marți, 22 septembrie 2020

NICI O LEGE IMPOTRIVA IUBIRII

Astazi continuam discursul Mantuitorului - referitor la cutume - din Cap 7 al Evangheliei dupa Marcu, din care au fost citate ieri 8 versete, reluate azi spre intelegerea mesajului! 

Raspunsul lui Iisus la intrebarea fariseilor -  Pentru ce nu umblă ucenicii Tăi după datina bătrânilor, ci mănâncă pâine cu mâinile nespălate? - se intinde pe 23 de versete.

De la versetul 1 la 8 ni se prezinta o discutie contradictorie intre Iisus si Carturari/farisei pe tema respectarii normelor religioase. 

Versetele 9 la 13 ne prezinta argumentul lui Iisus potrivit caruia, respectand legea si normele poti cadea in marea greseala de a incalca porunca iubirii!

In continuare, in versetele 14 la 19,  Mantuitorul vine sa elimine din Vechea Lege un capitol important, acela al mancarurilor curate sau spurcate! Caci in vechime, la iudei aceasta era o problema foarte importanta!

Apoi, in versetele 20 la 23, Iisus le vorbeste doar apostolilor Sai, explicandu-le  ca binele si raul nu este altundeva decat in inima fiecaruia!

Reluand firul capitolului 7, trebuie sa specificam ca suntem dupa inmultirea painilor! Painea in sine inseamna hrana!  Painea data de Hristos este mai mult decat hrana: este Trupul Sau de viata datator, euharistia fiind pregustarea vesniciei!

Revenim si facem o scurta caracterizare a participantilor la aceasta segventa de viata din vremea lui Iisus ca si din cea de azi!

Fariseii erau cei care respectau legea si pazeau spre a fi respectata de toti, iar carturarii erau cei care o explicau celorlalti! 

Apostolii  erau simpli pescari, vamesi, pacatosi, oameni mai putin scoliti, simpli, si felul acesta mizer al naturii lor sociale ne da pana azi curajul sa indraznim sa ne apropiem de Dumnezeu!

Fariseii si carturarii remarca faptul ca acestia mancau cu maininile nespalate dar cu toate astea ei mancau ... Painea Vietii! 

Desigur exista in viata noastra o imensitate de gesturi si fapte pe care le facem in virtutea traditiei primite. Nu prea inventam mare lucru! Prin traditie traim si evoluam!  Legea traditionala este corecta!

Care este insa acea lege care ma impiedica sa traiesc? 

Cum spuneam, memoria civica si religioasa are legi care ma sprijina pas cu pas. Dar daca traditia ia locul iubirii, ma impiedica sa traiesc si azi si in veci! Practic orice lege, fie ea civila sau religioasa, devine caducă, adica nulă, dacă ea nu mă ajută să iubesc, să mă apropii de Dumnezeu si de aproapele meu! 

Daca legea sau traditiile sunt un mijloc de a ma valida pe mine ca individ in afara iubirii, tot ce fac este sa ma departez tot mai mult de Dumnezeu, punand obiceiurile, traditiile, in locul Lui!

Daca traim cu gandul la Dumnezeu si facem cele cuvenite in numele Lui,  ne invrednicim de darul painii euharistice, datatoare de viata! Daca ceea ce fac este doar ca sa fac conform regulilor, fara sa iau in calcul iubirea... nu am parte nici de darul euharistic, caci totul este pentru lume si nu pentru Dumnezeu! Pentru aici si nu pentru vesnicie!

Revenind la timpul lui Iisus, Legea privind spalarea mainilor era o norma de igiena necesara unui popor traitor intr-o tara cu o clima calda. Totusi iudei ajunsesera sa puna aceasta norma de igiena, adica sanatatea trupeasca personala, mai presus de Dumnezeu!

Simbolurile pot fi gasite si in aceea ca, spalarea mainilor poate fi in corelare  cu ideea de perfectiune, mesajul hristic fiind acela ca la Dumnezeu nu trebuie sa fii perfect, El ii iubeste pe toti! Domnul Hristos a venit pentru cei imperfecti spre a-i ajuta sa devina prin El perfecti!

Pacatosii, cu mainile murdare, iubind pe Dumnezeu, pot mananca painea euharistica si astfel raman vii!

Referindu-se la traditia numita "corban" care inseamna un dar adus lui Dumnezeu, aceasta devenise o lege a egoismului pur. Explicatia o da Insusi Iisus. 

Conform acestei legi, un om bogat, daca inchina averea lui Dumnezeu, nu mai putea instraina nimic din averea lui care avea sa ajunga la Templu! Asadar, daca parintii lui erau saraci, el, potrivit acestei legi, prin care ceea ce ii apartinea era un dar inchinat lui Dumnezeu,  nu putea imparti nimic cu parintii saraci, averea fiind insa la dispozitia lui cata vreme traia!

Exemplul Mantuitorului arata inca o data felul in care putem anula porunca iubirii, simtindu-ne totodata impacati ca am dat darul lui Dumnezeu! 

 Si astfel, desființați cuvântul lui Dumnezeu cu datina voastră, pe care singuri ați dat-o. Și faceți multe asemănătoare cu acestea. 

Nu trebuie sa uitam ca orice lege a lui Dumnezeu are la baza iubirea Sa si ca rostul legii ramane vesnic iubirea!

În vremea aceea L-au întrebat pe Iisus fariseii și cărturarii: Pentru ce nu umblă ucenicii Tăi după datina bătrânilor, ci mănâncă pâine cu mâinile nespălate? Iar El le-a zis: Bine a prorocit Isaia despre voi, fățarnicilor, precum este scris: «Acest popor Mă cinstește cu buzele, dar inima lui este departe de Mine. Însă, în zadar Mă cinstesc ei, învățând învățături care sunt porunci omenești». Căci, lăsând porunca lui Dumnezeu, țineți datina oamenilor: spălarea urcioarelor și a paharelor și multe altele ca acestea, pe care le faceți. Și le zicea lor: Bine, ați lepădat porunca lui Dumnezeu, ca să țineți datina voastră! Căci Moise a zis: «Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta» și: «cel ce va grăi de rău pe tatăl său ori pe mama sa, cu moarte să se sfârșească». Voi însă ziceți: Dacă un om va spune tatălui sau mamei sale: Corban!, adică: Cu ce te-aș fi putut ajuta este dăruit lui Dumnezeu, nu-l mai lăsați să facă nimic pentru tatăl său ori pentru mama sa. Și, astfel, desființați cuvântul lui Dumnezeu cu datina voastră, pe care singuri ați dat-o. Și faceți multe asemănătoare cu acestea. Atunci, chemând iarăși mulțimea la El, zicea: Ascultați-Mă toți și înțelegeți: Nu este nimic din afară de om care, intrând în el, să poată să-l spurce. Dar cele ce ies din om, acelea sunt care îl spurcă. De are cineva urechi de auzit, să audă.”


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu