marți, 27 noiembrie 2018

DRUMUL SPRE VIATA TRECE PRIN MOARTE

Meditatia zilei

Banuiesc ca pentru cei care nu cunosc Scriptura, titlul meu este absurd. Dar pentru un crestin este esenta credintei sale!

Prin afundarea in apa Botezului traim si primim in noi Moartea si Invierea lui Hristos, ne facem partasi lor. Apa Botezului este deci in acelasi timp moarte si inviere a noastra cu Hristos.

Sfantul Apostol Pavel spune ca « … ne-am imbracat cu El in moarte, prin Botez, pentru ca, precum Hristos a inviat din morti, prin slava Tatalui, asa sa umblam si noi intru innoirea vietii, caci daca am fost altoiti pe El prin asemanarea mortii Lui, atunci vom fi partasi si ai invierii Lui » (Rom 6, 4-6). Iata in ce fel « Botezul este pentru noi mormant si inviere…» dupa cuvintele Sfantului Ioan Gura de Aur (in catehezele sale baptismale), « … se ingroapa omul vechi dimpreuna cu pacatul si invie cel nou, innoit dupa chipul Celui ce l-a zidit. Ne dezbracam si ne imbracam. Dezbracam vechea haina, cea intinata de multimea pacatelor, imbracam pe cea noua, curatita de orice pata. Il imbracam pe Insusi Hristos. « Cati in Hristos v-ati botezat, in Hristos v-ati imbracat
». 
(Gal 3, 27) 
In acest fel drumul la viaţă trece prin moarte!

Revenind la Evanghelia de azi...

Acum cateva zile aminteam episodul despartirii lui Avraam de Lot.
In fragmentul de azi, Mantuitorul tocmai la acel moment se refera, Momentul distrugerii Sodomei si Gomorei, cetatile in care pacatul devenise lege, incercand sa explice cam cum va fi la cea de-a doua venire a Sa:  

"Tot așa precum a fost în zilele lui Lot: mâncau, beau, cumpărau, vindeau, sădeau și zideau, iar în ziua în care a ieșit Lot din Sodoma, a plouat din cer foc și pucioasă și i-a nimicit pe toți. La fel va fi în ziua în care Se va arăta Fiul Omului. În ziua aceea, cel care va fi pe acoperișul casei, și lucrurile lui în casă, să nu coboare să le ia; de asemenea, cel ce va fi în țarină să nu se întoarcă înapoi. Aduceți-vă aminte de femeia lui Lot. Cine va căuta să-și scape sufletul, îl va pierde; iar cine îl va pierde, acela îl va face viu. "

Cat priveste fraza "Unde va fi stârvul, acolo se vor aduna și vulturii". aceasta o regasim identic si in Ev.lui Matei "Unde va fi stârvul, acolo se vor aduna vulturii." (Matei 24, 28). 

Exista si aici o explicatie - pe care am preluat-o, explicatie care iese cumva din felul lumesc de a intelege ...

"Păsări dotate cu o vedere foarte bună, vulturii survolează pământul şi detectează imediat un cadavru. În acest sens îi ajută şi un simţ al mirosului foarte dezvoltat, ei putând descoperi cadavre proaspete cu care se hrănesc chiar dacă acestea sunt ascunse privirii. Mântuitorul foloseşte acest proverb iudaic în contextul cuvântului său despre a doua venire. 


In acelaşi timp însă, vulturul este asociat cu persoana Sfântului Apostol Ioan Evanghelistul. Ucenicul iubit, Sfântul Ioan Teologul, este asemănat cu un vultur care se înalţă prin teologia lui mult deasupra celor pământeşti, nefiind afectat de problemele lumeşti, dar având o privire clară asupra lumii şi o înţelegere ascuţită asupra adevărului. 

"Stârvul" insa este Iisus, Dumnezeu care părea un om mort, din care teologul se hrăneşte si fără de care omul nu poate trăi. 
Cel care vrea să înţeleagă adevărurile vieţii trebuie să reflecteze la persoana Mântuitorului şi mai ales la patimile, moartea şi Învierea sa. 
Doar hrănindu-se din trupul lui Hristos cel mort şi Înviat, omul se poate ridica de pe pământ la o viaţă cerească. 

Aceste cuvinte au fost văzute de către Părinţii pustiei şi ca o necesitate de a cugeta la propria moarte pentru a ajunge la înviere. 

Doar prin înţelegerea morţii şi aşteptarea ei ca trecere la viaţa veşnică omul înţelege sensul adevăratei vieţi, se hrăneşte şi creşte în apropiere de Dumnezeu.  

Mai mult, comportându-se ca un mort faţă de plăcerile efemere ale acestei lumi, omul primeşte ajutor de sus, primeşte bucuria adevărată şi devine hrană pentru îngerii lui Dumnezeu. 


„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit pe toți. Tot așa precum a fost în zilele lui Lot: mâncau, beau, cumpărau, vindeau, sădeau și zideau, iar în ziua în care a ieșit Lot din Sodoma, a plouat din cer foc și pucioasă și i-a nimicit pe toți. La fel va fi în ziua în care Se va arăta Fiul Omului. În ziua aceea, cel care va fi pe acoperișul casei, și lucrurile lui în casă, să nu coboare să le ia; de asemenea, cel ce va fi în țarină să nu se întoarcă înapoi. Aduceți-vă aminte de femeia lui Lot. Cine va căuta să-și scape sufletul, îl va pierde; iar cine îl va pierde, acela îl va face viu. Zic vouă: În noaptea aceea vor fi doi într-un pat; unul va fi luat, iar celălalt va fi lăsat. Două vor măcina împreună; una va fi luată și alta va fi lăsată. Doi vor fi în ogor; unul se va lua și altul se va lăsa. Și răspunzând, ucenicii I-au zis: Unde, Doamne? Iar El le-a zis: Unde va fi stârvul, acolo se vor aduna și vulturii.” LUCA 17, 26-37

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu