marți, 13 octombrie 2020

Voiesc, curateste-te!

„În vremea aceea, pe când era Iisus într-una din cetăți, iată, un om plin de lepră, văzând pe Iisus, a căzut cu fața la pământ și I s-a rugat zicând: Doamne, dacă voiești, poți să mă curățești! Și întinzând El mâna, S-a atins de lepros, zicând: Voiesc, curățește-te! 
Și îndată s-a dus lepra de pe el. Iar Iisus i-a poruncit să nu spună nimănui: Ci, mergând, arată-te preotului și, pentru curățirea ta, du jertfă precum a orânduit Moise, spre mărturie lor. Dar și mai mult se răspândea vestea despre El și mari mulțimi se adunau ca să-L asculte și să se vindece de bolile lor. 
Dar El pleca în locuri pustii și Se ruga.” Luca 5, 12-16

Capitolul 5 al Evangheliei după Luca, incepe cu pescuirea minunata, prilej cu care Petru , după o noapte întreagă în care nu a prins nici macar un peşte, a fost chemat de Iisus la apostolie. Petru va descoperi cu acest prilej nu numai că e incapabil să pescuiască, ci şi ca este un păcătos! Cu toate acestea, Iisus îl cheamă alaturi de El. 

Apoi are loc o alta minune, cea a vindecarii leprosului.
Sa nu uitam ca in capitolul precedent, Iisus a scapat-o de friguri pe soacra lui PetruCu acest prilej am putut intelege ca Iisus ne poate scapa de rău, ne aduce binele şi ne cheamă să-L urmăm.
Faptul ca urmandu-L pe Hristos, devenim oameni noi, devine tot mai evident!

Ştim că lepra este o boala care impune o iesire radicala si definitiva din societate, leprosii traind doar... ca sa moara! 
Chiar daca nu vrem sa recunoastem, si noi parcurgem viata asteptand moartea, singura certitudine, momentul care ne "scapa" de boala incurabila a vietii! Lepra este in acest cazl o inainte-vedere a mortii trupului! 

Vindecarea aceasta miraculoasa, ne explica in chip minunat cum noi, pacatosi fiind, urmandu-l pe Iisus, din leproşi ce suntem, vom renaste, devenind oameni noi, revenind la o viaţă noua, care are darul de a invinge moartea, caci El are puterea si voieste sa ne elibereze de raul din noi !

Viaţa implica o oarecare singuratate, indiferent de numarul celor care ne inconjoara caci omul fara Dumnezeu se simte absolut singur! Viaţa implica in mod exclusiv moartea. Omul insa refuza sa fie singur si mai ales sa moara! Refuza si de aceea parca uita ca este muritor! Omul are în el setea de viaţă şi de fericire. 
 
Leprosul din pericopa Îl vede pe Iisus
Acest mic amanunt, aparent neimportant, spune de fapt ca noi Il vedem pe Dumnezeu, Cel care mantuieste – Iisus însemnând Dumnezeu mântuieştecand devenim constienti ca suntem pierduţi

Petru, intelegand ca este  păcătos, a spus: Pleacă de la mine, dar  
Iisus nu l-a lasat, iar Petru L-a urmat, pentru ca, atunci cand eu sunt constient de limitele mele, de neputinta, de pacatul meu, de pierzania mea, pot intra in comuniune cu Dumnezeu! 
Acolo, in adancul meu, unde salasluieste dorinta de a trai si de a fi fericit, invie si dorinta dupa Dumnezeu!
 
Îl descoperi şi-L doreşti pe Dumnezeu atunci când eşti într-o situaţie dificilă, când îţi simţi neputinţa. Atunci sufletul tau vibreaza! Pana in acel moment Il percepi pe Dumnezeu cu mintea, in chip rational!  

Doamne, dacă voiești, poți să mă curățești! 
Cu Iisus invingi neputinta iar moartea nu este decat  clipa care te desparte de intalnirea definitiva cu Dumnezeu!

Textul biblic ne prezintă o minune care pare restransa la aceasta singura persoana dar care are in ea un mesaj care strabate lumea si timpul! 
Vindecarea acestui lepros este ca o naştere din nou pentru el. 

Iisus il atinge pe lepros spunând: Voiesc, curățește-te! ! Caci Dumnezeu vrea. Dintotdeauna El vrea ca noi sa fim fericiţi. 
Cele pe care nu le vrea El sunt doar lucrurile care ne fac rău. 
Daca suntem azi muritori este nu pentru ca am încălcat porunca,  ci pentru că am mancat din hrana care ne face rău! Aceasta a fost interdictia! Numai răul e interzis - si e rău nu pentru ca e interzis, ci e interzis pentru că este rău! 

Dar iata ca, desi ne-am făcut rău,  El nu ne paraseste, ci se atinge de noi şi ne vindecă. Voiesc, spune Domnul. Si daca El voieste si eu nu ma vindec inseamna  ca eu nu vreau!

Dumnezeu este langa noi pentru a ne scapa de lepra pacatului!
Si vointa Lui impreuna cu a noastra ne schimba viata!
Evanghelia lui Luca ne va detalia in capitolele ce urmeaza tocmai această viaţă nouă la care suntem chemati!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu