duminică, 29 martie 2020

DUMINICA A IVa A POSTULUI MARE (A SFANTULUI CUVIOS IOAN SCARARUL)

Momentul vindecarii lunaticului - reiterat in a IV-a Duminica a Postului Mare - isi are locul, in Evanghelia dupa Marcu, dupa Schimbarea la Fata a Mantuitorului, de pe muntele Tabor, "unde şi-a încredinţat ucenicii apropiaţi de sensul final al lucrării Sale şi al vieţii lor: împărtăşirea slavei eshatologice, revărsarea neîncetată a luminii neînserate şi preafrumoase în lume, participarea deplină a oamenilor şi a universului la regimul solar al Fiinţei, adică la lumina zilei a opta. (pr.Galeriu)

Asadar, atunci cand acolo, pe Tabor, Cerul coborase pentru un moment pe pamant, la poalele muntelui pamantul insa se apropia de iad... 

Acolo, un tanar, posedat de un duh mut, se zvarcolea in spasme si nimeni nu-l putea ajuta, nici chiar apostolii lui Iisus.

Din discutia dintre tatal copilului si Mantuitorul se desprinde mesajul esential.

Omul i se adreseaza lui Iisus:
- "Dar, dacă poţi să faci ceva, ajută-ne, fiindu-ţi milă de noi."
Adresarea implica un dubiu. Asadar el nu era chiar sigur ca Cel caruia i se adreseaza este Atotputernic!
Raspunsul Mantuitorului este pe masura cererii:
- "Dacă poţi crede, toate sunt cu putinţă celui ce crede."
... "Cred, Doamne, zice tatal disperat, ajuta necredintei mele!

Aceasta ultima replica a acelui om  aflat la nevoie, spusa cu lacrimi, este strigarea noastra, a tuturor crestinilor, care, incercand sa urcam pe treptele desavarsirii, ne poticnim, ne indoim, cadem... 

Avem nevoie de Harul Sau pentru a ne imbiba cu credinta astfel incat sa mutam muntii din loc! Si pentru asta e nevoie, pe langa credinta,  de rugaciune, de dialogul cu El, si de Post!


Dincolo de toate cele pe calear trebui sa le invatam din pericopa evanghelica a acestei duminici, trebuie sa incercam sa ramanem macar cu aceasta idee:


Primim daca stim sa cerem si pe masura increderii si a credintei noastre in Dumnezeu! 

In dialogul nostru cu El, prin rugaciune, cu ajutorul Postului, ca jerfa nesangeroasa, reusim macar sa ne tinem in picioare, daca nu sa si urcam, pe Scara despre care vorbeste Ioan Scararul!

Si, pentru ca veni vorba, potrivit lui Ioan Scararul, 
  • cel ce face milostenie urca 2 trepte pe scara spre Rai,  dar coboara 6 - caci se mandreste! 
  • cel care aduce pacea... urca 6 trepte si de coborat... coboara doar 2!
Trebuie sa exersam milostenia in care sa nu intre pacatul trufiei! Cat despre pace... Domnul sa ne ajute sa o putem aduce pe unde mergem, asa cum au fost meniti Apostolii lui Hristos sa o aduca!

In aceste zile dificile sa ne pastram in duhul pacii este foarte important!

Domnul ne stie slabi dar ne vrea doritori intru intarire!
Ajuta, Doamne, slabei mele credinte sa se intareasca si sa creasca, spre mantuirea mea! Amin


Marcu 9, 17-32

În vremea aceea a venit un om la Iisus, zicându-I: Învăţătorule, am adus la Tine pe fiul meu, care are duh mut. Şi, oriunde-l apucă, îl aruncă la pământ şi face spume la gură şi scrâşneşte din dinţi şi înţepeneşte. Şi am zis ucenicilor Tăi să-l alunge, dar ei n-au putut. Atunci Iisus, răspunzând lor, a zis: O, neam necredincios, până când voi fi cu voi? Până când vă voi răbda pe voi? Aduceţi-l la Mine. Şi l-au adus la El. Dar duhul, văzându-L pe Iisus, îndată l-a zguduit pe copil, iar acesta, căzând la pământ, se tăvălea spumegând. Şi l-a întrebat pe tatăl copilului: Câtă vreme este de când i-a venit aceasta? Iar el a răspuns: Din pruncie. Şi de multe ori l-a aruncat şi în foc şi în apă ca să-l piardă. Dar, dacă poţi să faci ceva, ajută-ne, fiindu-Ţi milă de noi. Iar Iisus i-a zis: Dacă poţi crede, toate sunt cu putinţă celui ce crede. Şi îndată, strigând, tatăl copilului a zis cu lacrimi: Cred, Doamne! Ajută necredinţei mele! Iar Iisus, văzând că mulţimea dă năvală, a certat duhul cel necurat, zicându-i: Duh mut şi surd, Eu îţi poruncesc: Ieşi din el şi să nu mai intri în el! Şi, răcnind şi zguduindu-l cu putere, duhul a ieşit; iar copilul a rămas ca mort, încât mulţi ziceau că a murit. Dar Iisus, apucându-l de mână, l-a ridicat, iar el s-a sculat în picioare. După ce a intrat Iisus în casă, ucenicii Lui L-au întrebat, de o parte: Pentru ce noi n-am putut să-l izgonim? El le-a zis: Acest neam de diavoli cu nimic nu poate ieşi, decât numai cu rugăciune şi cu post. Şi, ieşind ei de acolo, străbăteau Galileea, dar El nu voia să ştie cineva. Căci învăţa pe ucenicii Săi şi le spunea că Fiul Omului va fi dat în mâinile oamenilor şi-L vor omorî, iar după ce-L vor omorî, a treia zi va învia. Ei însă nu înţelegeau cuvântul şi se temeau să-L întrebe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu