vineri, 1 noiembrie 2019

1 NOIEMBRIE SI CATE CEVA DESPRE... halloween...


Sarbatoarea crestina occidentala din 1 Noiembrie este echivalenta, in traditia ortodoxa rasariteana, cu Sarbatoarea Tuturor Sfintilor, din prima duminica de dupa Rusali,  si nu are nimic comun cu Halloween.ul!
In fapt, in cultura catolica occidentala nu exista Halloween! 

In Italia, sunt doua zile de sarbatoare:pe 1 noiembrie este 

ziua sfintilor, iar pe 2 noiembrie ziua mortilor.

I
n Franta ziua de 1 noiembrie este a sfintilor, la Toussaint, deci acelas lucru, ba chiar este zi libera! Germania asemenea.

ZIUA MORŢILOR si a sfintilor anonimi, serbata pe 1 noiembrie in Transilvania, are origine catolica si a ajuns aici odata cu venirea saxonilor

Dar irlandezii ... sunt un popor extrem de percutant si Halloween.ul este o dovada in plus ca asa este!

Caci sarbatoarea asta este a lor, este de origine celtica si a fost adusa in SUA de emigranti irlandezi.

Odata ajunsa peste ocean, a devenit repede "traditia" unui brand de succes.

Crestinismul s-a nascut ca un altoi al iudaismului si, raspandit apoi intre neamuri, in randul neiudeilor, a primit diverse particularitati locale izvorate din traditia pagana a popoarelor crestinate.Asa se face ca irlandezii - stramosi ai celtilor - ca si crestini au si sarbatori ancorate in traditiile stravechi, pagane, increstinandu-le in felul lor.


Credinta celtilor in viata de apoi este un fapt incontestabil. Existenta de dupa moarte era o continuare a vietii de aici insa in conditii mult mai bune. Locuinta mortilor pare sa fi fost pentru celti sub pamant, dar nu era pentru ei un loc al umbrelor, ci un loc plin de viata, lumina si activitate, o lume in care se mergea cu voie buna si nu cu groaza. 

Pentru celti locuinta mortilor era undeva, departe, in apusul Galiei sau in insulele oceanului. Dupa o legenda transmisa de istoricul bizantin Procopiu, sufletele merg sa bata la usa marinarilor care locuiesc pe coasta oceanului, pentru ca sa le duca in insula Avalon (de unde probabil si obiciul copiilor de a batea la usile vecinilor si a cere bomboane zicand „Trick or treat?” adica "Pacaleala sau dulciuri?!"
Halloween-ul originar are la baza deci sarbatoarea celtilor dedicata schimbarii sezonului luminii cu cel al intunericul.
Evenimentul era asociat cu spiritele rele, vrajitoare si sufletele celor morti, celtii avand o credinta politeista!

In mai toate culturile pagane au existat filozofii ori religii care considerau ca omul este alcatuit dintr-un corp muritor si un suflet care nu moare, ori dintr-un corp, un spirit si un suflet.
Se cunosc conceptii similare si in alte civilizatii ale lumii legate, mai mult sau mai putin, de ideea de suflet, spirit, umbra sau dihotomia fiintei umane. 

Mitul fantomei exista si el inca din antichitate. Ulise dialoga cu fantomele si tot fantomele au rol in tragediile lui Sofocle - Electra si Aiax! Intre popoarele lumii, britanicii sunt cei mai atasati de fantome.
In zilele noastre lumea umbrelor, a vrajitoriei si a supranaturalului a intrat in mentalul lumii prin carti si filme de succes care satisfac gustul omului pentru miraculos, mister, senzational, necunoscut si chiar spaima!A amesteca lucrurile insa nu cred ca face bine nimanui.
Cand povestea lui Harry Potter devine mai mult decat o carte... inseamna ca prin ea evitam gasirea, pacea si convietuirea cu sinele nostru!
Caci crestinii cred in nemurirea sufletului, in ingeri, heruvimi si serafimi, in mantuirea dobandita prin Hristos, care a facut si face minuni dar nu prin vrajitorii nici prin duhuri nestiute!

Poate fi nostim sa te deghizezi si sa faci glume pe tema mortii, insa nu pentru toti si nu pentru cultura rasariteana ortodoxa.
Asta pentru cel putin doua, trei motive.

Mai intai pentru ca insasi sarbatoarea originara este straina de ceea ce se intampla azi si, ceea ce se prezinta a fi Halloween nu e altceva decat un melanj de gotic si grotesc.
Apoi pentru ca noi nu suntem obisnuiti sa glumim pe seama sfintilor nostri si nu amestecam lucrurile, sfintii nefiind in nici un caz fantome nici duhuri rele
Noi ii cinstim pe sfinti considerand ca in spatele sfinteniei sta mereu nevointa, asceza, fapte deosebite, jertfa, lucruri serioase si profunde.

Si apoi pentru ca noi avem un decent cult al mortilor!

In sfarsit, dar nu in cele din urma, pentru ca imprumutarea unei sarbatori de dragul distractiei ii deviaza complet semnificatia din lipsa unei traditii! QED!

Succesul Halloween.ului este evident motivat comercial, 
asemenea  Craciunului - confiscat de Coca-cola - si, chiar daca, pana la un punct,  pot sa inteleg, nu vreau sa ma las manipulata!

In Noiembrie noi, ortodocsii romani, ne cinstim mortii - fie ei si sfinti - in prima sambata din luna, de ziua Mosilor de iarna!

Mergem la biserica, unde ii pomenim, ne rugam pentru sufletele lor, facem parastase, si in cimitire pregatim mormintele pentru iarna!

La Sibiu traditia zilei de 1 Noiembrie patrunsa, cum spuneam, prin cultura sasilor, a devenit, de-a lungul timpului, o zi de cinstire a mortilor tuturor,  zi in care oameni de toate confesiunile se unesc in rugaciunea pentru cei ce au plecat din lumea asta.

Cu flori si lumanari in mana, toata lumea merge la cimitir.
Viata cetatii se muta acolo. Nimeni nu pregeta si nimeni lasa sa treaca acesta zi fara sa ajunga la locul de ingropaciune al strabunilor.
Mormintele sunt pregatite de iarna. Se matura se spala lespezile, se orneaza cu brad si flori ca pana la Craciun sa fie frumos si curat.
Din zorii zilei si pana se lasa intunericul, o mare de oameni vine sa se reculeaga  si sa aduca  omagiu celor adormiti.
Catolici, ortodocsi, protestanti, greco-catolici, evrei, atei, fara nici o deosebire confesionala, se indreapta piosi spre mormintele disparutilor.
Sibiul, ca intreaga Transilvanie, este un model de asimilare a unei sarbatori occidentale prin convietuire si nu prin mimare, unind intr-o zi sarbatoarea mortilor tuturor.

Dar asta nu inseamna ca ortodocsii nu merg la biserica in ziua Mosilor, dupa traditie! 

Halloween.ul romanesc, ca si cel francez, adoptat astazi ramane o parodie, un carnaval penibil, o ocazie sa ne deghizam copii, care nu stim inca cu ce vor ramane din asta, un prilej sa ne amuzam si sa ne dam... americani!

Cat despre morti... sa ne rugam pentru sufletele lor caci ei nu mai pot face asta.

Ceea ce pot insa sa faca este sa se roage pentru noi. Deci sa nu uitam sa-i pomenim!

 Pace sufletelor celor adormiti intru Domnul!

Zis-a Domnul: Cu cine voi asemăna pe oamenii acestui neam? Și cu cine sunt ei asemenea? Sunt asemenea copiilor care șed în piață și strigă unii către alții, zicând: V-am cântat din fluier și n-ați jucat; v-am cântat de jale și n-ați plâns. Căci a venit Ioan Botezătorul, nemâncând pâine și negustând vin, și ziceți: Are demon! A venit și Fiul Omului, mâncând și bând, și ziceți: Iată om mâncăcios și băutor de vin, prieten al vameșilor și al păcătoșilor! Dar înțelepciunea a fost găsită dreaptă de către toți fiii ei.” Luca 7, 31-35

Parca sesizam printre randuri o unda de trista dezamagire a Mantuitorului. „V-am cântat din fluier şi n-aţi jucat; v-am cântat de jale şi n-aţi plâns”

Lumea are gura sloboda: nici sfintii nu sunt buni pentru ea! Cei de atunci l-au privit cu suspiciune si pe Ioan Botezătorul unii chiar l-au denigrat sau l-au desconsiderat spunand despre el ca e posedat de demon. 
Pe Mântuitorul L-au acuzat ca bea si mananca cu vamesii pacatosii. 

Cine nu vrea sa asculte de Dumnezeu va gasi mereu, si acum, ca si atunci, tot soiul de pretexte. Mereu vor exista false motive ale eschivarii de la morala invataturilor lui Hristos! 
Cand ne intereseaza primordial chiverniseala, goana dupa bunuri materiale, binele si huzurul lumesc ajungem sa nu mai receptam nici mustrarile si nici mangaierile lui Dumnezeu

Barfim, ne uram intre noi, nu mai iubim adevarul, nu mai avem rusine, respect, nesocotim poruncile Mântuitorului - nici macar pe noi insine nu ne mai intelegem ... iar pe cei din jurul nostru nici atat! 

Nu fi iubitor de sine şi vei fi iubitor de Dumnezeu. Nu căuta plăcerea în tine şi o vei găsi în ceilalţi”. Maxim Marturisitorul

Doamne nu te mania pe noi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu