duminică, 27 august 2017

BUNELE MANIERE CRESTINE

In aceasta Duminica suntem invitati sa ne gandim la faptul ca, pentru cei ce-L iubesc pe Dumnezeu, poruncile nu sunt constrangeri ci un cod educational, un cod al bunelor maniere crestine 
Asa cum invatam sa folosim servetelul si nu maneca pentru a ne sterge la gura, tot asa nu ne vom lasa in desfranare, de exemplu.
Si poate ca ar trebui sa ajungem sa intelegem ca ideea potrivit careia Biserica este un loc unde ti se restrang drepturile, este pe cat de falsa pe atat de paguboasa.
 
Respectarea poruncilor este educatie, ascultarea constiintei, continua analiza personala, rusine, ingaduinta fata de ceilalti, respectarea aproapelui, iubire daruita si primita.


În vremea aceea a venit un tânăr la Iisus, îngenunchind înaintea Lui și zicându-I: Bunule Învățător, ce bine să fac ca să am viața veșnică? Iar El a zis: De ce-Mi zici bun? Nimeni nu este bun, decât numai Unul Dumnezeu. Iar dacă vrei să intri în viață, păzește poruncile. El I-a zis: Care? Să nu ucizi, să nu faci desfrânare, să nu furi, să nu mărturisești strâmb; cinstește pe tatăl tău și pe mama ta și să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți. Zis-a Lui tânărul: Toate acestea le-am păzit din copilăria mea. Ce-mi mai lipsește? Atunci Iisus i-a spus: Dacă voiești să fii desăvârșit, du-te, vinde averile tale, dă-le săracilor și vei avea comoară în cer; după aceea, vino și urmează-Mi. Însă, auzind cuvântul acesta, tânărul a plecat întristat, căci avea multe avuții. Iar Iisus a zis ucenicilor Săi: Adevărat zic vouă că un bogat cu greu va intra în Împărăția cerurilor. Și iarăși zic vouă că mai lesne este să treacă o cămilă prin urechile acului, decât să intre un bogat în Împărăția lui Dumnezeu. Auzind, ucenicii s-au uimit foarte mult, zicând: Atunci, cine poate să se mântuiască? Dar Iisus, privind la ei, le-a zis: La oameni aceasta e cu neputință, la Dumnezeu însă toate sunt cu putință.

PS

Ceea ce nu se spune in aceasta pericopa dar este transmis de Sfanta Traditie a Bisericii este ca acest tanar exemplar, care isi dorea sa faca totul pentru a ajunge langa Dumnezeu, desi trist la momentul discutiei cu Mantuitorul, a implinit spusele Lui si a devenit apostol, daruindu-si averea saracilor!

Caci... ceea ce e cu neputinta oamenilor, este cu putinta la Dumnezeu!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu