marți, 27 iunie 2017

GRIJILE VIETII


... par coplesitoare.

O noapte de insomnie este destul pentru a fi napaditi de ganduri si griji!

Ne chinuie viitorul in toate formele lui! Ce vom face, ce vom manca, cum ne vom descurca... ?

Asta sa fie o consecinta a slabei credintei?


Cuviosul Petru Damaschinul zice: „Omul înțelept se ne­voiește cu pricepere să-și mic­șo­re­ze, pe cât se poate, micile tre­buințe ale trupului, ca prin aceasta să ajungă să se îngrijească de puține, sau să nu aibă grijă deloc, ca să păzească poruncile. Fiindcă, în grija de multe, nici pe sine nu se poate vedea cineva…” 
 
Meditand la evanghelia de duminica finalul - "Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui, şi toate acestea se vor adăuga vouă." - concluzioneaza totul!
 

Cautandu-L asadar pe Dumnezeu si increzandu-ne deplin in El toate ni se limpezesc si viata isi pierde stressul!

Ne mai spune Mantuitorul ca: "Luminătorul trupului este ochiul; dacă ochiul tău va fi curat, tot trupul tău va fi luminat. Iar dacă ochiul tău va fi rău, tot trupul tău va fi întunecat."

Acest sfat, pentru o lume fixata pe imagine, incremenita in ecrane... poate sa para un strigat in pustiu!


Ceea ce vedem cu ochii... ne ramane in creier! Privim orori... creierul va procesa orori! Privim icoane... ni se mangaie sufletul!

Exista o vedere a sufletului pe care ne-o dezvolta credinta, rugaciunea, iubirea izvorata din credinta! 

Am putea crede ca mesajele divine ne vin pe calea intuitiei.

Filosoful francez Rene Descartes sustinea ca glanda pineala ar fi sediul sufletului si locul in care sufletul isi exercita in mod direct functiile sale. El era convins ca, prin glanda pineala, noi putem primi mesaje de la Dumnezeu.

Exista unii care interpreteaza pasajul acesta Luminatorul trupului este ochiul; de va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat”) (Matei 6/22) ca o aluzie la glanda pineala.
Galanda pineala (epifiza) supranumita si ,,al treilea ochi’’, ,,ochiul timpului’’, sau ,,ochiul mintii’’- este foarte mica si are forma de con de pin minuscul - cantareste 0,16g si e formata dintr-un tesut retinian avand chiar, in interior, si un lichid asemanator umorii corpului vitros al ochiului. 

Este amplasata intr-un loc tainic - in centrul creierului - si este prima galada care se formeaza la fat (se distinge de la trei saptamani)

Intelegerea timpului si intuitia noastra se datoreaza tot ei si tot ea gestioneaza somnul si adaptabilitatea la fusul orar, prin secretarea melatoninei.

Aceasta glanda insa se calcifiaza cu timpul, zice-se datorita fluorului din pasta de dinti, din apa, din sucuri carbo-gazoase, mancarea procesata, zaharul rafinat, alcool, tigari ...

O putem insa decalcifia cu ajutorul sfeclei( fiarta sau cruda, care contine borax
) , suc de lamaie, prune uscate, castraveti, usturoi, otet de mere.

Dar daca ea este sediul sufletului, cum sustinea Descartes, oare nu cumva glanda asta se usuca din cauza impietririi sufletului nostru! Nu cumva credinta slaba si departarea de Dumnezeu o ususca?

Putem manca orice... fara credinta nu ni se va deschide ochiul mintii si nu ni se va inmuia sufletul!


Evanghelia de Duminică



Duminica a 3-a după Rusalii

(Despre grijile vieţii)

(Matei 6, 22-33)

Zis-a Domnul: Luminătorul trupului este ochiul; dacă ochiul tău va fi curat, tot trupul tău va fi luminat. Iar dacă ochiul tău va fi rău, tot trupul tău va fi întunecat. Deci, dacă lumina care e în tine este întuneric, dar întunericul, cu cât mai mult! Nimeni nu poate să slujească la doi domni, căci sau pe unul îl va urî şi pe celălalt îl va iubi, sau de unul se va lipi şi pe celălalt îl va dispreţui; nu puteţi să slujiţi lui Dumnezeu şi lui Mamona. De aceea zic vouă: Nu vă îngrijiţi pentru sufletul vostru ce veţi mânca, nici pentru trupul vostru cu ce vă veţi îmbrăca; oare nu este sufletul mai mult decât hrana şi trupul decât haina? Priviţi la păsările cerului, că nu seamănă, nici nu seceră, nici nu adună în hambare şi Tatăl vostru Cel ceresc le hrăneşte. Oare nu sunteţi voi cu mult mai presus decât ele? Şi cine dintre voi, îngrijindu-se, poate să adauge staturii sale un cot? Iar de îmbrăcăminte de ce vă îngrijiţi? Luaţi seama la crinii câmpului cum cresc: nu se ostenesc, nici nu torc, şi vă spun vouă că nici Solomon, în toată mărirea lui, nu s-a îmbrăcat ca unul dintre aceştia. Iar dacă iarba câmpului, care astăzi este şi mâine se aruncă în cuptor, Dumnezeu astfel o îmbracă, oare nu cu mult mai mult pe voi, puţin credincioşilor? Deci, nu duceţi grijă, spunând: Ce vom mânca, ori ce vom bea, ori cu ce ne vom îmbrăca? Pentru că după toate acestea se străduiesc păgânii; doar ştie Tatăl vostru Cel ceresc că aveţi nevoie de ele. Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui, şi toate acestea se vor adăuga vouă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu