luni, 6 iulie 2020

SABATUL SI IUBIREA DE AVERE

Biserica ne propune azi o noua oprire la capitolului 12 al Evangheliei dupa Matei, capitol dedicat Sabatului,  despre care am mai scris saptamana trecuta. 

„În vremea aceea a venit Iisus în sinagoga iudeilor. Și iată era acolo un om având mâna uscată. Și L-au întrebat, zicând: Se cuvine, oare, a vindeca în zi de sâmbătă? Ca să-L învinuiască. Iar El le-a zis: Cine va fi între voi omul care va avea o oaie și, de va cădea ea sâmbăta în groapă, nu o va apuca și o va scoate? Dar cu cât se deosebește omul de oaie! De aceea se cade a face bine sâmbăta. Atunci i-a zis omului: Întinde mâna ta. El a întins-o și s-a făcut sănătoasă ca și cealaltă.” MATEI 12, 9-13
Sf. Teofilact al Bulgariei, referindu-se la momentul trecerii Mantuitorului printre spicele de grau, impreuna cu apostolii sai, (moment cu care incepe capitolul 12), e de parere ca Dumnezeu, i-a adus special pe apostoli acolo, sa manance spice de față cu fariseii, tocmai pentru a pune in discutie tabuurile sabatului și a dezlega astfel Legea Veche.
Prin vorbele Sale, Iisus a schimbat rânduiala ei in mod explicit!

Evreii stalcesc - si acum ca si atunci - Legea, astfel încât au devenit absolut penibili, mai ales cu privire la ideea ne-muncitului in ziua de odihna!


In Israel sunt si azi evrei care nu aprind lumina în zi de sâmbătă, ca să nu... „muncească” si angajează oameni de alt neam să le aprindă lumina!

Sabatul începe de vineri seara, de la apusul soarelui, și ține până sâmbătă seara, la apus.
Toate magazinele lor sunt închise in acest rastimp!
Nu isi conduc mașinile, cei care circula pe sosele sambata fiind musulmani sau creștini! Nu numai evreii ultra-ortodocsi tin sabatul ci si cei care nu sunt neaparat practicanti ai religiei mozaice! 

In hotelurile lor, unele lifturi functioneaza diferit in ziua Sabatului, mergand mai încet si oprindu-se automat la fiecare etaj, pentru ca ei sa nu apese pe buton!

Toate astea, ca si multe altele, dovedesc ca evreii au ajuns să ține legea primită de la Moise, în mod formal, ramanand doar in litera Legii nu și în duhul ei.

Dumnezeu nu le-a spus să nu spele vasele sâmbăta sau să nu taie lemne pentru foc, ci să nu muncească spre a câștiga bani

Sabatul trebuia sa fie o zi închinată Lui, zi in care ei să meargă la templu, la sinagogă, să se roage Lui, sa-I multumeasca si să facă fapte bune!

Din nefericire și crestinismul este bantuit pe alocuri de acest formalism. Sunt mii de crestini care vin la biserică și împlinesc formal cele „creștinești” dar in faptele lor nu se regasesc normele crestine lasate noua de Iisus!

O credința formala devine superstitie! Unii cred ca anumite gesturi sau cuvinte, așezate într-o anume ordine, au putere divina, le influenteaza pozitiv vietile, dincolo de construirea unei relatii personale cu Dumnezeu!

Nu inchinarea formala la moaste ne va da sanatate, ci credinta ca asta este cu putinta prin mijlocirea Duhului Sfant!

Credința în Dumnezeu este liber-consimtita implicand dragostea pentru El. 

Nu formulele „magice”, cuvinte spuse sau scrise de oameni, fie ei si sfinti, ne vor uni cu Dumnezeu, ci trairea lor, cu duhul umilit și inima înfrântă.
O icoana este facatoare de minuni si pentru mine in masura in care cred cu putere in Dumnezeu, in puterea si mila Sa nesfarsite!

Fariseii pun inainte de iubirea față de semenul lor incălcarea formala a Legii Sabatului.
Inaintea de  vindecare , Mantuitorul le-a pus inainte fariseilor faptul ca  din iubirea de avere dadeau dezlegare de la lege, in timp ce pentru ca un om sa fie vindecat nu faceau acelas lucru!


"Atunci i-a zis omului: Întinde mâna ta. El a întins-o şi s-a făcut sănătoasă ca şi cealaltă."
Domnul a venit pentru oameni si pentru binele lor!

Potrivit Sf. Teofilact, si astazi, ca de cand lumea, sunt mulți care au mâinile „uscate”, fiind nemilostivi și avari, dar, când le va răsuna lor cuvântul Evangheliei, ei le vor „întinde” spre dăruire, chiar dacă „fariseii”, adică demonii cei trufași, nu voiesc aceasta!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu