miercuri, 29 iulie 2020

ISPITIREA - O INCERCARE LASATA DE DUMNEZEU

Iisus a început să le vorbeasca ucenicilor Săi despre cele ce aveau sa I se intample: că trebuia să meargă la Ierusalim, ca acolo avea să sufere multe, din partea preoţilor şi a cărturarilor, ca va fi ucis dar... ca  treia zi va învia. 
Lucruri complicate si dureroase. 
Ca avea sa invieze... era inca greu de digerat asa ca, Petru s-a oprit la suferintele pe care i le prooroceste Mantuitorul.

Înflăcărat, avand un temperament vulcanic, iubindu-L pe Domnul cu o dragoste arzatoare, Sfântul Apostol Petru nu intelege de ce asa ceva trebuia să I se întâmple lui Iisus. 
Astfel, atunci când Domnul aminteste de propriile suferinţe viitoare, „Petru L-a luat deoparte de Iisus şi a început să-L mustre, zicând: «Fie-Ţi milă de Tine să nu Ţi se întâmple Ţie aceasta». Iar El, întorcându-se, a zis lui Petru: «Mergi înapoia Mea, satano! Sminteală Îmi eşti; că nu cugeţi cele ale lui Dumnezeu, ci cele ale oamenilor»” (Matei 16,22-23).

Sfântul Ioan Gură de Aur tâlcuieşte acest episod astfel:

„Într-adevăr, era dorinţa vrăjmaşului ca Hristos să nu pătimească
Din acest motiv, l-a certat Iisus cu atâta severitate, de vreme ce ştia că atât Petru, cât şi ceilalţi se temeau în special de aceasta şi nu ar fi acceptat-o cu uşurinţă”. 

Petru L-a contrazis pe Domnul şi I-a vorbit din neştiinţă. 
Deşi cuvintele apostolului nu au fost plăcute Domnului Iisus, Care a venit pe pământ tomai ca să răscumpere neamul omenesc prin Patimile Sale, cu toate acestea, ne putem gandi ca ele au fost inspirate doar de o dragoste fierbinte faţă de Domnul. În ele se poate citi şi naivitatea si nevinovăţia ucenicului. 

Cuvintele pline de reproş ale Domnului: „Mergi înapoia Mea, satano! Sminteală îmi eşti”, amintesc de permanenta ispitire pe care diavolul o incearca si pe noi!
Sa rezistam asadar ispitelor de tot felul aducandu-ne aminte permanent ca cele ale lumii sunt pierzatoare de suflet si numai cele ale lui Dumnezeu ne cladesc intru nemurire!

Dar ispita... este masura puterii credintei noastre!

În vremea aceea Iisus a poruncit ucenicilor Lui să nu spună nimănui că El este Hristos. De atunci a început Iisus să spună ucenicilor Lui că El trebuie să meargă la Ierusalim și să pătimească multe de la bătrâni și de la arhierei și de la cărturari și să fie omorât și a treia zi să învieze. Și Petru, luându-L la o parte, a început să-L dojenească, zicându-I: Fie-Ți milă de Tine, să nu Ți se întâmple Ție aceasta. Iar El, întorcându-Se, a zis lui Petru: Mergi înapoia Mea, satano! Sminteală Îmi ești; că nu cugeți cele ale lui Dumnezeu, ci cele ale oamenilor. Atunci Iisus a zis ucenicilor Săi: Dacă vrea cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie.” Matei 16, 20-24

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu