miercuri, 18 noiembrie 2020

UNICA IMPLINIRE A LEGII ESTE IUBIREA!

Zis-a Domnul către iudeii care veniseră la Dânsul: Vai vouă, fariseilor! Că dați zeciuială din izmă și din untariță și din toate legumele și lăsați la o parte dreptatea și iubirea de Dumnezeu; pe acestea se cuvenea să le faceți, iar pe acelea să nu le lăsați. Vai vouă, fariseilor! Că iubiți scaunele din față în sinagogi și închinăciunile în piețe. Vai vouă, cărturarilor și fariseilor fățarnici! Că sunteți ca mormintele care nu se văd și oamenii care umblă peste ele nu le știu. Și, răspunzând, unul dintre învățătorii de Lege I-a zis: Învățătorule, acestea zicând, ne mustri și pe noi! Iar El a zis: Vai și vouă, învățătorilor de Lege! Că împovărați pe oameni cu sarcini anevoie de purtat, iar voi nu voiți să le atingeți LUCA 11, 42-46

In fragmentul evanghelic de azi, Iisus ii vaita pe farisei, carturari si invatatorii de lege!

Acest „Vai vouă… nu este atat o amenintare cat o ingrijorare pentru viitorul sumbru al celor care au invartit legea lui Dumnezeu intr-atat incat i-a pierit tot duhul!

Primul „Vai ”
este spus pentru cei care respectă toate regulile, dar nu respectă legea fundamentală, cea a iubirii si dreptatii lui Dumnezeu!
Că dați zeciuială din izmă și din untariță și din toate legumele și lăsați la o parte dreptatea și iubirea de Dumnezeu!   adica "sunteți atenti sa impliniti lucrurile mici… dar uitați de dreptatea și de iubirea lui Dumnezeu".
Putem, deci, respecta toate legile si canoanele religioase, si să nu avem iubire unii față de alții și față de Dumnezeu… cand, de fapt,
unica împlinire a legii este iubirea
Dacă iubești, nu nedreptățești pe nimeni. 
Mai intai trebuie insa sa iubesti si apoi, dacă este nevoie, o sa si plătești zeciuiala! 

Plata zeciuielii a fost instaurata de catre Iacob/Israel ca o recunoaștere a faptului că tot ceea ce avea nu era rod al meritelor sale ci un dar al lui Dumnezeu și darul trebuie impartit cu alții!
Zeciuiala era un mod de a face dreptate sociala in numele Domnului, care ne invita si azi sa iubim si sa fim milostivi! 

Intrebarea subanteleasa este: știm noi sa iubim sau avem o inimă impietrita? 

Al doilea „Vai ” :
 „Că iubiți scaunele din față în sinagogi și închinăciunile în piețe. ”, adică în Biserică și în public,  vreți să fiți în primul rând. 

Dorința de a fi pe primul loc, cu orice preț, este un lucru grav daca tinem seama de spusele Mantuitorului „Cine vrea să fie primul, să fie ultimul și slujitorul tuturor”
Să vrei să fii primul, denota dependenta de un alt duh decat cel al lui Dumnezeu!
Cine iubește se pune in slujba celorlalti, si nu inaintea lor… 

Sursa relelor noastre este dorința de a fi mai înaintea altora, deasupra lor, atat în biserică cat si in afara ei. Din lupta noastra pentru a iesi in fata se naște tot răul lumii: razboaie, invidii , gelozii , dușmănii , neînțelegeri, nedreptăți …
Omului nu-i este deajuns ceea ce este si vrea mereu să se simtă „cineva”, avându-i pe alții sub el. 
Ca sa fiu într-adevăr  „cineva”, Iisus ma invata sa slujesc altora, sa fiu umil,  smerit și atunci mi se ofera sansa sa Ii seman lui Dumnezeu!

Al treilea „Vai ”... că „
Că sunteți ca mormintele care nu se văd și oamenii care umblă peste ele nu le știu.”, adică inima va este rece, moarta…

Iudeii considerau o necuratie sa te atingi de mort si de aceea obisnuiau sa văruiasca mormintele, pentru ca să fie vizibile și lumea să le evite, dupa cum ne spune Matei. În schimb in acest pasaj, Luca spune ca cei indreptatiti sa fie stindarrd al credintei, nici macar varuiti nu erau - adica erau morti spiritual fara ca macar sa-și dea seama! Cu alte cuvinte "cine trece peste voi, cine vă atinge, este contaminat de moarte, necurat, fără să știecaci aveți în interior moartea și tot ce mai transmiteți  e moartea. Deci sunteți un fel de capcane pentru alții…si nu indrumatori duhovnicesti!

Al patrulea Vai:
Vai și vouă, învățătorilor de Lege! Că împovărați pe oameni cu sarcini anevoie de purtat, iar voi nu voiți să le atingeți 

Există multe norme pe care biserica le are si se straduieste sa le pastreze. Insa e nevoie de atentie si maxim de discernamant pentru ca omul sa nu se simta opresat!
Isus nu impune peveri, ci El are un „jug dulce”… „Jug” pe care il duce El si noi îl împreună ,  dar cel care trage greul este El! 
Din această cauză povara Sa este ușoară… Pentru că este povara iubirii. 

Nu coplesiti de canoane mărturisim creștinismul!
Creștinismul se mărturisește prin frumusețea iubirii pe care suntem invitati sa o primim si sa o dam, sa o traim!

Mustrarile adresate mai marilor legii de catre Mantuitorul Hristos sunt dure. Luca scrie insa acest text pentru alt tip de ascultatori: pentru Biserica născută din rândul păgânilor!  Luca nu scrie pentru farisei, ci pentru noi, cei din Biserica lui Hristos!

Cine ii uraste pe evrei pentru ce i-au facut lui Iisus... uita ca istoria este mereu la fel… si natura umana are o mostenire a raului pe care doar facand ce spune Iisus o mai putem ameliora!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu