joi, 14 februarie 2019

DEZVOLTAREA PERSONALA SI DUMNEZEU


Dezvoltarea personala  este azi un subiect foarte abordat, cu antrenori, cursuri, carti si lozinci motivationale!


"Există mai multe subdomenii ale psihologiei, iar unul dintre ele este si coaching-ul.
În 1550, cuvântul englezesc coach  însemna „transport cu un vehicul mare
”, ulterior cuvântul și-a schimbat înțelesul, astăzi având semnificația principală de „antrenor în diverse domenii de viață mai puțin specifice (antrenor de sănătate, antrenor de succes) sau în domenii foarte specifice: antrenor de scris creativ sau antrenor pentru învățarea limbilor străine.

Potrivit lui Linder-Pelz și Hall (2008), coaching-ul îmbină elemente de performanță și dezvoltare. Spre deosebire de psihoterapie, care se ocupă cu ameliorarea disfuncției, coaching-ul stimulează creșterea personală și profesională, adresându-se populației non-clinice.

Cuvintele-cheie care definesc coaching-ul sunt: rezolvare de probleme, adaptare, optimizare, dezvoltare personală, perfor­man­ță, acțiune, scop, obiective, provocare, ghidare și suport."


Dar viata nu se invata nici din carti, nici din filme, nici afisand pe pereti fraze incurajatoare! Omului degeaba ii spui daca nu simte, nu traieste el, pe propria-i piele o anume experienta!
Traiesti efectiv cand te zbati, cand plangi, cand suferi, cand nu-ti mai este bine, cand iesi din confort! Raspunsul in fata vietii traite vine instinctiv.
Si, ca sa reactionezi bine trebuie sa te chinui sa scapi de relele din tine, sa cauti sa te departezi de vicii si sa te lupti cu dependentele daunatoare, lipite de tine in ani de nepasare! 

Sa te dezvolti pe tine inseamna sa nu mai fii un spectator, teoretician al trairii,  ci un luptator !

Parasind domeniul laic al coaching-ului revin la cei care Il iubesc pe Dumnezeu... 
A intelege nu e greu - pentru cei cu un grad normal de inteligenta - dar de la a intelege la a simti... e o cale lunga, cam de... o buna dezvoltare spirituala! Caci ca sa ai puterea de a trai luptand,  simtind, fara anestezice si analgezice, e nevoie si de Dumnezeu!

Chiar daca toate cele pe care le faci tu in viata ta, ca un ins "bine dezvoltat personal", sunt lucruri bune, laudabile chiar, oricat de mult te-ai stradui,  nu vei reusi singur ca ele sa fie pure! Si asta poate fi destabilizator.

Il iubesti pe Dumnezeu si totusi nu reusesti sa traiesti iubirea asta in chip desavarsit caci doar de la Domnul vine iubirea cea neschimbătoare și cereasca! 
Cand ne rugam, dupa puterile noastre, mintea fuge aiurea și ganduri dezlanate vin cu duimul; Dumnezeu insa vine si ne da rugaciunea cea adevarata, cea in duh si in adevar! (Ioan, 4, 23).”

Pentru un crestin a medita nu inseamna a-si repeta ca este bun si de neinvins ci a recunoaste cat este de slab, avand insa nadejdea vie ca Domnul ii este alaturi, mereu sprijinitor!

Dezvoltarea personala este un mijloc de a scoate la iveala in subiecti capacitatile incontestabile ale vointei puse in om de creator! 

A vorbi despre cine suntem nu inseamna insa numai a vorbi despre visele noastre, despre piscurile pe care vrem sa le cucerim, ci mai inseamna si a ajunge sa credem in puterea binelui, in dragoste, in comuniune, in puterea dreptății, in izbanda adevărului, toate astea cu rabdarea cea care da timpului eternitate.

Cine ești cu adevărat de unul singur, intr-o lume egoista pusa pe dezvoltare personala? Ai un nume, un cod numeric personal, un chip imortalizat in fotografii stocate pe internet... Dar daca esti pus sa te prezinti in cateva cuvinte vei vedea ca nu prea poti spune mare lucru caci, cine esti tu defapt nu schimba cu nimic lumea atata timp cat nu esti de neinlocuit! Si apoi... fara voia lui Dumnezeu nici nu ai exista! 
Omenirea isi numara pe degete oamenii providentiali ale caror contributii in dezvoltarea lumii nici ei insisi nu si le-au explicat! Desavarsirea nu poate fi atinsa de om decat in clipe de har si doar cu voia si ajutorul lui Dumnezeu!

Esti asa de singur intr-o lume preocupata de sinele sau! 
Nu este viata mai frumoasa daca pe drum te insoteste Dumnezeu? Crezand in El... nu vei fi niciodata singur nici tradat, nici parasit. Totul este sa crezi si sa ai rabdare!

"Zis-a Domnul: Păziți-vă de cărturarii cărora le place să se plimbe în haine lungi și să li se plece lumea în piețe și să stea în băncile dintâi în sinagogi și să stea în capul mesei la ospețe. Ei, care secătuiesc casele văduvelor și de ochii lumii se roagă îndelung, își vor lua mai multă osândă. Și, șezând în preajma cutiei darurilor, Iisus privea cum mulțimea aruncă bani în cutie. Și mulți bogați aruncau mult. Și venind o văduvă săracă, a aruncat doi bani, adică un codrant. Și chemând la Sine pe ucenicii Săi le-a zis: Adevărat grăiesc vouă că această văduvă săracă a aruncat în cutia darurilor mai mult decât toți ceilalți. Pentru că toți au aruncat din prisosul lor, pe când ea, din sărăcia ei, a aruncat tot ce avea, toată avuția sa.”  Marcu 12, 38-44

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu