vineri, 20 octombrie 2017

SA NU NE AMAGIM...

ca suntem mai buni, aratand cu degetul spre farisei! 
In fiecare dintre noi este ascuns unul!

A existat si exista o gresita idee, dupa parerea mea, potrivit careia evreii sunt perpetuuu demni de dispretul crestinilor caci nu l-au recunoscut pe Dumnezeu in Iisus, ba chiar L-au umilit si L-au ucis. Curentul acesta sufla si azi!

Eu oare, daca eram contemporan cu Iisus L-as fi urmat?
E o intrebare pentru oricare dintre noi, nu-i asa?

Cred ca evreii nu sunt cu nimic mai nedemni decat alti muritori care nu pot, nu vor sau refuza si azi sa-L
recunoasca! Si asta de 2000 de ani incoace!

Pretextul acesta este menit sa justifice in fapt invidia pe care o purtam acestui popor  care traieste de veacuri cu mentalitatea  ca este special, deosebit, ales. Potrivit acestei convingeri evreii cresc si se dezvolta ca atare. Avand mentalitatea apartenentei unei caste deosebite, stiu sa fie uniti.

Gasesc stupid sentimentul pe care multi il dezvolta impotriva-le atata timp cat in fiecare dintre noi putem descoperi ceva din fariseismul iudaic, caci nici neascultarea si nici tradarea nu au fost inventate de evrei!
In fond oamenii gasesc oricarui seaman un "ce" pentru care sa merite dispret, ura, invidie, tradare ori toate laolalta!

Da. Multi dintre iudei atunci nu L-au vrut pe Iisus-Domnul - multi pentru ca nu L-au inteles, unii pentru ca nu au vrut sau nu au putut sa schimbe ceva in obiceiurile lor, altii chiar L-au urat pentru perfectiunea pe care o aducea ca model si care le parea dificil de urmat. 

Dar sa nu uitam ca, prin Planul Divin care prevedea extinderea mantuirii in neamuri, unii dintre cei care auzeau nu intelegeau si vazand nu reuseau sa distinga ce trebuie!

Dar Pavel? Si el era iudeu si facuse parte din tabara denigratorilor! Asta insa nu l-a impiedicat ca apoi sa puna in opera cladirea teologiei crestine! Nimeni nu l-a putut intrece pana azi. Totul a fost explicat de el cu o minutiozitate si o profunzime care dau de lucru si azi exegetilor! 

Uitam si faptul ca primii crestini ai primei Biserici a lui Dumnezeu a fost alcatuita din evrei convertiti! 

Incontestabil, venirea Mantuitorului face parte din Planul lui Dumnezeu de mantuire a lumii si nu doar a unui neam! Tradarea fariseilor a fost este si va fi mereu o pata neagra pentru ei dar mereu un exemplu de "asa NU" pentru noi.

Ei nu vedeau atunci decat caderea lor din demnitatile castigate! Dumnezeu era prea Mare pentru ca ei, micsorati in orgolii, sa-L mai poata distinge!

Evreii raman insa, dincolo de orice, poporul ales caci EL, Dumnezeu, nu-si schimba Planul, si, in consecinta, nici alegerile! Dumnezeu este consecvent si loial! 

Si, mai e ceva de luat in seama : nimic nu se petrece fara ca Dumnezeu sa ingaduie si, daca ingaduie, ce ingaduie este de folos !


Cu cine voi asemăna pe oamenii acestui neam? Şi cu cine sunt ei asemenea? Sunt asemenea copiilor care şed în piaţă şi strigă unii către alţii, zicând: V-am cântat din fluier şi n-aţi jucat; v-am cântat de jale şi n-aţi plâns. Căci a venit Ioan Botezătorul, nemâncând pâine şi negustând vin, şi ziceţi: Are demon! A venit şi Fiul Omului, mâncând şi bând, şi ziceţi: Iată un om mâncăcios şi băutor de vin, prieten al vameşilor şi al păcătoşilor! Dar Înţelepciunea a fost găsită dreaptă de către toţi fiii ei. Luca 7, 31-35

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu