luni, 30 septembrie 2019

AJUTA-NE, DOAMNE, SA PUTEM IUBI !

- De ce oare Dumnezeu o fi pus in funtea listei cu porunci porunca iubirii?
Poate pentru ca omul are nevoie sa iubeasca pentru a iesi din cercul sinelui egoist si astfel sa se salveze!?

Oricum, tot omul vrea sa fie iubit dar putini se intreaba de cata iubire sunt in stare sa simta!

Totul pare simplu avand in vedere ca ceea ce ne cere Dumnezeu este doar sa ne iubim aproapele! Nu intreaga omenire ci doar pe acei semeni care ne inconjoara!  
Si ... nu prea ne reuseste...
Neputinta asta  a noastra de a iubi pare a fi un fel de...  defect de fabricatie!


Oricat de paradoxal ar parea cel mai greu lucru pentru un om, daca nu imposibil,  este sa-si iubeasca aproapele ! 

Desigur unii ca nu sunt de aceeasi parere, dar, daca gandim mai profund, observam ca iubirea de care suntem capabili este fie naturala - fata de parinti ori copiii nostri - fie erotica si in consecinta egoista, caci iubim pentru ca sa ne fie bine!

In evanghelia duminicii de ieri ni se spune ca este necesar nu numai sa-i iubim pe cei care ne iubesc  - caci asta nu inseamna respectarea poruncii fiindca iubirea asta nu este diferita de cea a celor rai si pacatosi - orice fiinta face asta: isi iubeste copilul ori parintele, omul cu care traieste iubirea in cuplu... Mantuitorul ne cere sa ne iubim vrajmasii
Gesturile caritabile fata de cei dragi nu au deci valoarea duhovniceasca in ecuatia poruncii iubirii!

Exercitiul acestui soi de iubire este ceva care ne modifica interior pana intr-atat incat schimbarea nu va trece neobservata! Ea ne va da o bucurie speciala si ne va creste, ne va deschide calea spre Dumnezeu!

Este evident ca nu putem iubi asa fara ajutorul Lui!
Asadar, ce ne ramane in afara rugaciunii? 
Doar dorinta fierbinte de a respecta poruncile Domnului!

Ajuta-ne, Doamne , sa putem iubi precum ne ceri Tu!
 
Luca 6, 31-36
„Zis-a Domnul: Precum voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi asemenea. Și, dacă iubiți pe cei ce vă iubesc, ce răsplată puteți avea? Că și păcătoșii iubesc pe cei ce îi iubesc pe ei; și, dacă faceți bine celor ce vă fac vouă bine, ce mulțumire puteți avea? Că și păcă­toșii fac același lucru; iar dacă dați împrumut celor de la care nădăjduiți să luați înapoi, ce mulțumire puteți avea? Că și păcă­toșii dau cu împrumut păcătoșilor, ca să primească înapoi întocmai. Însă voi iubiți-i pe vrăjmașii voștri și faceți-le bine și dați cu împrumut fără să nădăjduiți nimic în schimb, iar răsplata voastră va fi multă și veți fi fiii Celui Preaînalt, că El este bun cu cei nemulțumitori și răi. Fiți milostivi, precum și Tatăl vostru milostiv este.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu