sâmbătă, 31 iulie 2021

MINUNEA INVIERII

„În vremea aceea a venit un dregător și s-a închinat lui Iisus, zicând: Fiica mea a murit de curând, dar, venind, pune mâna Ta peste ea și va fi vie. Atunci Iisus, ridicându-Se, a mers după el împreună cu ucenicii. 
Și, iată, o femeie cu scurgere de sânge de doisprezece ani, apropiindu-se de El pe la spate, s-a atins de poala hainei Lui. Căci zicea în gândul ei: Numai să mă ating de haina Lui și mă voi face sănătoasă. Iar Iisus, întorcându-Se și văzând-o, i-a zis: Îndrăznește, fiică, credința ta te-a mântuit! Și s-a tămăduit femeia din ceasul acela. Iisus, venind la casa dregătorului și văzând pe cântăreții din flaut și mulțimea tulburată, a zis: Depărtați-vă, căci copila n-a murit, ci doarme. Dar ei râdeau de El. Iar după ce mulțimea a fost scoasă afară, intrând, a luat-o de mână și copila s-a ridicat. Și a ieșit vestea aceasta în tot ținutul acela.” MATEI 9: 18 - 26

Evanghelia acestei zile ne face partasi la doua dintre minunile facute de Mantuitorul Hristos!

Prima minune o priveste pe o femeie care suferea de curgere de sange de 12 ani si care, crezand, doar atingandu-se de haina Mantuitorului, s-a vindecat instantaneu!

Amanuntele legate de hemoragia femeii, care, conform traditiei iudaice, facea din ea o persoana necurata, ori  cele legate de averea cheltuita pe la doctori in speranta vindecarii, toate ne pun in fata o persoana in care ne putem regasi multi. 
Caci cate o subrezenie fizica, ori un necaz  zguduitor pe multi ne-a adus la picioarele Domnului! 

Pana la urma, nu faptul ca doar la necaz Il cautam pe Dumnezeu conteaza! Important este ca, odata inchinandu-ne Lui, sa credem in El din toata puterea firii, cu toata constiinta noastra, astfel incat sa capatam ajutorul si mantuirea! 

"Îndrăzneşte, fiică, credinţa ta te-a mântuit. Mergi în pace!" 

Partea a doua a pericopei de astazi se inscrie intr-un registru mai aparte! 

Dupa cum stim, in cei 3 ani si jumatate de propovaduire, Mantuitorul a facut doar trei invieri:
- cea a fiicei lui Iair (consemnata de toti cei trei sinoptici - Luca 8: 41-56; Matei 9: 18-25;si Marcu 5: 22-42), 
- învierea fiului văduvei din Nain 
- invierea lui Lazăr, fratele Mariei și al Martei. 

Pentru Domnul Iisus, fiica lui Iair "adormise“. 
Sufletul, care este nemuritor, se despărţise în acea clipă de trupul ei, dar nu dispăruse. 
Printr-un singur cuvânt al Său, o readuce la viaţă pe fiica mai - marelui sinagogii - căci cuvintele Domnului niciodată nu sunt vorbe goale, ci devin fapte, se împlinesc aevea. 
Cuvintele Domnului sunt cuvintele vieţii, cuvintele adevărului, sunt poruncă atât pentru cei vii, cât şi pentru cei morţi!

Noi trăim mai tot timpul sub puterea raţiunii, credem ce simtim şi ce vedem cu ochii noştri trupeşti. Din aceasta cauză e posibil sa nu putem înţelege cum  un mort poate fi înviat. 
Şi totuşi, ne socotim credincioşi! 
Dar dacă credem cu adevarat în Dumnezeu şi în atotputernicia Sa, de ce sa nu credem in inviere sau de ce sa ne temem de moarte? Moartea nu este decat un pasaj, o trecere !

Minunile acestea legate de inviere vin sa anticipeze Insasi Invierea Domnului! 
Minunea învierii face parte din marea operă de mântuire a neamului omenesc. 
Necredinţa în înviere ne descalifica ca si crestini, facand din noi doar niste simpli pagani!

In învierea fiicei lui Iair, ca şi în celelalte minuni, şi mai cu seamă în Învierea Domnului, trebuie sa vedem insasi garanția propriei noastre învieri  și a vieții veșnice de dincolo, de care cu toții speram să ne învrednicim!

Amin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu