miercuri, 22 iulie 2020

FORMALISMUL

Nu ceea ce intră în gură spurcă pe om, ci ceea ce iese din gură, aceea spurcă pe om

Pasajul de mai sus, extras din Evanghelia de astazi, este unul citat ori de cate ori vine vorba despre post, ca un fel dedovada ca Iisus nu ar fi fost de acord cu postirea!  EROARE!

Aici  nu despre Post este vorba - discutia fiind o trimitere la modul de abordare a Legii, mai curand formal decat in spiritul ei, ceea ce ajunsese sa-i depateze pe iudei de la esenta mesajului divin! 


A respecta Legea lui Dumnezeu fara a o simti traind-o este o pura formalitate. Si pe Dumnezeu nu putem sa-l iubim formal!
Iisus le explica fariseilor ca au  dat interpretari abstracte Legii si asta i-a departat de esential!

Formalismul acesta nu a fost insa inventat de iudei, de farisei sau carturari, si, cred, ca a fi formalist e ceva ce tine de firea omului, de vreme ce il intalnim si azi, la noi si pretutindeni!

Nu este cu putinta sa fii riguros in Biserica, facand metanii, iar in afara orelor liturgice sa uiti ca esti crestin!
A respecta sarbatorile, prin abandonarea muncii, dar fara rugaciune, este doar o formalitate, daca nu chiar o hula!
Cat despre post... tot mai multi postesc azi pentru ca "este sanatos pentru organism"! Si acest "cliseu" este o dovada a departarii de Lege! Postul si rugaciunea alunga demonii din noi si asta nu este doar rezultatul unei diete ci o binefacatoare meditatie, timpul unei atente cercetari in launtrul nostru, al analizei celor facute, incercarea de a ne debatasa de tot felul de dependente care ne domina.
 

In viata facem multe "de forma", mimam adesea, si cred ca viata se razbuna pentru asta!

Cat despre credinta de forma... unii sustin ca, in timp, chiar si asa poti avea sansa sa fi luminat de Duhul Sfant...
Dar daca e asa de ce Mantuitorul ii dojeneste pe cei care-L slavesc pe Dumnezeu "cu buzele, dar inima lor este departe" ?

Azi suntem invitati sa reflectam in ce masura ne obsedeaza forma -"ce zice lumea" ori... "asa trebuie ca asa se face" - mai mult decat conexiunea, comuniunea cu Dumnezeu!

Credinta este o chestiune de iubire si iubirea nu poate exista de forma, in afara trairii! 

FORMALISMUL IN CREDINTA  NE TRANSFORMA IN SUPERSTITIOSI!
FORMALISMUL IN DRAGOSTE ESTE... CLOVNERIE!

„În vremea aceea, cunoscându-L pe Iisus, oamenii din ținutul Ghenizaretului au trimis în tot acel ținut și au adus la El pe toți bolnavii. Și-L rugau ca numai să se atingă de poala hainei Lui; și câți se atingeau, se vindecau. 
Atunci au venit din Ierusalim la Iisus fariseii și cărturarii, zicând: De ce ucenicii Tăi încalcă datina bătrânilor? Căci nu-și spală mâinile când mănâncă pâine. 
Iar El, răspunzând, le-a zis: Dar voi de ce călcați porunca lui Dumnezeu pentru datina voastră? Căci Dumnezeu a zis: «Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, iar cine vorbește de rău pe tată sau pe mamă, cu moarte să se sfârșească». Voi însă spuneți: Cel care va zice tatălui său sau mamei sale: Cu ce te-aș fi putut ajuta este dăruit lui Dumnezeu, acela nu va cinsti pe tatăl său ori pe mama sa; și ați desființat cuvântul lui Dumnezeu pentru datina voastră. Fățarnicilor, bine a prorocit despre voi Isaia, când a zis: «Poporul acesta Mă cinstește cu buzele, dar inima lor este departe de Mine. În zadar Mă cinstesc ei, învățând învățături ce sunt porunci ale oamenilor». Și, chemând la Sine mulțimile, le-a zis: Ascultați și înțelegeți: Nu ceea ce intră în gură spurcă pe om, ci ceea ce iese din gură, aceea spurcă pe om.” 
Matei 14, 35-36; 15, 1-11

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu