sâmbătă, 14 noiembrie 2020

DESPRE FLACARA CREDINTEI - IZVORUL NEMURIRII

"Zis-a Domnul: Nimeni, aprinzând făclia, nu o acoperă cu un vas, nici nu o pune sub pat, ci o așază în sfeșnic, pentru ca cei ce intră să vadă lumina. Că nu este nimic tăinuit care să nu se arate și nimic ascuns care să nu se cunoască și să nu vină la vedere. Luați seama, deci, la felul cum auziți: Celui ce are i se va da; iar de la cel ce nu are, și ce i se pare că are se va lua de la el. Și au venit la El mama Lui și frații Lui; dar nu puteau să se apropie de El din pricina mulțimii. Și I s-a vestit: Mama Ta și frații Tăi stau afară și voiesc să Te vadă. Iar El, răspunzând, a zis către ei: Mama Mea și frații Mei sunt aceștia care ascultă Cuvântul lui Dumnezeu și-l îndeplinesc.”
LUCA 8:16-21

Pasajul evanghelic de azi este unul din acelea care contin afirmatii, aparent, de neinteles.

Cand este vorba insa de scriptura, nici un cuvant nu poate fi scos din context si fiecare afirmatie trebuie studiata cu atentie ! Mantuitorul Insusi le spune apostolilor: "luati seama la felul cum (in care) auziti!
Si, dupa aceasta avertizare, urmeaza fraza-cheie. 

Citind repede esti tentat sa te intrebi daca este drept sa primesca mai mult tot cel ce are si sa se ia de la cel care nu are si putinul pe care il are
Atentie insa la cum... intelegem!

Mantuitorul le vorbeste apostolilor mai intai despre lumina, despre flacara ei si felul in care umbli cu ea! 
Dar nu este vorba despre orice lumina, ci despre lumina credintei! 

Ea are in ea puterea focului, este mare si de nestins!
De aceea celui in care arde flacara credintei, cu cat ea este mai puternica, cu atat Domnul il va rasplati, sporindu-i-o cu bucuria Adevarului!

Iata deci ce le spune apostolilor : 

- celui ce are i se va da - 
Lor, apostolilor, care vazusera langa ei Imparatiacredeau,
stiau Cine era Iisus, care aveau deja in ei Lumina - lor le spune ca li se va da si mai mult, caci in ei era deja Izvorul Vietii, acela ce curge mereu si te face sa nu mai insetezi niciodata! Ei aveau sa primeasca Viata Vesnica!

iar de la cel ce nu are, şi ce i se pare că are se va lua de la el." 
Celui care nu are aceasta lumina, devotandu-se doar trairii lumesti, punand pret pe ceea ce el "crede" doar ca este al lui, ignorandu-L pe Dumnezeu Atotfacatorul, pe Hristos Mantuitorul si Duhul Sfant, i se va lua totul, fara sa poata face ceva, ramanand pustiit!

Gandindu-ne acum la fariseii care refuzau sa urmeze Lumina Mantuitorului, ei aveau sa piarda ceva ce credeau ca li se cuvine: statutul de alesi exclusivi ai lui Dumnezeu! Convingerea in aceasta exclusivitate, pe care multi evrei o au inca si azi,  ii orbise intr-atat incat pe Salvatorul, pe Mesia, pe care Il asteptau si care deja venise, ei nu L-au mai putut vedea!

Daca dai iubire primesti si mai multa iubire !
Daruiesti din putinul tau altora? Te umpli de bucurie nepretuita! 
Dar cand Il iubesti pe Dumnezeu, vei primi nemurirea! In afara de asta nu este nimic mai pretios!
Tii la ale lumii, la viata ta, la micul tau univers, din care nu face parte Dumnezeu? Acea viata, la al carei sfarsit nu ai vreme sa te gandesti, cu toate realizarile al carui creator te crezi... ti se va lua cand te astepti mai putin!

Celor carora nu au credinta in Dumnezeu li se va lua asadar acel "ceva" in care cred, la care tin si care le-a permis sa indure viata in intuneric! Atunci, lipsiti fiind de Lumina credintei, vor simti lipsa ei - pe care au incercat sa o inlocuiasca cu ceva ce nu le apartinea ci le fusese doar... imprumutat!

Sa ne bucuram asadar daca macar am zarit scanteia acelei Lumini si sa intetim flacara ei caci in ea este vesnicia!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu