marți, 9 noiembrie 2021

MIRONOSITELE


„În vremea aceea a început a umbla Iisus prin cetăți și prin sate, propovăduind și binevestind Împărăția lui Dumnezeu, și cei doisprezece erau cu El, și unele femei care fuseseră vindecate de boli, de grele suferințe, de duhuri rele și de neputințe: Maria, numită Magdalena, din care ieșiseră șapte demoni, și Ioana, femeia lui Huza, un iconom al lui Irod, și Suzana și multe altele, care le slujeau din avutul lor.” lUCA 8:1-3

Odata cu cap 8, Evanghelia dupa Luca ne-L prezinta pe Iisus anturat de apostoli ci chiar de femei. Nu mai e singur şi vesteste Evanghelia. Activitatea de predicare a Evangheliei începe cu  Fericirile!

Luca ne spune ca 
cei doisprezece erau cu El, fara sa insiste, pentru a da atentie acelor femei care Il urmau pe Iisus!

Unele dintre aceste femei 
– spre deosebire de cei doisprezece apostoli – fuseseră vindecate de boli, de grele suferințe, de duhuri rele și de neputințe!  Ele erau martorele traitoare ale puterii Cuvantului. Ele Ii sunt si Ii vor ramane devotate Domnului, cu toata fiinta lor, pana dincolo de Mormant! 

Pe apostoli ii vom intalni nu peste mult timp, certandu-se care sa fie cel mai mare intre ei!  In ei inca mai staruiau cele ale lumii! 
Femeile insa... vindecate de boli, de grele suferințe, de duhuri rele...  le slujeau din avutul lor.”!

Cine spune ca Scriptura este misogina nu stie nimic despre tandretea cu care sunt descrise iubirea si jertfa mironositelor!

Asadar, ne gasim la un an de la începutul propovaduirii lui Iisus. 
Primul Său discurs, tinut in Nazaret, cand a adus Vestea cea bună  săracilor, a iritat atat incat mai ca nu l-au aruncat in prapastie!

Apoi, când îl vindecă pe paraliticul adus pe sus, cărturarii spun ca huleste! Alţii vor spune ca este îndrăcit, ca îl are pe Belzebut. 
Apoi, cand a vindecat mâna uscată a unui nefericit, într-o zi de sâmbătă, mai marii poporuluise gandesc ca trebuie eliminat, căci e periculos. 
Ai Săi spun chiar ca... Si-a iesit din fire!

Deci, activitatea Mantuitorului s-a prea bucurat de succes! Încă de la început viata Ii este in pericol, dar Iisus pleacă, stiind ca nu venise vremea! A continuat sa semene Cuvântul!

O samanta da rod in pamantul bun si aceste femei sunt pamantul bun in care samanta, Cuvantul, a rodit, imaginea vie a parabolei semanator !

Cand ni se spune ca femeile vindecate slujeau, nu putem sa nu ne reamintim de prima minune prezenta in Evangheliile sinoptice: vindecarea 
de febră a soacrei lui Petru ! A eliberat-o si ea le-a slujit. 

Acest fragment pare sa dea doar o segventa din viata de propovaduire a Mantuitorului dar rostul pomenirii acestor femei il intelegem la final, cand Iisus explica pilda semanatorului! 

Nereusitele nu sunt niciodata totale: exista mereu un anume procent de... pierdere  dar rodul se va socoti la seceris!

Iisus stie asta! Iisus-Dumnezeu e sigur de rezultat! 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu