joi, 26 decembrie 2019

Fuga in Egipt


Pasajul evanghelic de azi - din Evanghelia dupa Matei, cap 2, 13-23 - este supranumit Fuga in Egipt! Este un pasaj care necesita cateva cunostinte de baza din Vechiul Testament.

Potrivit textului, la sfatul pe care ingerul il da lui Iosif, 
logodnicul
Sfintei Fecioare, Iisus va fi purtat in Egipt, in refugiu, pentru a scapa de razbunarea lui Irod care, intaratat de "tradarea" magilor, temandu-se ca nou-nascutul ii va lua tronul, porunceste ca toti copiii sub 2 ani sa fie ucisi! 

Egiptul este un punct de referinta in istoria poporului iudeu, dupa cum si in cea a crestinatatii!
 
Exilul in Egipt, uciderea pruncilor si revenirea Sa în pământul făgăduinței, sunt momente prin care Iisus retrăiește istoria poporului Său, cuprinsa in Vechiul Testament!
El este, asemenea poporului lui Israel, Fiul exilat si apoi eliberat din Egipt,  Cel care se va reîntoarce în pământul făgăduinței! 
Făgăduința lui Dumnezeu se împlinește în El, care este Cel Drept, care nu face răul dar il ia asupra Sa, împlinind toată dreptatea (3,15).
„Fuga” sa, fortata de imprejurari, nu este insa sfârșitul, ci tocmai împlinirea planului lui Dumnezeu. Răul este si el o parte a planului Domnului!
În concluzie, textul prezintă drama poporului lui Israel precum si cea a tuturor popoarelor. 

In Cartea lui Osea se vorbește despre noul exod (adica o noua ieșire) dintr-un Egipt și mai dur - reîntoarcerea din Babilon! 
Va fi începutul unei noi comuniuni între Dumnezeu și poporul Său, care va înflori în deșert (Os. 2,16)!

Cum stim, Iacov, cel caruia Domnul ii va schimba numele in Israel, a avut 12 copii intre care unul se chema Iosif, pentru care chiar si avea o slabiciune! Iosif a fost vandut de catre frații lui (gelosi pe acesta pentru iubirea ce i-o purta tatal lor) unui egiptean
Asemenea lui, Iisus este nevoit sa paraseasca Iudeea si sa ajunga in Egipt, alungat de gelozia lui Irod! 

Iosif cel vandut ajunge rob in Egipt dar Dumnezeu va fi cu el si-l va face stapan peste tot Egiptul. 
Iisus  ajunge in Egipt, intocmai lui Iosif si, dupa ce va trece prin toate incercarile randuite de Tatal, va deveni Imparatul Lumii… Iubind El lumea, se va lasa chiar rastignit pe cruce.

Daca poporul lui Israel, din cauza foametei, a trebuit sa vina in Egipt pentru mancare,  Iisus Hristos  se va intoarce din Egipt pentru a ni se da noua spre hrana, vindecand toată boala și toata neputința… 

Iesind din Egipt, poporul lui Israel avea sa mearga spre Canaanul fagaduit de Dumnezeu!
Intoarcerea lui Iisus Hristos din Egipt va fi tot o iesire: iesirea lumii din pacat, din întunericul  in care pacatul l-a aruncat…

Revenind la textul Evangheliei, se spune ca atunci Irod a 
ucis ca la 14000 de prunci! Chiar daca numarul copiilor pare unul  exagerat de mare, uciderea lor a fost desigur un masacru!

"De ce a îngăduit Dumnezeu asta?" este o posibila intrebare ce sta ca o piatra de poticnire pentru multi, cauza uciderii fiind salvarea Fiului lui Dumnezeu!
Numai ca motivul acestei crime oribile nu a fost pruncul nou-nascut, ci patima puterii, obsesiile si cruzimea lui Irod!

Dumnezeu a  prorocit acest rau prin gura profetul Ieremia - Atunci s-a împlinit ceea ce se spusese prin Ieremia proorocul: „Glas în Rama s-a auzit, plângere şi tânguire multă; Rahela îşi plânge copiii şi nu voieşte să fie mângâiată pentru că nu sunt.(2, 17)

Sf. Ioan Gură de Aur spune ca, atunci cand Dumnezeu ingaduie astfel de nenorociri este negresit spre iertarea pacatelor!
Pruncii nu aveau nici un pacat dar aceasta moarte brutala le-a adus lor cununa in ceruri! Ei sunt mucenici ai lui Hristos si de aceea si sunt pomeniti in calendarul Bisericii Ortodoxe!

Rahela îşi plânge copiii şi nu voieşte să fie mângâiată pentru că nu ei nu mai sunt”  spune textul. 
Rahela, sotia lui Iacov, mama lui Iosif, cel vandut de fratii sai, dar si mama lui Veniamin, ultimul din cei 12 fii ai lui Iacob (Israel) a murit imediat dupa nasterea celui din urma si a fost inmormantata langa Betleem.
Teritoriul Betleemului a fost dat mostenire neamului lui Veniamin.  Rama face parte tot din tinuturile lui Veniamin!
Fraza "Rahela îşi plânge copiii" face din aceasta un fel de mama a tuturor copiilor din acele teritorii!

Capitolul 2 al Evangheliei dupa Matei vine sa ne arate odata in plus ca, in pofida minunilor care au insotit intrupatea lui Dumnezeu,  oamenii L-au intampinat cu ostilitate!

Daca e sa fim onesti si astazi facem la fel: 
cand e vorba de urmarea lui Dumnezeu, de apropierea de Hristos, de ideea de a-I sluji Lui, este o retinere, poate chiar o teama, in oameni ! 
Ne desprindem greu de obiceiurile noastre proaste, avem senzatia ca pierdem ceva esential daca ne abandonam lui Dumnezeu dar, refuzandu-L, nu facem decat sa pierdem exact esentialul! 
Renuntam greu la pacat si multi nu se simt pregatiti sa se schimbe!  "Biserica... la batranete", zic unii, doar ca nimeni nu stie daca mai e timp de batanete sau cand e timpul potrivit... Si Diavolul e multumit!
Pana nu ai gustat insa din fericirea de a-L cunoaste pe Hristos, nu stii cat de minunata este sa o traiesti!

Este adevarat ca, odata ce ai inteles ceva din lucrurile Domnului, pricepi si ca schimbarea ta implica suferinta -  desprinderea de pacat este echivalenta cu sevrajul drogatului - si  aceasta suferinta trebuie asumata! 
Suferinta asta insa este una "asistata", caci cel ce se intoarce la cele bune nu este nici o clipa singur ci cu Dumnezeu iar bucuria vindecarii e vesnica, nu doar o ameteala de o clipa !

Spuneam in postarea trecuta ca Hristos sta la poarta inimii noastre si asteapta sa-I deschidem, sa-L lasam sa intre! 
Cine Il primeste in inima sa si Ii urmeaza Lui trebuie sa se lupte constant cu trupul sau - si asta nu doar pe perioada unui post! Viata vazuta prin prizma unui crestin este un razboi cu sine si cu lumea, iar constientizarea pacatului este ceva care te ingretoseaza dar care te ajuta sa te ridici.

Cand te asezi in lumina adevarului lui Dumnezeu, din preajma ta este posibil sa dispara o serie de indivizi - in general  lumea prefera penumbra, daca nu chiar intunericul, caci lumina adevarului face rau! - insa niciodata nu vei fi singur caci Dumnezeu va fi mereu langa tine!


După plecarea magilor, iată îngerul Domnului se arătă în vis lui Iosif, zicând: Scoală-te, ia Pruncul şi pe Mama Sa, fugi în Egipt şi stai acolo până ce-ţi voi spune, fiindcă Irod va căuta Pruncul ca să-L omoare. Iar el, sculându-se, a luat noaptea Pruncul şi pe Mama Sa şi au plecat în Egipt. Şi au stat acolo până la moartea lui Irod, ca să se împlinească cuvântul spus de Domnul prin prorocul: «Din Egipt am chemat pe Fiul Meu». Iar când Irod a văzut că a fost amăgit de magi, s-a mâniat foarte tare şi, trimiţând, a ucis pe toţi pruncii care erau în Betleem şi în toate hotarele lui, de doi ani şi mai în jos, după timpul pe care îl aflase de la magi. Atunci s-a împlinit ceea ce se spusese prin Ieremia Prorocul: «Glas în Rama s-a auzit, plângere şi tânguire multă; Rahela îşi plânge copiii şi nu voieşte să fie mângâiată, pentru că ei nu mai sunt».
După moartea lui Irod, iată că îngerul Domnului s-a arătat în vis lui Iosif, în Egipt, şi i-a zis: Scoală-te, ia Pruncul şi pe Mama Sa şi mergi în pământul lui Israel, căci au murit cei ce căutau să ia viaţa Pruncului. Iosif, sculându-se, a luat Pruncul şi pe Mama Sa şi au venit în pământul lui Israel. Dar auzind că domneşte Arhelau în Iudeea, în locul lui Irod, tatăl său, Iosif s-a temut să meargă acolo şi, luând poruncă în vis, s-a dus în părţile Galileei. Şi, venind, a locuit în oraşul numit Nazaret, ca să se împlinească ceea ce s-a spus prin proroci, că Nazarinean Se va chema.”
MATEI 2: 13-23

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu