vineri, 5 ianuarie 2018

SA NE INTREBAM CE ESTE BOTEZUL INAINTE DE A NE BOTEZA COPIII

Asa am pomenit din strabuni: ne botezam copiii!

Dar oare nu cumva a devenit botezul doar un eveniment monden? Nu cumva este doar un prilej de mese copioase cu invitati cu dare de mana, prilej de primit bani, ori de expunere in public a potentialului financiar?
Este vizibil acest lucru dupa tinuta nasilor. Nasa vine la biserica  "decorata" si decoltata de parca nu s-ar infaptui acolo un act sacru ci unul monden!

Oare cati dintre parinti sau nasi se intereseaza cat de cat de aceasta taina? Caci botezul este prima dintre cele 7 taine ale Bisericii!

Sfanta Biserica a primit,  din partea Mantuitorului Hristos,  sarcina savarsirii a 7 Taine.
Ele sunt: Botezul, Mirungerea, Impartasania, Marturisirea, Taina preotiei, Taina nuntii, Taina Sfantului Maslu.  
Numai prin aceste 7 Taine ne putem impartasi cu harul Duhului Sfant - tinta oricarui credincios!
Prin acestea Hristos se daruieste celor ce primesc harul nevazut al Duhului Sfant spre mantuirea si sfintirea lor.

Prin botez omul, prin întreita cufundare in apa si a rostirii formulei botezului de către preot, intra in starea harica, necesara curatirii de pacatul stramosesc, devenind astfel membru al Bisericii. 
Inaintemergatorul Mantuitorului Hristos, Sf Ioan, savarsea botezul in Iordan dar atunci botezul nu constituia o taina ci insemna o curatire de pacate prin credinta si pocainta, dupa cum el insusi spunea:  «Eu unul vă botez cu apă spre pocăintă, dar Cel ce vine după mine este mai puternic decât mine ; Lui nu sunt vrednic să-I duc încăltămintea. Acesta vă va boteza cu Duh Sfânt si cu foc» (Matei III, 11) sau  
"Eu vă botez cu apă, dar vine Cel ce este mai puternic decât mine, Căruia nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălțămintelor. El vă va boteza cu Duh Sfânt și cu foc, a Cărui lopată este în mâna Lui, ca să curețe aria și să adune grâul în hambarul Său, iar pleava o va arde cu foc nestins. (Luca 3: 16- 18)

Iata ce aflam din faptele Apostolilor: 
Sfantul apostol Pavel ii inteaba pe unii ce primisera botezul lui Ioan: "Primit-ati voi Duhul Sfânt când ati crezut ? lar ei au zis către el: Dar nici n-am auzit, dacă este Duh Sfânt. Si el a zis : Deci în ce v-ati botezat ? Ei au zis: In botezul lui Ioan. Iar Pavel a zis : Ioan a botezat cu botezul pocăintei, spunând poporului să creadă în Cel ce avea să vină după el, adică in Iisus Hristos. Si auzind ei, s-au botezat în numele Domnului Iisus" (Fapte XIX, 1—5)

Taina Botezului a fost instituita de Mantuitorul Hristos inainte de Inaltarea Sa la cer prin cuvintele: „Mergând învăţa-ţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh!” (Matei 28. 19), si este o taina a Bisericii Sale!

Odata botezat, copilul devine membru al comunitatii crestine si in aceasta postura el se impartaseste din aceste taine, intre care, pana la 7 ani,  Impartasania si Sfantul Maslu!

Sa botezi copilul si sa nu-l mai aduci la Biserica ca sa-l impartasesti... este dovada savarsirii unui act monden si nu al unuia sacru! Caci prin impartasanie primim harul Duhului Sfant si pe Hristos Insusi!

„În anul al cincisprezecelea al domniei cezarului Tiberiu, pe când Ponțiu Pilat era procuratorul Iudeei, Irod, tetrarh al Galileei, Filip, fratele său, tetrarh al Itureei și al ținutului Trahonitidei, iar Lisanias, tetrarh al Abilenei, în zilele arhiereilor Anna și Caiafa, a fost cuvântul lui Dumnezeu către Ioan, fiul lui Zaharia, în pustie. Și a venit el în toată împrejurimea Iordanului, propovăduind botezul pocăinței, spre iertarea păcatelor, precum este scris în cartea cuvintelor lui Isaia Prorocul: «Glasul celui ce strigă în pustie: Gătiți calea Domnului, drepte faceți cărările Lui. Orice vale se va umple și orice munte și orice deal se va pleca; căile cele strâmbe se vor face drepte și cele colțuroase, drumuri netede; și toată făptura va vedea mântuirea lui Dumnezeu». Deci, zicea Ioan mulțimilor care veneau să se boteze de către el: Pui de vipere, cine v-a arătat să fugiți de mânia ce va să fie? Faceți, dar, roade vrednice de pocăință și nu începeți a zice în voi înșivă: Avem tată pe Avraam, căci vă spun că Dumnezeu poate și din pietrele acestea să ridice fii lui Avraam. Iată, securea stă la rădăcina pomilor; deci, orice pom care nu face roadă bună se taie și se aruncă în foc. Iar mulțimile îl întrebau, zicând: Ce să facem, deci? Răspunzând, Ioan le zicea: Cel ce are două haine să dea celui ce nu are și cel ce are bucate să facă asemenea. Și au venit și vameșii să se boteze și i-au spus: Învățătorule, noi ce să facem? El le-a răspuns: Nu luați de la nimeni nimic mai mult decât vă este rânduit. Și îl întrebau și ostașii, zicând: Dar noi ce să facem? Și le-a zis: Să nu asupriți pe nimeni, nici să învinuiți pe nedrept și să fiți mulțumiți cu solda voastră. Iar poporul fiind în așteptare și întrebându-se toți despre Ioan în cugetele lor: Nu cumva el este Hristos?, a răspuns Ioan tuturor, zicând: Eu vă botez cu apă, dar vine Cel ce este mai puternic decât mine, Căruia nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălțămintelor. El vă va boteza cu Duh Sfânt și cu foc, a Cărui lopată este în mâna Lui, ca să curețe aria și să adune grâul în hambarul Său, iar pleava o va arde cu foc nestins. Acestea și alte multe îndemnând, Ioan propovăduia poporului vestea cea bună.” LUCA 3: 11 - 18

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu