sâmbătă, 7 decembrie 2019

LUMINA EVANGHELIEI si PLANUL LUI DUMNEZEU

Hristos nu S-a făcut om şi nu a venit în lume doar pentru o mana de oameni, in fata carora sa propovăduiasca, si nici nu Si-a rostit predicile pentru a fi date uitării. 
Mesajul adus de El nu trebuia să se piardă! 

El i-a inteleptit pe cei câţiva, aleşi dintre cei care I-au fost în preajmă, si instruindu-i i-a trimis in lume si le-a dat misiunea de a transmite lumina Evangheliei tuturor neamurilor.
Ucenicii au devenit asadar purtatori ai luminii, lumina cunoaşterii,  pe care au fost datori să o răspândească în întreaga lume. 
Desi la vremea respectiva apostolii nu erau cunoscuţi nici macar în ţara lor, misiunea lor a fost dintru inceput aceea de a vesti întregii lumi lumina Evangheliei. 
Sf Apostol si  evanghelist  Luca insereaza si el aceeasi idee, ca si Apostolul Matei, si o aseaza in pilda semănătorului: "Nimeni, aprinzând făclia, n-o ascunde sub un vas, sau n-o pune sub pat, ci o aşază în sfeşnic, pentru ca cei ce intră să vadă lumina. Căci nu este nimic ascuns, care să nu se dea pe faţă şi nimic tainic, care să nu se cunoască şi să nu vină la arătare." (8, 16-17) 
Lumina cunoaşterii  Evangheliei nu va putea fi ascunsă, cuvintele lui Dumnezeu fiind dedicate tuturor oamenilor, căci nimic nu poate sta ascuns la nesfârşit. 

Iisus ii avertiza pe cei ce-L ascultau ca nu a venit sa strice legea si nu numai atat: le spune ca legea se va implini fara nici cea mai mica abatere! Caci Dumnezeu nu isi schimba planurile!

Noi insa trebuie sa tinem cont ca in acest plan exista un factor important si anume libertatea omului! 
Dumnezeu a prevazut in opera de salvare a omului, si alegerile noastre libere! Adica putem spune ca pana la urma de noi depinde cum se va termina aceasta cooperare, mereu vie si schimbatoare, dintre om si Dumnezeu !

Voi sunteţi lumina lumii; nu poate o cetate aflată pe vârf de munte să se ascundă. Nici nu aprind făclie şi o pun sub obroc, ci în sfeşnic, şi luminează tuturor celor din casă. Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri. Să nu socotiţi că am venit să stric Legea sau proorocii; n-am venit să stric, ci să împlinesc. Căci adevărat zic vouă: Înainte de a trece cerul şi pământul, o iotă sau o cirtă din Lege nu va trece, până ce se vor face toate. Deci, cel ce va strica una din aceste porunci, foarte mici, şi va învăţa aşa pe oameni, foarte mic se va chema în împărăţia cerurilor; iar cel ce va face şi va învăţa, acesta mare se va chema în împărăţia cerurilor. Matei 5, 14-19

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu