Va spuneam ca in Biblie intalnim doua femei care poarta numele TAMARA si, ca sa nu amanam explicatiile, ma gandesc sa aflam si povestea celei de-a doua!
Despre cea pomenita in Genealogia lui Iisus am povestit deja anterior (ZARA din TAMAR).
Cealalta Tamara, care a fost fiica lui David, este pomenita cu prilejul unei fapte abominabile care a declansat chiar un razboi civil, pricinuindu-i o imensa suferinta regelui David - care va pierde doi fii iubiti!
Dintre toate pericolele înfruntate de regele David în decursul îndelungatei sale domnii, cel mai mare si poate cel mai solicitant sufleteste, a fost revolta lui Abesalom, fiul favorit al tatălui său dar și al poporului lui Israel. Manierat, frumos, chiar fermecator, Abesalon, cu aere de print care au cucerit de la bun început inimile oamenilor, a ajuns sa-si tradeze tatal.
La baza tradarii lui Abesalom au stat câteva neintelegeri anterioare, greu de trecut cu vederea, și care, într-o oarecare măsură, îi oferă unele circumstanțe atenuante fiului rebel al regelui David.
Ruptura dintre marele David și fiul său a inceput din cauza unei întâmplări abominabile.
Regele avea mai multe soții și o multime de concubine care îi oferiseră multi urmași. Printre aceștia se afla și Amnon, pe care dealtfel David il iubea foarte mult fiind deci frate vitreg, de tata, cu Abesalom!
Amnon a comis insa o faptă oribilă, violând-o pe sora lui Abesalon,
care se chema Tamara (2 Regi 13), fiica lui David, adica sora sa dupa tata!
Scriptura ne spune că „a auzit regele David de toate cele întâmplate și s-a mâniat foarte tare, dar n-a stricat inima lui Amnon, fiul său, căci îl iubea pentru că era întâiul său născut” (2 Regi 13, 21). Tamara era, însă, sora de sânge a lui Abesalom - adica si dupa mama si dupa tata!
Înfuriat de lipsa de reacție a lui David, Abesalom a făcut un ospăț mare, la care și-a invitat toți frații și acolo le-a poruncit slugilor sale să-l ucidă pe Amnon pentru fărădelegea lui.
Fiindu-i insa teamă de pedeapsă, Abesalom s-a autoexilat pentru mai bine de trei ani.
Rechemat la curte, printr-o favoare făcută de Ioab, generalul armatei și mâna dreaptă a regelui David, Abesalom a fost primit la curte dar cu mare raceala de către tatăl său. Acest fapt i-a alimentat puternic resentimentele deja existente față de propriul sau părinte.
Asa se face ca fiul rebel a început să discute cu oamenii care aveau plângeri, cu intentia de a-și castiga aliați și, la momentul oportun, a pornit o mare rebeliune împotriva regelui !
(detaliile se gasesc in 2 Regi 15-17).
David a fost nevoit să plece el însuși într-un exil forțat, dar Abesalom nu a fost in stare să profite de oportunitatea oferita de exilul tatalui, amanand o confruntare directă.
In final, totul s-a transformat într-un război civil, câștigat, în cele din urmă, de regele David!
Desi regele e victorios nu vrea sa-si pedepseasca fiul, asa ca a poruncit ca in cazul in care va fi gasit de armata sa, Abesalom să nu fie ucis, însă Ioab, mâna dreaptă a regelui, a nesocotit
ordinul stapanului. Astfel, de indata ce l-a prins pe Abesalom, l-a ucis! David a fost cuprins de o imensa durere sufletească, fapt consemnat în 2 Regi 18, 33:
„Atunci regele s-a tulburat și s-a dus în foișorul de deasupra porții și a plâns, iar când se ducea, zicea: «O, fiul meu, Abesalom, Abesalom, fiul meu! Mai bine muream eu în locul tău! Abesalom, Abesalom, fiul meu!»”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu