luni, 9 august 2021

SEMNUL LUI IONA SI IISUS


„În vremea aceea, apropiindu-se de Iisus fariseii și saducheii și ispitindu-L, I-au cerut să le arate semn din cer. Iar El, răspunzând, le-a zis: Când se face seară, ziceți: Mâine va fi timp frumos, pentru că e cerul roșu. Dar dimineața ziceți: Astăzi va fi furtună, pentru că cerul este roșu posomorât. Fățarnicilor, fața cerului știți s-o judecați, dar semnele vremilor nu puteți! Neam viclean și preadesfrânat cere semn, și semn nu se va da lui, decât numai semnul lui Iona. Și, lăsându-i, a plecat. Atunci, venind ucenicii pe celălalt țărm, au uitat să ia pâini. Iar Iisus le-a zis: Luați aminte și feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor.” 

MATEI 16: 1 - 6


Pentru mine, pericopa de astazi este o dovada in plus ca nu putem intelege Cuvantul Mantuitorului daca nu cunoastem si Vechiul Testament, care este o veriga importanta in lantul descifrarii textelor Noului Testament

Despre remarca Mantuitorului cu privire la semnul lui Iona si aluatul fariseilor si saducheilor, am mai comentat si cu ocazia citirii pericopei similare din Evanghelia dupa Luca 11, 29-33, cu care textul de azi este sensibil asemanator. 

Poporul lui Israel, de-a lungul istoriei sale, a cerut periodic de la Dumnezeu semne. Prin ele poporul ales isi revigora cumva credinta, la intervale istorice de timp.

Povestea proorocului Iona, o gasim in  Cărții lui Iona, al carui personaj principal este.
El a fost unul dintre proorocii lui Israel care a primit de la Dumnezeu sarcina de a merge in Ninive si de a avertiza poporul asirian de acolo ca orasul lor avea sa fie distrus din pricina pacatelor locuitorilor lui, singura salvare fiind pocainta!

Caci locuitorii orasului Ninive se inchinau la idoli si traiau macinati de pacate grele care starnisera mania lui Dumnezeu.

Iona insa s-a temut sa le spuna oamenilor ca trebuie sa se pocaiasca si nu a implinit porunca lui Dumnezeu!
Vinovat de neascultare, proorocul a fugit cu o corabie in largul marii.

Dar o furtuna puternica s-a iscat pe mare de era cat pe ce sa-i piarda pe toti cei aflati pe corabie!  
Convins ca el era cauza fiindca atrasese mania lui Dumnezeu,  Iona a cerut sa fie abandonat in apele marii, sa piara el pentru ca ceilalti aflati pe corabie sa nu fie sacrificati din pricina neascultarii sale.
Rugamintea i-a fost indeplinita, fiind aruncat in mare, dar spiritul sau de sacrificiu si umanitatea sa i-au fost rasplatite caci un peste urias l-a inghitit si Iona a stat in burta acestuia 3 zile si 3 nopti, timp in care el a facut rugaciuni de pocainta. 
In a treia zi, pestele l-a scuipat pe tarm si astfel, scapat cu viata, proorocul Iona a mers in Ninive sa implineasca porunca Domnului!

Asa pacatosi cum erau ninivitenii, prorocirea adusa de Iona, abia iesit din burta balenei, cu chipul transfigurat, a fost ascultata!
Biblia ne spune ca ei „au crezut în Dumnezeu, au ținut post și s-au îmbrăcat în sac” (Iona 3, 5)

Cum nimic nu este lipsit de rost in Planul lui Dumnezeu si nimic din Cartea Sfanta nu este scris fara mesaj, intelegem abia in vremea lui Iisus ca scopul real al misiunii lui Iona si a aventurii sale legate de sederea in burta balenei a fost prefigurarea celor trei zile petrecute de Mantuitorul Hristos, de la rastignire la Inviere, in adancul iadului!

Mai exista inca un text, in Evanghelia dupa Matei, cap 12: 39-40, mai explicit, in care Iisus rosteste aproape aceleas cuvinte,  asemanand sederea lui Iona in burta balenei cu viitoarea Sa moarte
cand timp de 3 zile - de la moarte la Invierea Sa -  avea sa se coboare in fundul iadului!

Iar El, răspunzând, le-a zis: Neam viclean şi desfrânat cere semn, dar semn nu i se va da, decât semnul lui Iona proorocul.
Că precum a fost Iona în pântecele chitului trei zile şi trei nopţi, aşa va fi şi Fiul Omului în inima pământului trei zile şi trei nopţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu