miercuri, 20 mai 2020

Dumnezeu nu isi calca legamantul incheiat cu poporul Sau.

Lectura evanghelica de azi ne trimite la inceputul capitolului 6 al Evangheliei dupa Ioan - mai exact la pericopa care relateaza minunea Inmultirii painilor.

Minunea savarsita de Iisus,  in  viziunea evanghelistului Ioan, prefigureaza Sfanta Euharistie - pâinea avand, pe lângă sensul ei material, şi pe acela simbolic, de pâine euharistică. 
Iisus a luat pâinile și, mulțumind, a dat ucenicilor, iar ucenicii, celor ce ședeau; 

Inmultirea painilor este in corelare simbolistica cu minunea petrecuta la nunta din Cana Galileii, cand Mantuitorul a prefacut apa in vin!

Ca sa vedem in ansamblu: 
- capitolul 6 consemneaza doua minuni si o cuvantare tinuta de Iisus, care necesita o explicare simbolistica.

Cele doua minuni sunt: 
  • Inmultirea painilor si
  • mersul Mantuitorului  pe apa
Din cuvantare s-au citit in saptamanile trecute cateva pericope - Mantuitorul vorbind de o mâncare  pentru viaţa veşnică şi care va fi trupul Sau, dat lumii ca pâine şi sursă a vieţii
Mantuitorul  vorbea, desigur, despre Pâinea euharistică,
altceva decat painea materiala.

Cum in acest capitol se face aluzie si la Inaltarea Lui  la Ceruri, cu siguranta vom avea ocazia sa mai vorbim despre aceasta cuvantare!

Nu vreau insa sa inchei fara sa ma opresc la un mic "amanunt" strecurat in acest fragment, acela al celor  12 cosuri cu firimituri, ramase din impartirea painilor, si care, potrivit talcuitorilor, ar simboliza cele 12 neamuri ale lui Israel care, neintelegand mesajul divin, aveau sa se multumeasca doar cu ... firimiturile ospatului dumnezeiesc.

Totusi, de remarcat este cuvantul Mantuitorului care zice:
"Adunați fărâmiturile care au rămas, ca să nu se piardă ceva". 
Putem comenta ca faramiturile erau sfintite prin atingerea Lui dar ar putea insemna si altceva...

Dumnezeu  asteapta ca poporul lui Israel sa se caiasca!

Domnul sa ne dea o zi binecuvantata tuturor!

„În vremea aceea, ridicându-Și Iisus ochii și văzând că mulțime mare vine la El, a zis către Filip: 

De unde vom cumpăra pâine ca să mănânce aceștia?
 Iar aceasta o zicea ca să-l încerce, că El știa ce avea să facă. Filip I-a răspuns: Pâini de două sute de dinari nu le vor ajunge, ca să ia fiecare câte puțin. Și a zis Lui unul dintre ucenici, Andrei, fratele lui Simon-Petru: Este aici un băiat care are cinci pâini de orz și doi pești. Dar ce sunt acestea la atâția? 
Și a zis Iisus: Spuneți oamenilor să se așeze. Și era iarbă multă în acel loc. Deci au șezut bărbații, în număr ca la cinci mii. 
Atunci Iisus a luat pâinile și, mulțumind, a dat ucenicilor, iar ucenicii, celor ce ședeau; asemenea și din pești, cât au voit. 
Iar după ce s-au săturat, a zis ucenicilor Săi: Adunați fărâmiturile care au rămas, ca să nu se piardă ceva. Deci, au adunat și au umplut douăsprezece coșuri de fărâmituri, care au rămas de la cei ce au mâncat din cele cinci pâini de orz. Iar oamenii, văzând minunea pe care a făcut-o, ziceau: 
Acesta este într-adevăr Prorocul, Care avea să vină în lume.”
Ioan 6: 5-14

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu