luni, 12 septembrie 2022

CUVANTUL CU ROD INCALCULABIL



În vremea aceea, fiind Iisus singur, au venit ucenicii Lui și, împreună cu cei doisprezece, Îl întrebau despre pilda semănătorului. Și le-a răspuns: Vouă vă este dat să cunoașteți tainele Împărăției lui Dumnezeu, dar pentru cei de afară totul se face în pilde, ca, uitându-se, să nu vadă și, auzind, să nu înțeleagă, ca nu cumva să se întoarcă și să fie iertați. Și le-a zis: Nu pricepeți pilda aceasta? Dar cum veți înțelege toate pildele? Semănătorul seamănă cuvântul. Cele de lângă drum sunt aceia în care se seamănă cuvântul și, când îl aud, îndată vine Satana și ia cuvântul cel semănat în inimile lor. Cele semănate pe loc pietros sunt aceia care, când aud cuvântul, îl primesc îndată cu bucurie, dar n-au rădăcină în ei, ci țin până la un timp; apoi, când se întâmplă strâmtorare sau prigoană pentru cuvânt, îndată se smintesc. Și cele semănate între spini sunt cei ce ascultă cuvântul, dar grijile veacului și înșelăciunea bogăției și poftele după celelalte pătrunzând în ei înăbușă cuvântul și îl fac neroditor. Iar cele semănate pe pământul cel bun sunt cei ce aud cuvântul și-l primesc și aduc roade: unul treizeci, altul șaizeci și altul o sută. Și le zicea: Se aduce oare făclia ca să fie pusă sub obroc sau sub pat? Oare nu ca să fie pusă în sfeșnic? Căci nu e nimic ascuns ca să nu se dea pe față; nici nu a fost ceva tăinuit decât spre a fi arătat. Cine are urechi de auzit să auda" Marcu 4.10-23

Pericopa de astazi este talmacirea pildei semanatorului, facuta de  Iisus Insusi in fata apostolilor! 

Desigur, s ar putea crede ca stim tot ce este legat de aceasta pilda, dar  pedagogia divina tine la repetare, omul avand o capacitate infinita de asi sterge memoria de cele bune! 
Asadar

Cuvântul e sămânță si, precum samanta, produce rod, potrivit calitatii  pamantului. Asemenea, cuvântul germineaza, indrumand viața, celor care asculta, în funcție de cuvant si de ascultator! 
Cuvântul lui Dumnezeu are ca scop schimbarea vietii noastre! Ne ajuta sa ajungem sa traim dupa voia Lui, sa crestem duhovniceste, pentru a fi mantuiti! Alte cuvinte... ne invata altele!

Pilda semanatorului, in parabola, cuprinde in ea taina vietii 
Mantuitorul! Explicatia, pe care apoi o da Iisus apostolilor, este un mesaj clar adresat noua!

Pilda ne evaluează drumul pe care l-am făcut până acum în citirea Evangheliei. Ea este un indrumar cu privire la felul in care trebuie sa ascultăm Cuvântul Domnului. 
Crestinul trebuie sa se chestioneze permanent, sa-si raporteze tot timpul felul sau de viata la Cuvantul Evangheliei, sa vada in ce masura traieste potrivit invataturilor auzite!

Finalul pericopei este ... surprinzător. Caci, desi pare ca samanta cuvantului se pierde, rod tot va exista! Si este incalculabil! 
El are timpul lui de germinare, diferit de la om la om; Cuvantul Domnului rodeste la vremea potrivita!

Cuvantul lui Dumnezeu lucreaza spre a da rod si rodul este... incalculabil! Pt asta insa trebuie ... sa fim atenti - si noi si cei care rostesc Cuvantul in Sfanta Biserica!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu