sâmbătă, 3 iunie 2017

TREZIREA LUI PETRU

Pentru putinii cititori ai acestui blog - ca si pentru cei cativa rataciti ai netului care ajung aici din intamplare - este vizibila lipsa aproape totala de comentarii. 
Asta nu ma deranjaza  - ba chiar ma bucura -  caci de cele mai multe ori cuvintele sunt de prisos iar comentariile contradictorii nu servesc la nimic si risca sa degenereze intr-un dialog al surzilor care doar m-ar tulbura.

Azi insa s-a citit o evanghelie care imi este draga in mod particular si tare mi-as dori sa starneasca ceva mai mult interes...

Fragmentul este din ultimul capitol al Evangheliei dupa Ioan in care sunt descrise aparitile Mantuitorului inaintea Pogorarii Duhului Sfant si continutul lui nu se regaseste in evangheliile sinoptice. Evanghelia aceasta a fost scrisa direct in limba greaca si abunda in jocuri de cuvinte, posibile in aceasta limba bogata
Despre diferenta semantica din textul scris in limba greaca intre intrebarea Mantuitorului "Mă iubeşti tu mai mult decât aceştia" , in original "Agapas Me?"(ma iubesti cu iubire jertfelnica?)si raspunsul lui Petru..."Tu ştii că Te iubesc." in original "Philio Se!"(ceea ce s-ar traduce cu "Tin la Tine!") am mai scris aici.

Azi insa preotul ne-a vorbit despre... trezirea lui Petru.

Ceea ce i s-a intamplat acestui pescar destoinic  este cea mai zguduitoate experienta. El a fost ales de fiul lui Dumnezeu sa aibe grija de fidelii Sai! Lucrurile nu i-au fost clare de la inceput, caci nu era pregatit sa le inteleaga dar atasamentul sau fata de Iisus era de netagaduit. Lepadarea lui Petru, din seara arestarii Mantuitorului, a fost ratacirea umilitoare a unui om inficosat. 
Frica naste in om  reactii nebanuite. Gandind la chinurile prin care avea sa treaca, Omul-Iisus a plans cu lacrimi de sange!
Cine putea sa-l inteleaga pe Petru mai bine decat El, care "stie toate"? 

Intrebandu-l daca Il iubeste in chip desavarsit - Agapas Me? - Mantuitorul ii arata discipolului Sau treptele pe care trebuia sa le urce spre a fi la inaltimea misiunii sale.
Era momentul ultim al trezirii lui Petru! Rusinat de tradarea sa, el nu indrazneste sa foloseasca cuvinte mari si raspunde spasit folosind cuvinte potolite - Philio Se - dar inima lui era deschisa si in ea, alaturi de iubirea pentru Invatatorul se aflau si regretele si rusinea  lui! 
Nu era insa timp de lamentari! Asa ca... Petru trebuia sa-si revina si sa-si inceapa apostolatul! Si s-a ridicat, a facut minuni, a convertit, a propovaduit, a pus bazele Bisericii si apoi... cu iubire jertfelnica a murit pentru Hristos!

Deci după ce au prânzit, a zis Iisus lui Simon-Petru: Simone, fiul lui Iona, Mă iubeşti tu mai mult decât aceştia? El I-a răspuns: Da, Doamne, Tu ştii că Te iubesc. Zis-a lui: Paşte mieluşeii Mei.
Iisus i-a zis iarăşi, a doua oară: Simone, fiul lui Iona, Mă iubeşti? El I-a zis: Da, Doamne, Tu ştii că Te iubesc. Zis-a Iisus lui: Păstoreşte oile Mele.
Iisus i-a zis a treia oară: Simone, fiul lui Iona, Mă iubeşti? Petru s-a întristat, că i-a zis a treia oară: Mă iubeşti? şi I-a zis: Doamne, Tu ştii toate. Tu ştii că Te iubesc. Iisus i-a zis: Paşte oile Mele.
Adevărat, adevărat zic ţie: Dacă erai mai tânăr, te încingeai singur şi umblai unde voiai; dar când vei îmbătrâni, vei întinde mâinile tale şi altul te va încinge şi te va duce unde nu voieşti. Iar aceasta a zis-o, însemnând cu ce fel de moarte va preaslăvi pe Dumnezeu. Şi spunând aceasta, i-a zis: Urmează Mie. Dar întorcându-se, Petru a văzut venind după el pe ucenicul pe care-l iubea Iisus, acela care la Cină s-a rezemat de pieptul Lui şi I-a zis: Doamne, cine este cel ce Te va vinde?
Pe acesta deci, văzându-l, Petru a zis lui Iisus: Doamne, dar cu acesta ce se va întâmpla?
Zis-a Iisus lui: Dacă voiesc ca acesta să rămână până voi veni, ce ai tu? Tu urmează Mie! - De aceea a ieşit cuvântul acesta între fraţi, că ucenicul acela nu va muri; dar Iisus nu i-a spus că nu va muri ci: "dacă voiesc ca acesta să rămână până voi veni, ce ai tu?".  Acesta este ucenicul care mărturiseşte despre acestea şi care a scris acestea şi ştim că mărturia lui e adevărată. Dar sunt şi alte multe lucruri pe care le-a făcut Iisus şi care, dacă s-ar fi scris cu de-amănuntul, cred că lumea aceasta n-ar cuprinde cărţile ce s-ar fi scris. Amin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu