marți, 16 septembrie 2014

ZIUA 222

Buna dimineata intr-o zi de marti!
Azi m-am gandit sa va vorbesc despre auto masaj.

In lupta mea pentru revitalizarea organismului am inceput un program special, de criza i-as zice. 

Ma trezesc, imi fac o cruce si multumesc Domnului ca am mai apucat un rasarit, apoi, stand in pat, incep sa-mi frictionez corpul.
Dupa aceea imi citesc cateva rugaciuni si imi fac toaleta de dimineata. 
Beau o cana de suc proaspat, facut dintr-un mar, un morcov si o sfecla rosie mica si...abia apoi  imi incep ziua!

Exista nenumarate site.uri, carti, reviste,  cu si despre auto masaj. 
Candva, in Romania, am urmat o scoala de presopunctura, reflexoterapie si masaj.
Intre multiplele tipuri de tehnici de masaj am invatat si metoda ZAVERGIU.
Am fost foarte surprinsa sa gasesc la buchinistii de pe malul Sennei cartea doctorului roman "L'Hôpital préventif : la vitalité cellulaire "/ Mihai Zavergiu-Theodoru, o editie din 1975.

La varsta de 60 de ani, doctorul Mihai Zavergiu-Theodoru era atat de bolnav, incat considera ca nu mai are prea mult de trait. Diatezic prin nastere ("diateza" este un termen medical vechi folosit pentru a desemna particularitatea organismului de a intra in contact cu diferite boli, ca: alergiile, afectiunile reumatismale sau guta- din cauza conformatiei tesuturilor si organelor!), incercat de 21 de boli grave infectioase, se confrunta de la o vreme si cu placarde mari de pete pe torace si coate. ("placarde" este un termen medical dermatologic care defineste mai multe papule confluente, zone plate proeminente mai mari.)

Prin anii '60, sleit de puteri, imbatranit, doctorul Zavergiu continua totusi sa nu se dea invins, sperand ca va gasi o solutie pentru a-si imbunatati starea fizica si psihica.
Si a gasit ceva cat se poate de simplu: masajul. 

Ideea sa era de a antrena sangele din epiderma prin frictiuni, producand o vasodilatatie periferica. 
Foarte serios in demersul sau, dr. Zavergiu si-a facut zilnic acest masaj, timp de un an!  
Si... placardele au disparut! El si-a continuat "tratamentul" cu rabdare, pe langa masaj, mancand sanatos, respirand aer curat, facand miscare... 
Si asa a apucat 93 de ani!

Tehnica de auto masaj conform Metodei dr. Zavergiu se bazeaza pe efleuraj, adica frectie!

Se incepe astfel:
1. Frectia intregului cap: oasele temporal, frontal, ceafa, dosul urechilor, de 10-20 de ori fiecare os. (Se insista pe pavilionul urechii.)
2. Frectia degetelor de la maini: de la baza spre varf si invers, de 20 de ori. Frectia podului palmei si dosului palmei, tot de 20 de ori.
3. Frectia circulara a incheieturilor mainii si a intregului antebrat - de 10-20 de ori.
4. Frectia tuturor degetelor de la picioare, a gleznelor, talpilor, genunchilor, a intregului picior, pe fiecare parte, de cate 10-20 de ori.
5. Frectia fetei (de cate 10-40 de ori fiecare portiune).
    a. se unesc degetele medii (mijlociu si inelar) ale mainilor si cu ele se
frictioneaza pornind 
    de la radacina nasului in sus pana la insertia parului si in jos, pana la radacina nasului;
    b. se continua frectia intregii frunti, cu degetele aratator, mediu si inelar
unite, de la  
    sprancene in sus pana la insertia parului si in jos, pana la ureche;
    c. se continua frectia tot cu cele trei degete, de la coada ochiului in jos 
pana la maxilarul 
    inferior si inapoi (pe ambele parti deodata);
    d. cu degetele medii si inelare frictionam partile nasului, pornind de la radacina pana la
    frunte si inapoi;
    e. se frictioneaza orizontal maxilarul inferior.
5* Frectia ochilor: se frictioneaza sprancenele (du-te, vino), pleoapele si regiunea invecinata. Se misca globul ocular in toate directiile de 20 de ori.
6. Frectia gatului (de 20 de ori)
     a. se frictioneaza orizontal gatul cu toate degetele mainii, pornind
spre spate si inapoi;
     b. se continua frictionarea gatului cu clavicula si umarul, in fiecare parte.
7. Frectia bratelor: se prind si se strang intre degete muschii bratului, cat putem, apoi le dam drumul. Se repeta miscarea pe brat si antebrat, apoi se frictioneaza longitudinal de la cot spre umar si inapoi, de 10-30 de ori.
8. Frectia pieptului: se cuprinde axila cu toate degetele, se frictioneaza energic, se maseaza. Se continua frictiunea pe toata suprafata toracelui, cuprinzand cat mai mult si din spate, aducand frectia pana la linia mediana a toracelui. In regiunea cordului se insista mai mult.
9. Frectia omoplatului: se cuprinde cu degetele de la mana stanga umarul drept si se frictioneaza de 20-30 de ori de la umar (peste brat) pana la vertebre (pe sub brat), apoi toata suprafata omoplatului. La fel se frictioneaza omoplatul drept.
10. Frectia cefei: se frictioneaza cu ambele maini, orizontal, incepand de la baza craniului in jos. Cand exista dureri de cap, se frictioneaza de 100 de ori si chiar mai mult. Restul spatelui se frictioneaza cu un prosop lung de canepa facut sul, in diagonala si orizontal, insistand in regiunea lombara, mai ales cand avem dureri. Tot pentru dureri lombare, cuprindem cu mainile mijlocul, de la coloana vertebrala spre fata (degetul mare este spre fata), si masam puternic regiunea de la linia mediana spre exterior.
Ideal este ca masajul sa fie practicat integral, zilnic, dimineata, inainte de a ne da jos din pat.
Complementar se recomanda miscare in aer liber, mersul pe jos, exercitii de respiratie.
Auto masajul este benefic tuturor iar aceasta metoda nu contravine nici unei afectiuni. Bolnavii de cancer, de exemplu, nu prea au voie sa faca masaj traditional. In cazul metodei Zavergiu este vorba de frictiuni care optimizeaza circulatia sangvina si limfatica dand astfel forta organismului.

Oricine poate. Apoi Domnul a lasat in mainile noastre putere de tamaduire. Nu degeaba avem reflexul de a pune mana acolo unde ne doare, cand ne doare!
Asadar e nevoie doar de constienta acestui fapt si de un pic de vointa!




EVANGHELIA ZILEI

Marcu 
VI, 1-7

In vremea aceea a venit Iisus în patria Sa, iar ucenicii au mers după El. 

Şi fiind sâmbătă, a început să înveţe în sinagogă. Şi mulţi, auzindu-L, se mirau şi ziceau: „De unde are el acestea? Şi ce este înţelepciunea care i s'a dat, ca şi minuni să se facă prin mâinile lui? Oare nu este acesta teslarul, fiul Mariei, şi fratele lui Iacob şi al lui Iosif şi al lui Iuda şi al lui Simon?  Şi nu sunt oare surorile lui aici la noi?“  Şi se poticneau întru El. Şi Iisus le zicea: „Un profet nu este dispreţuit decât în patria sa şi între rudele sale şi în casa lui“. Şi n'a putut să facă acolo nici o minune, decât că Şi-a pus mâinile pe câţiva bolnavi şi i-a vindecat. Şi Se mira de necredinţa lor. Şi străbătea satele dimprejur, învăţând. Şi i-a chemat la Sine pe cei doisprezece şi a început să-i trimită doi câte doi şi le-a dat putere asupra duhurilor necurate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu