi habar nu avem decat din cand in cand, cand ne temem de moarte! Un crestin insa are moartea ca reper, zilnic! El nu se teme de ea!

Sfântul Ioan Gură de Aur, in Omilii la Matei, referindu-se la semnele sfarsitului spunea:

„Cea mai mare parte din semnele sfârşitului lumii s-au împlinitEvanghelia s-a propovăduit în întreaga lume, au fost războaie, cutremure, foamete; aşa că nu mai este mult până la sfârşit. Nu vezi semnele? Şi acesta este chiar cel mai mare semn. Nici cei de pe timpul lui Noe n-au văzut semnele prevestitoare ale prăpădului aceluia, ci continuau să joace, să mănânce, să se însoare şi să-şi facă treburile lor obişnuite; şi au fost surprinşi aşa de pedeapsa aceea înfricoşătoare. La fel şi cei din Sodoma; se desfătau şi nu se sinchiseau de cele ce se petreceau în jurul lor şi au fost făcuți scrum de fulgerele coborâte atunci din cer. 

Gândin­du-ne, dar, la toate acestea, să ne pregătim pentru plecarea noastră din lumea aceasta. Chiar dacă nu va veni acum sfârşitul lumii, dar sfârşitul fiecăruia, bătrân sau tânăr, bate la uşă.

„În vremea aceea, ieșind din templu Iisus, unul dintre ucenicii Săi I-a zis: Învățătorule, privește ce fel de pietre și ce clădiri! Dar Iisus a zis: Vezi aceste mari clădiri? Nu va rămâne piatră pe piatră care să nu se risipească. Și șezând pe Muntele Măslinilor, în fața templului, Îl întrebau, de o parte, Petru, Iacov, Ioan și cu Andrei: Spune-ne nouă, când vor fi acestea? Și care va fi semnul când va fi să se împlinească toate acestea? Iar Iisus a început să le spună: Vedeți să nu vă înșele cineva. Căci mulți vor veni în numele Meu, zicând că sunt Eu, și vor amăgi pe mulți. Iar când veți auzi de războaie și de zvonuri de războaie, să nu vă tulburați, căci trebuie să fie, dar încă nu va fi sfârșitul. Și se va ridica neam peste neam și împărăție peste împărăție, vor fi cutremure pe alocuri și foamete și tulburări vor fi. Iar acestea sunt începutul durerilor.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu