miercuri, 15 noiembrie 2017

VAI NOUA!

Banuiesc ca toata lumea are plutire de ganduri. 
Nu toate se si transforma in fapte dar ele ascund adesea doririle sufletului. Gandurile astea pe care nu le luam in seama vor veni cu noi la judecata! 
Deaceea tot ceea ce facem e necesar sa fie cinstit si corect dar si ceea ce gandim asemenea! Orice gand pe care il credem ascuns ne va biciui obrazul. 

"Facerea de bine trâmbițată nu are folos, iar postul dat în vileag nu are câștig. Că faptele bune, făcute numai pentru a fi văzute de oameni, nu-și duc roadele în veacul de apoi, ci iau sfârșit odată cu laudele lumii.”(Sfântul Vasile cel Mare, Omilii la Psalmi)

Iar Sfântul Maxim Mărturisitorul scrie: "Dumnezeu caută și cercetează ca să afle cu ce scop urmărim în adânc pentru fiecare dintre lucurile noastre. Caută să afle dacă pentru El facem ceea ce facem sau pentru altă pricină".

Zis-a Domnul către iudeii care veniseră la Dânsul: Vai vouă, fariseilor! Că dați zeciuială din izmă și din untariță și din toate legumele și lăsați la o parte dreptatea și iubirea de Dumnezeu; pe acestea se cuvenea să le faceți, iar pe acelea să nu le lăsați. Vai vouă, fariseilor! Că iubiți scaunele din față în sinagogi și închinăciunile în piețe. Vai vouă, cărturarilor și fariseilor fățarnici! Că sunteți ca mormintele care nu se văd și oamenii ­care umblă peste ele nu le știu. Și, răspunzând, unul dintre învățătorii de Lege I-a zis: Învățătorule, acestea zicând, ne mustri și pe noi! Iar El a zis: Vai și vouă, învățătorilor de Lege! Că împovărați pe oameni cu sarcini anevoie de purtat, iar voi nu voiți să le atingeți.

Luca 11:42-46

Fiecare din aceste patru "Vai-uri" ale Mantuitorului, pomenite de apostolul Luca, necesita o adanca meditatie.

1. Regulile, normele sunt necesare si nu trebuiesc nesocotite, dar ceea ce se cuvine este ca ele sa nu existe in sine si in afara dreptarii si iubirii lui Dumnezeu!

2. Rugaciunile de ochii lumii, facute ca sa ne mandrim... nu ne sunt de nici un folos, ba dimpotriva!

3. Gloria lumii e trecatoare: azi esti... maine nimeni nu te mai stie!

4. Exigenti nu trebuie sa fim doar cu ceilalti ci mai intai cu noi insine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu