vineri, 29 aprilie 2022

IZVORUL TAMADUIRII

In vinerea Saptamnii Luminate, numita si Vinerea Scumpă sau Fântăniţa,  crestinii ortodocsi sarbatoresc Izvorul Tamaduirii. 

Faptul ca in popor se zice Vinerea Scumpă este pentru a pune in contrast aceasta zi cu Vinerea Mare - numita si Neagră sau Seaca) - de dinaintea Paştelui.

Aceasta sarbatoare este o aducere aminte a uneia dintre minunile Maicii Domnului.

Inainte de a fi imparat, Leon cel Mare a intalnit, intr-o padure de la marginea Constantinopolului, un orb, care i-a cerut apa. 
Cum el nu avea apa, a privit in jur intelegand ca trebuie sa o caute. 
Maica Domnului  i s-a aratat atunci lui Leon si i-a spus:  

"Nu este nevoie sa te ostenesti, caci apa este aproape! Patrunde, Leone, mai adanc in aceasta padure si luand cu mainile apa tulbure potoleste setea orbului si apoi unge cu ea ochii lui cei intunecati!"
   
La indemnul Maicii DomnuluiLeon i-a dat orbului sa bea apa dintr-un izvor gasit in apropiere, apoi i-a spalat ochii si orbul s-a vindecat, capatandu-si vederea.

Pentru a-i multumi Maicii Domnului, cand a ajuns imparat, Leon cel Mare a ridicat in apropierea izvorului o biserica unde s-au savarsit apoi multe minuni. 


Mai tarziu, se spune ca imparatul Justinian (527-565),  care suferea de o boala grea, s-a vindecat dupa ce a baut apa din acest izvor.
In semn de multumire acesta a construit o biserica si mai mare acolo. Aceasta a fost insa distrusa de turci in anul 1453.

Azi izvorul este adapostit de o biserica mica si curata, ca un crin alb, ca o casa de oameni gospodari, in vechiul cartier Vlaherne, din Istanbul. 






Am cautat aceasta Biserica 2 zile in Istambul, asa cum am cautat azi fotografiile facute atunci! 
Bucuria de a o fi gasit, intr-un tarziu, ascunsa printre casele darapanate ale cartierului Vlaherne (unul din cele mai sarace si locuit de curzi!) a fost enorma! 
Si ce pace m-a cuprins!
Mai am inca si azi o sticluta cu apa de la acel izvor minunat!



Doamne, multumesc ca m-ai invrednicit a ajunge sa o vad!
Maica Preacurata, indura-te de noi!