marți, 3 iulie 2018

DE-ALE VRAJMASULUI



Pericopa de azi este in sine o pilda pe care Mantuitorul insusi o explica.

Decriptand ca pentru noi, cei de azi, putem spune ca semanatorul este Dumnezeu, graul ce da rod sunt oamenii care cred in El, iar neghina... o reprezinta cei fara de Dumnezeu pe care diavolul ii stapaneste si ii dirijaza.


Domnul nu vrea sa secere neghina semanata de cel rau printre boabele de grau. El decide sa astepte momentul secerisului - desi neghina risca s compromita recolta!


Secerisul este momentul celei de-a doua veniri.

Domnul lasa totul pentru timpul acela, cel al alegerii, cand "graul se va separa de neghina"! Argumentul Sau este acesta: "ca nu cumva, plivind neghina, să smulgeți odată cu ea și grâul" - acesta operatiune putand sa dauneze si spicului de grau, omului lui Dumnezeu!


Istoria a cunoscut o multime de astfel de... epurari, cand pretul a fost platit de ... nevinovati!


Cred ca multi credinciosi pica in pacatul actiunilor extreme. Eu am inteles insa ca la Dumnezeu conteaza si rabdarea si suferinta si asteptarea... Caci de nimic din ce se intampla Domnul nu este strain! Nu noi suntem chemati sa alegem graul de neghina ! Domnul va face asta!
Noi... noi trebuie sa-L marturisim, sa credem in El, sa traim dupa legea Lui si sa aratam ca putem indura, spera si accepta voia Lui!

Restul... il Va face EL!

Si, pentru ca veni vorba de vrajmasia celui rau, va invit sa reflectam asupra relelor sentimente ale noastre fata de aproapele.

Invidia este o boala care macină sufletele multora dintre noi.

Pentru invidios pana si necazul cuiva poate fi prilej de invidie!

Sfinții părinți spuneau ca este o boala fără leac!

Orice se intampla in viata altora poate constitui pentru astfel de persoane un prilej de invidie: daca are "de ce are", daca nu are "cum de nu are"...
 

 Si nu e nevoie ca Invidiosul sa dea foc casei celui invidiat caci gândul lui rău ajunge!

Nimeni insa nu e la adapost - nici invidiosul, înnegrit de pacate groaznice, nici cel invidiat, neputincios in fata raului fără ajutor ceresc!
Pe oamenii ăștia, care au ce au cu alții, pierzând vremea necesară ca sa devină si ei cineva, munciți fiind de răul invidiei, ii putem asemăna cu neghina ce schimba calitatea grâului. 


Domnul însă ii poate ajuta pe toți: si pe omul slab il poate ajuta sa lupte si sa iasă victorios împotriva raului, si pe omul rău, sa scape de boala asta, altfel incurabila!


La Dumnezeu totul este cu putinta! 


„Zis-a Domnul pilda aceasta: Asemenea este Împărăția cerurilor omului care a semănat sămânță bună în țarina sa. Dar, pe când oamenii dormeau, a venit vrăjmașul lui, a semănat neghină printre grâu și s-a dus. Iar dacă a crescut paiul și a făcut rod, atunci s-a arătat și neghina. Venind slugile stăpânului casei, i-au zis: Doamne, n-ai semănat tu oare sămânță bună în țarina ta? De unde, dar, are neghină? Iar el le-a răspuns: Un om vrăjmaș a făcut aceasta. Slugile i-au zis: Voiești, deci, să ne ducem și s-o plivim? El însă a zis: Nu, ca nu cumva, plivind neghina, să smulgeți odată cu ea și grâul. Lăsați să crească împreună și grâul și neghina până la seceriș, iar la vremea aceea voi zice secerătorilor: Pliviți întâi neghina și legați-o în snopi ca s-o ardem, iar grâul adunați-l în hambarul meu."

Matei 13: 27-30


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu