vineri, 11 martie 2016

TINEM POST SAU...FACEM CURA?

Stiu ca exista pareri pro si contra post, dupa cum exista pareri potrivit carora  e bine sa postesti pentru ca... e sanatos! 
Ei bine, eu as zice ca postul este... post si nu cura de dezintoxicare ori mai stiu eu ce, si nu face bine decat celor care il tin cum se cuvine! Cura... face bine si ea dar... este altceva!
Sa ma explic.
Postul inseamna - mai intai - privarea truplui de desfatarea gustului, de poftele gastronomice, cele care, prin prea-hranirea trupului, il impiedica sa se gandeasca la cele sfinte,  dar, totodata este o perioada in care, lipsa mancarii este compensata de rugaciune, de meditatie!

Cine a tinut cura de slabire, sau orice alta cura care implica iesirea din obisnuinta, stie ca nu e chiar nimic si nu-i deloc usor!
Corpul are o anume memorie. El se obisnuieste cu ritmul, cantitatea si continutul hranei si, ca orice obisnuinta, detasarea de ea produce... sevraj!
Sevrajul implica, dureri de cap, nervozitate, stare de slabiciune...
Fara rugaciune, postul devine doar o sursa de pacate! 
Mai bine ... nu!

Exercitiul postului, la care ar trebui sa ne antrenam tot anul, prin postirea din zilele de miercuri si vineri, este o taina, pana la urma!
Sa tii post nu inseamna sa inseli corpul cu credvursti de post, pateu de post, carne de post!
Postirea insemna FLAMANZIRE, diminuarea cantitatilor de mancare, renuntarea la felurile stimulante

De ce flamanzire? 
Pentru ca sangele sa se ocupe si cu altceva decat cu digestia, ajutand mintea sa-si vina in fire!
Decat o portie mare de cartofi prajiti cu mujdei si salata de varza, bucate mancate cu pofta si desfatare... mai bine o bucata de paine si un pahar cu apa! Asta e post!
Salata de linte, fasole... cartofi fierti, fructe - proaspete ori uscate - in fine, lucruri usoare si in cantitati reduse, sunt recomandate pentru a ajuta trupul sa se mentina in forma!

Daca in post ne-am umflat burtile... nu a fost post!

Rugaciunea trebuie sa fie hrana de baza! 
Rugaciune, metanii, renuntarea la cele ce ne desfata! 
Daca Face Book-ul a devenit a doua natura... pai, el ar trebui inlaturat... macar pentru aceasta perioada!
Daca cafeaua de dimineata este desfatarea cu care ne incepem ziua... sa bem ceai si sa ne gandim ca dam o jertfa Mantuitorului. Daca tigarea ne tine robi... sa ne dezrobim de ea...!
Jerfele pentru Domnul nu sunt sangeroase, ci sunt renuntari la lucruri are ne tin legati de cele pamantesti, de placeri, bucurii lumesti, pacate!

Daca reusim sa renuntam macar la un singur lucru care ne place peste masura, este deja ceva!

Postul este nevointa si nevointa ne ajuta sa gandim altfel. 
Din huzur nu prea iese decat... aroganta, ingamfare, desconsiderare...  numai lucruri care, paradoxal, nu fac decat sa ne inegreasca sufletul.

In fine, orice am alege sa o facem cu onestitate: facem o cura sau ... tinem post?!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu