sâmbătă, 21 octombrie 2017

"Uita-te la fata si intreaba-ma de viata!"

Am avut sansa sa-l am ca profesor de Limba si Literatura Romana pe Mircea Handoca,  cel mai pasionat critic si biograf al lui Mircea Eliade.
A fost prima persoana care mi-a spus ca Biblia este cea mai desavarsita carte, ca acolo exista raspuns la orice intrebare si ca de cate ori citesti din ea - dincolo de poveste, de cuvinte aparent inexplicabile, nenumarate chei si coduri - ai de aflat un adevar, un sfat, o dezvaluire, mereu o noutate! 
Nu exista nimic pe lume care sa nu aibe o explicatie in Scriptura!

In fragmentul evanghelic propus astazi, prin istorisirea Sf. Ap. Luca, ni se spune, printre randuri, ca pacatul ne tine legati in "lanturi si obezi" si ne dezbraca, ne dezvaluie,  ca prin el vrajmasul ne duce in pustiul desertaciunii. 

Sa te spovedesti, sa-ti recunosti pacatele, nu serveste nimanui decat numai tie!
Daca 
e greu sa tii un secret departe de curiozitatea lumii... putem fi siguri ca in fata lui Dumnezeu nu ramane nimic nestiut... 

Un proverb romanesc zice frumos : "Uita-te la fata si intreaba-ma de viata!" 
Un fel de a spune ca tot ce traim, pe fata sau in ascuns, este practic vizibil! Nu se pot ghici poate toate amanuntele dar de ce suntem in stare se vede...  
Pe ecranele televizoarelor in fiecare zi...  dincolo
de justificari si juraminte ... pacatele se intrezaresc! 
Omul isi graveaza pe chip tot ceea ce face oricat de bine credem ca ne tinem ascuns pacatul!
Pacatul ne marcheaza corpul, viata, dar si natura insasi! Caci tot ceea ce facem se rasfrange nu numai asupra nostra ci asupra intregii creeatii! Lumea intreaga plateste zilnic caderea omului in pacat! Poate suna aiurea la o prima citire dar...  cateva secunde de reflectie vor fi revelatoare.
Mancam mult si fara noima... ne ingrasam, ne imbolnavim.
Bem fara masura? Sanatatea nu va intarzia sa ne dea semne, ca sa nu mai vorbim de chip ... care va purta fara doar si poate semnele excesului!
Suntem mincinosi? Corpul nostru ne va da de gol prin miscari de necontrolat  decriptate de  experti in disimulare.
Sa nu mai vorbim despre alte pacate care pe zi ce trece ni se incrusteaza pe chip si pe corp, in atitudine, miscari, in betesuguri dar si in tot ce ne inconjoara. 
Distrugem paduri, vanam fara rost, avizi de castig ori corupand pentru placerea luxului, a laudei, a slavei desarte...
Nesocotim semnele naturii care ne tot striga ca exageram, ca patimile noastre o ranesc si ca nu va mai reusi sa ne fie aliata...  

În vremea aceea a venit Iisus cu corabia în ținutul Gherghesenilor, care este în fața Galileei. Și, ieșind pe uscat, L-a întâmpinat un bărbat din cetate, care avea demon și care de multă vreme nu mai punea haină pe el și în casă nu mai locuia, ci prin morminte. Văzându-L pe ­Iisus, a strigat, a căzut ­înaintea Lui și cu glas mare a zis: 
Ce ai cu mine ­Iisuse, Fiul lui Dumnezeu Celui Preaînalt? Rogu-Te, nu mă chinui!, fiindcă poruncea duhului necurat să iasă din om, pentru că de mulți ani îl stăpânea; și era legat în lanțuri și în obezi, păzindu-l, dar el, sfărâmând legăturile, era dus de demon în pustie. 
Și l-a întrebat Iisus, zicând: Care-ți este numele? Iar el a zis: Legiune. Căci demoni mulți intraseră în el. Și-L rugau să nu le poruncească să meargă în adânc. 
Și era acolo o turmă mare de porci, care pășteau pe munte. Și L-au rugat să le îngăduie să intre în ei; iar El le-a îngăduit. 
Și, ieșind demonii din om, au intrat în porci, iar turma s-a aruncat de pe țărm în lac și s-a înecat. Iar păzitorii, văzând ce s-a întâmplat, au fugit și au vestit în cetate și prin sate. Atunci au ieșit locuitorii să vadă ce s-a întâmplat și au venit la Iisus și au găsit pe omul din care ieșiseră demonii, îmbrăcat și întreg la minte, șezând jos, la picioarele lui Iisus, și s-au înfricoșat. Iar cei ce văzuseră le-au spus cum a fost izbăvit demonizatul. Și L-a rugat pe El toată mulțimea din ținutul Gherghesenilor să plece de la ei, căci erau cuprinși de frică mare. Atunci El, intrând în corabie, S-a întors înapoi. Iar bărbatul din care ieșiseră demonii Îl ruga să rămână cu El. Iisus însă i-a dat drumul, zicând: Întoarce-te la casa ta și spune cât bine ți-a făcut ție Dumnezeu. Și el a plecat, vestind în toată cetatea cât bine i-a făcut Iisus. Luca 8, 26-39

4 comentarii:

  1. Si totusi pentru cine sunt "nenumarate chei si coduri", asa cum ti-a spus profesorul si cum de altfel cred si eu?
    Acolo par sa fie ascunse idei importante despre a avea o viata frumoasa, sanatoasa si plina de bucurie, pentru ca fiecare om sa se preocupe de singurul lucru important si anume menirea lui si realizarea acestei meniri. Atunci de ce incifrarea peste care se asterne uitare si tristete si multe nefericiri? Nu stiu Cita, dar am simtit nevoia sa pun in eter o astfel de intrebare, pur si simplu retoric, pentru ca e marea mea nedumerire...

    Sper ca esti bine. Zile senine sa ai! Cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga mea, multumesc pentru intrebare dar mai ales pentru interesul tau, pentru... nedumerire.
    Dumnezeu nu este un batranel cu barba alba! Dumnezeu e cea mai mare TAINA! Taina nu ar fi taina daca ar fi la indemana oricui! El este o enorma energie, este sursa creatiei, Intreit Sfant - Lumina, Cuvant si Duh - pe care omul nu-L poate percepe prin cele cinci simturi. Se spune ca in anatomia nostra exista o glanda care ar fi locul simtirii dumnezeiesti - glanda pineala - responsabila cu intuitia. La Dumnezeu si taina Lui ajungi antrenat!
    Ca sa urmezi o anume facultate trebuie sa fii pregatit, dai examene, studiezi pentru asta! Asa se face ca cel care vrea sa afle cate ceva din taina lui Dumnezeu afla, cel care vrea sa inteleaga...intelege, apropiindu-se de Sursa pe masura nivelului sau de interes si intelegere.
    Pe Dumnezeu nu ne este ingaduit a-L vedea. Singurul om despre care se spune ca a văzut "lumina cea adevărată”,"duhul cel ceresc" - dupa cum se si canta în finalul dumnezeiștii Liturghii- a fost Moise.
    In Noul Testament exista un fragment care explica neputința omului de a-L vedea pe Dumnezeu la nivelul simțurilor: „Dumnezeu singur are nemurire; El traiește în lumina cea neapropiată; nu L-a vazut nimeni dintre oameni, nici nu poate să-L vadă” (I Timotei 6, 16).
    Nici adevarul dumnezeiesc nu poate fi cuprins altfel decat prin revelatie. Ori, pentru a ti se revela acest ADEVAR trebuie sa ai un anumit nivel spiritual caci altfel mintea ar lua-o razna. Nivelul spiritual se exerseaza, apropierea de Dumnezeu facandu-se prin despatimire, iubire si rugaciune. Cuvantul inscris in Scriptura nu este decat o exprimare a revelatiei unor oameni astfel pregatiti.
    Cate stie azi omul si cate stia el acum 5000 de ani? Biblia a fost este si va fi potrivita oricarui stadiu antropologic! De ce coduri si chei? Pentru ca Dumnezeu nu obliga pe nimeni sa-L iubesca ori sa-L doreasca iar, celor care-L vor si cred in El, le impune anumite repere tocmai pentru ca nu oricine, oricum poate acest lucru! Nu e nevoie sa cunosti fizica cuantica ca sa Il simti pe Dumnezeu. Simtirea asta tine de credinta si nu de fiinta om in general!Apoi exista un plan divin in care daca tu trebuie sa ai un anume rol il vei avea, fie ca stii cat poti, fie ca vei putea fara sa ai habar de asta!

    Sa ai un sfarsit de saptamana binecuvantat! Sa ajungi sa afli ceea ce-ti doresti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, Cita, pentru acest raspuns complex.
      Si sper sa-mi mai luminez nestiintele cumva. Pentru ca e tare neplacuta senzatia ca intrebarile sunt mai multe decat raspunsurile sau si mai grav, ca s-ar putea nici sa nu obtii raspunsurile potrivite.
      Multumesc inca o data! Imbratisari!

      Ștergere
    2. Intrebari sunt mereu mult mai multe caci raspunsurile vin pe rand, odata cu experienta! :)
      Primeste de la mine aceleasi imbratisari! :)

      Ștergere