luni, 21 noiembrie 2016

INTRAREA MAICII DOMNULUI IN BISERICA - ZI DE PRAZNIC

Sinaxar



Arhid. Ştefan Sfarghie, 21 Noiembrie 2016
"Praznicul Intrării în biserică a Maicii Domnului semnifică aducerea Fecioarei Maria la Templul din Ierusalim, la vârsta de 3 ani, de către părinţii săi, Ioachim şi Ana. Aici a trăit şi a slujit ca fecioară în Templu până la logodna ei cu Dreptul Iosif. Fecioara Maria a fost primită de arhiereul Zaharia, care a dus-o în Sfânta Sfintelor, locul unde o dată pe an intra singur arhiereul să aducă jertfe lui Dumnezeu. A fost condusă în acel loc sfânt ca să devină ea însăşi „Sfânta Sfintelor” lui Dumnezeu, Biserică vie şi Templu al Pruncului dumnezeiesc, Mântuitorul Iisus Hristos."

De la momentul caderii omului prin neascultare, multe au fost apucaturile care l-au afundat! De la crima lui Cain, trecand prin toate impreunarile nefiresti, caderea parea de neoprit! 
Atunci Domnul a trimis Potopul! Si totusi nu ne-a pierit!

Semnele lasate de Dumnezeu oamenilor au facut ca de la acel moment, catartrofal si curatitor, ridicarea lor sa se puna in miscare! Greu dar cu atat mai profund, caci desavarsirea Planului Divin avea sa se produca abia dupa Pogorarea  Duhului Sfant!


Ridicarea aceasta, produsa lent, de-a lungul a mii de ani, a facut posibila nasterea unei persoane pure si demne ca Sfanta Fecioara Maria, cea in trupul careia aveau sa bata impreuna, pentru intaia oara, inima Domnului si cea a omului!


Şi pe când mergeau ei, El a intrat într-un sat, iar o femeie, cu numele Marta, L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvântul Lui. Iar Marta se silea cu multă slujire şi, apropiindu-se, a zis: Doamne, au nu socoteşti că sora mea m-a lăsat singură să slujesc? Spune-i deci să-mi ajute. Şi, răspunzând, Domnul i-a zis: Marto, Marto, te îngrijeşti şi pentru multe te sileşti; Dar un lucru trebuie: căci Maria partea bună şi-a ales, care nu se va lua de la ea. Şi când zicea El acestea, o femeie din mulţime, ridicând glasul, I-a zis: Fericit este pântecele care Te-a purtat şi fericiţi sunt sânii pe care i-ai supt! Iar El a zis: Aşa este, dar fericiţi sunt cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu şi-l păzesc. 

Luca 10, 38-42/11, 27-28

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu