duminică, 30 aprilie 2017

MIRONOSITELE

L-au urmat pe Hristos chiar si atunci cand apostolii L-au parasit, cuprinsi de frica.
Ele, femeile, nu s-au temut nici de garzi, nici de suferinta produsa la vederea Rastignirii, nici de durerea mortii, nici sa mearga noaptea la mormant!
Si Domnul le-a rasplatit... aratandu-Se intai lor! De ce?
Pentru ca ele credeau cu desavarsire!

Dumineca a 3 a , dupa Pasti poate fi considerata ... Ziua Femeii! Cea adevarata!

ORTHODOX-WIKI: Mironosiţă sau de-mir-purtătoare sau purtătoare de mir (gr. mirophores) este una femeile care urmau Mântuitorului Iisus Hristos, care au fost prezente la Patimile Lui alături de Maica Domnului (Marcu 15, 40; Ioan 19, 25) şi care au mers la mormânt ca să ungă trupul Domnului cu miresme (mir și aromate), după tradiţia evreiască de înmormântare (Marcu 16, 1). Lor s-a arătat Mântuitorul după înviere înaintea apostolilor, după cum arată relatările Învierii Domnului din cele patru Evanghelii.

Prăznuirea lor împreună se face în a 3-a duminică după Paşti, numită Duminica Femeilor Mironosiţe.


DEX: MIRONOSÍȚĂ, mironosițe, s. f. 1. (Bis.) Fiecare dintre femeile care, după Noul Testament, au dus balsamuri la mormântul lui Isus pentru a-i unge trupul; p. gener. femeie cucernică, smerită. ◊ Expr. A face pe mironosița = a-și lua aere de nevinovăție, a simula pietate și modestie. ♦ Epitet dat unei femei prefăcute, care simulează nevinovăția, modestia. 2. Specie de fluture cu aripile din față albe cu pete cafenii și cu cele din spate cenușii-albăstrii (Lymantria monacha). – Din sl. mironosica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu