sâmbătă, 27 noiembrie 2021

CUM ADICA "Celui ce are i se va da" ?


Pasajul evanghelic de azi pare de neinteles la prima vedere. 

Zis-a Domnul: Nimeni, aprinzând făclia, nu o acoperă cu un vas, nici nu o pune sub pat, ci o așază în sfeșnic, pentru ca cei ce intră să vadă lumina. Că nu este nimic tăinuit care să nu se arate și nimic ascuns care să nu se cunoască și să nu vină la vedere. Luați seama, deci, la felul cum auziți: 

Celui ce are i se va da; iar de la cel ce nu are, și ce i se pare că are se va lua de la el. Și au venit la El mama Lui și frații Lui; dar nu puteau să se apropie de El din pricina mulțimii. Și I s-a vestit: Mama Ta și frații Tăi stau afară și voiesc să Te vadă. Iar El, răspunzând, a zis către ei: Mama Mea și frații Mei sunt aceștia care ascultă cuvântul lui Dumnezeu și-l îndeplinesc pe el.”  
LUCA 8:16-21


Multi dintre cei care vor sa denigreze dreptatea lui Dumnezeu si sa o puna in ghilimele il dau de exemplu, scotand din context cuvintele pe care le-am subliniat aici!
La o prima citire ai zice ca nu este drept. Adica cum sa primesca tot cel ce are, iar de la cel ce nu are sa se ia si ce i se pare ca are? Parca o si aud pe biata mea mama, fie iertata, revoltandu-se de o asa nedreptate!

Cuvintele insa e bine sa nu le scoatem din context !

Mantuitorul le spune apostolilor: "luati seama la felul cum (in care) auziti!" 
Caci aici e vorba de lumina credintei. Ea nu poate fi oprita, puterea ei este mare si de nestins!
Celui ce are in el lumina, cu cat are mai multa cu atat va fi rasplatit mai mult de bucuria Adevarului . 
Cel care nu are lumina cea adevarata... ci doar crede ca o are stiind si el cate ceva dar trunchiat si aiurea... va pierde intelesul adevarului pe care credea el ca-l stie!

Asadar Iisus le vorbeste apostolilor si le spune: 

- celui ce are i se va daadica lor, apostolilor,  care stiau, vazusera, credeau si aveau Lumina in ei, lor deci li se va da si mai mult, caci in ei acum era Izvorul Vietii, acela ce curge mereu si te face sa nu mai insetezi niciodata! Ei aveau sa primeasca asadar Viata Vesnica!
- iar de la cel ce nu are, şi ce i se pare că are se va lua de la el."  -  fara lumina, viata se stinge. 

Devotandu-te trairii lumesti, fara sa urmezi in nici un chip Calea Mantuitorului, viata ta, la care tii si pe care tu te crezi stapan... ti se va lua fara urmare!

Gandindu-ma la iudeii dusmanosi ai vremii, ei vor pierde, neurmand Lumina Mantuitorului, stautul de alesi exclusivi ai lui Dumnezeu, exclusivitate in care ei credeau si inca cred si azi, asteptandu-L pe Cel care a venit de fapt dar pe care ei nu L-au primit!

Acum, revenind la cele ale noastre:
Mai intai: cine se mai indoieste ca poate exista vreun secret nedezvaluit? Chiar in amalgamul dezinformarilor, adevarul tot isi face loc pana la urma.

Apoi, este stiut ca, daca dai iubire primesti si mai multa iubire decat ai dat!
Daruiesti din putinul tau altora? Te umpli de o bucurie nepretuita!
Il iubesti pe Dumnezeu? Vei primi nemurirea! In afara de asta nu este nimic mai de prêt!
Tii la ale lumii, la viata pamanteana, mai mult decat la Dumnezeu? Ei bine, nimeni inca nu a imparatit lumea si acea viata, pe care o crezi nesfarsita, binele pe care crezi ca il meriti, ti se vor lua intr-o buna zi, si asta cand te astepti mai putin!
Celor carora nu cred in Domnul li se va lua acel ceva in care cred ei: lumea plina de placeri!
Caci nimic nu e vesnic in afara Lui!Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu