sâmbătă, 23 noiembrie 2019

PERIPLU BIBLIC - DE LA VECHIUL TESTAMENT LA DELACROIX (5) - IACOV - INCEPUT DE DRUM

Lectura repetata a scrip­turii starneste in cititor o sete continua de cunoastere, impingandu-l la o cautare neobosita spre descifrarea mesajului, mereu actual al cuvintelor dum­nezeieşti, traind permanent nevoia de a gasi  în tex­tul biblic noi şi noi sensuri banuit-ascunse.
Caci Biblia este mereu noua, subtila, tandra, cea mai mare comoara lasata omului de Creatorul sau.
Ea este cea mai frumoasa poveste de dragoste care a  fost scrisa vreodata, o poveste despre dragostea lui Dumnezeu pentru om; revelarea acestei iubiri este un mod interesant de aflare a cailor prin care el, omul, poate ajunge sa capete harul Duhului Sfant! 

Cu aceeasi fascinatie in fata iconomiei dumnezeiesti, va invit 
sa mergem in continuare pe urmele personajului biblic, la care va tot promit ca o  sa ajungem... inca de acum 5 postari !😊

IACOV a fost un alt mare patriarh al poporului lui Dumnezeu si el este personajul picturii lui E. Delacroix, aflata in biserica St Sulpice, fresca intitulata "Lupta lui Iacov cu Ingerul!" 

Iacov a fost asadar fiul lui Isaac şi al sotiei sale, Rebeca,
nepotul patriarhului Avraam(Abraham), caruia i s-a proorocit ca va fi stapan al fratelui sau mai mare!
Sa ne reamintim ca din pantecele Rebecai, potrivit textului scripturistic, "Cel dintâ (copil) a ieşit roş de tot, cu o manta de păr, şi de aceea i-au pus numele Esau(Isav)
(adică "păros"). Apoi a ieşit fratele său, care ţinea cu mâna de călcâi pe Esau(Isav); şi de aceea i-au pus numele Iacov 

("cel ce ţine de călcâi").

"Copiii aceştia au crescut şi a ajuns Isav om iscusit la vânătoare, trăind pe câmpii; iar Iacov ... om liniştit, trăind în corturi. 
Ne mai spune scriptura ca "Isaac iubea pe Isav, pentru că îi plăcea vânatul acestuia; iar Rebeca iubea pe Iacov". 

Tatal gemenilor, Isaac patriarhul, îmbatranit si aproape orb, a vrut ca inainte de a muri, sa-i dea ultima sa binecuvantare lui Isav (sau Esau in biblia neortodoxa), mostenitorul sau de drept, ca intai nascut.
Asa cum am scris in postarea anterioara, Rebeca, printr-un siretlic, a facut in asa fel incat cel binecuvantat a fost Iacov. 

Iacov ajunge astfel mostenitor in locul fratelui sau, Isav!

Isav, furios, spune ca-l va omori pe Iacov ! 

Rebeca, ingrijorata, ca sa evite o confruntrare sangeroasa intre frati, il sfatuieste pe Iacov sa plece la fratele ei, Laban, in Mesopotamia, si sa stea acolo pana cand se va potoli mania lui Isav(Fac. 27, 41-46) 

Isaac nu voia ca fiii sai sa-si ia sotii din randul femeilor  din Canaan, asa ca il insarcineaza pe unul din oamenii lui de incredere sa plece cu Iacov si sa-i gaseasca o sotie dintre fetele neamului sau.  
Asa  a plecat Iacov din Beer-Seba, în pribegie, spre Mesopotamia, în tinutul Haran. 

Sa ne oprim un pic aici.
In mod firesc multi crestini, precum si cei care cauta pricini, ar putea intreaba: "cum de a ingaduit Dumnezeu
inselatoria lui Iacov?" (si intrebarea poate fi extinsa si  la alte "intamplari" asa-zis controversate pomenite in Biblie!).
Este necesar sa intelegem contextul biblic al Pentateuhului (primele 5 Carti ale Bibliei, atribuite lui Moise)!
Desi in Cartea Leviticului sunt pomenite anumite reguli, omul nu a avut constiinta pacatului pana in momentul in care Dumnezeu nu i-a dat lui Moise Tablele Legii !
Viata era atunci o cursa cu obstacole pe care le trecea fiecare dupa puteri, cu inteligenta proprie! Omul trebuia sa creasca, sa inteleaga ca faptele sale au plata si rasplata pe masura. 
Abia din momentul in care au avut o lege scrisa cu degetul lui Dumnezeu, care le spunea ce era permis si ce era interzis, care dadea si pedepse, ca orice lege,  oamenii au inteles ca erau liberi dar ca, pentru faptele care contraveneau legii, trebuiau sa plateasca!
Si iata cum ne explica asta Sf Ap Pavel:
  • Căci, si până la lege  păcatul era în lume, dar păcatul nu se socoteşte când nu este lege (Ro  5.13)
  • Căci legea pricinuieşte mâine; dar unde nu este lege, nu este nici călcare de lege(Ro  4:15). 
  • Pentru că din faptele Legii nici un om nu se va îndrepta înaintea Lui, căci prin Lege vine cunoştinţa păcatului. ( Ro 3.20)
  • Ce vom zice deci? Au doară Legea este păcat? Nicidecum. Dar eu n-am cunoscut păcatul, decât prin Lege. Căci n-aş fi ştiut pofta, dacă Legea n-ar fi zis: Să nu pofteşti! (Ro 7:7). 
Mai trebuie sa ne amintim ca, inainte de binecuvantarea primita de la Isaac, intre Iacov si Isav a mai avut loc o intamplare care ne lamureste ceva mai mult: 
O dată  "a fiert Iacov linte, iar Isav a venit ostenit de la câmp. Şi a zis Isav către Iacov: "Dă-mi să mănânc din această fiertură roşie, că sunt flămând!" (...)
Iacov însă i-a răspuns lui Isav: "Vinde-mi mai întâi dreptul tău de întâi-născut!" Şi Isav a răspuns: "Iată eu mor. La ce mi-e bun dreptul de întâi-născut?"
Zisu-i-a Iacov: "Jură-mi-te acum!Şi i s-a jurat Isav şi a vândut lui Iacov dreptul său de întâi-născut. 
Atunci Iacov a dat lui Isav pâine şi fiertură de linte şi acesta a mâncat şi a băut, apoi s-a sculat şi s-a dus. 
Şi astfel a nesocotit Isav dreptul său de întâi-născut. "(Fa.25, 27-34)

Cum ar fi putut oare un om care si-a vandut dreptul de mostenitor pentru un blid de linte sa devina patriarh?

Apoi, Isav era un vanator,  un pândar singuratic, pe cand Iacov, care traia in corturi, era mereu printre oamenii ce-i slujeau tatalui sau! Ori in mod natural, pentru binele obstei si pentru indeplinirea planului divin, Iacov era cel potrivit! 
In acest caz nu trebuie sa ne impiedicam de cele cateva minute de diferenta dintre cei doi gemeni!
Dumnezeu ii cunostea pe cei doi si citea in inima lor! 

Acum, revenind la calatoria lui Iacov, ea avea sa fie una plina de neastept, de munca, de jertfe, de lupta dar si de izbanzi si, mai ales, de miracole!

In drum spre Mesopotania...

„Ajungând (...) la un loc, a rămas să doarmă acolo, căci asfinţise soarele. Şi luând una din pietrele locului aceluia şi punându-şi-o căpătâi, s-a culcat în locul acela
Şi a visat că era o scară, sprijinită pe pământ, iar cu vârful atingea cerul; iar îngerii lui Dumnezeu se suiau şi se pogorau pe ea
Apoi, S-a arătat Domnul în capul scării şi i-a zis: 
"Eu sunt Domnul, Dumnezeul lui Avraam, tatăl tău, şi Dumnezeul lui Isaac. Nu te teme! Pământul pe care dormi ţi-l voi da ţie şi urmaşilor tăi. Urmaşii tăi vor fi mulţi ca pulberea pământului şi tu te vei întinde la apus şi la răsărit, la miazănoapte şi la miazăzi şi se vor binecuvânta întru tine şi întru urmaşii tăi toate neamurile pământului. Iată, Eu sunt cu tine şi te voi păzi în orice cale vei merge; te voi întoarce în pământul acesta şi nu te voi lăsa până nu voi împlini toate câte ţi-am spus"
(Fa.28, 11-15).

Atunci Iacov s-a jurat ca, in schimbul acestei ocrotiri dumnezeiesti el, sa dea zeciuiala, din tot ce va avea el, toata viata sa!
Locul acelei teofanii (aratarea lui Dumnezeu) il va numi Betel, care se traduce „casa lui Dumnezeu“, spunând: „Domnul este cu adevărat în locul acesta şi eu n-am ştiut“!


Iacov ajunge, in fine, la ruda sa, Laban, pentru care va munci vreme de 20 de ani pe... gratis!
Aici o va lua de soţie, mai intai, pe fiica cea mai mare a unchiului, Lea, pe care Laban, inselandu-l, i-a dat-o inaintea Rahelei, pe care el o iubea!
Abia dupa 7 ani de munca fara simbrie a putut sa o ia si pe Rahela de sotie, muncind insa pentru ea alti 7 ani!

Ii va mai sluji în continuare socrului sau încă 6 ani, timp în care el va deveni din ce în ce mai bogat, în pofida piedicilor puse de Laban (Fac 31.7, 31.41)

Iacov va ajunge sa aibe o multime de turme, cămile şi măgari, robi si roabeImpotriva lui se vor ridica fiii lui Laban care spuneau  ca ,,Iacov a luat tot ce era al tatălui nostru, şi cu averea tatălui nostru şi-a agonisit el toată bogăţia aceasta. Iacov s'a uitat şi la faţa lui Laban; şi iată că ea nu mai era ca înainte." (Fac. 31,1-2)! (cu alte cuvinte mințea!)

Dumnezeu îi spune atunci lui Iacov ca a sosit vremea să se reîntoarcă în ţara părinţilor săi.
Si Iacov îşi va lua nevestele, copiii, robii şi turmele şi va pleaca

Laban si ai sai vor continua sa-l urmareasca pe Iacov pana cand Dumnezeu ii va aparea în vis  şi il va avertiza sa-l lase in pace pe Iacov!
Intelegand astfel ca Iacov este protejat de Dumnezeu, Laban 
îi propune ginerelui sau un legământ prin care Iacov se obliga sa nu-si mai ia si alte neveste, iar ei doi se angajau reciproc sa nu-şi încalce unul altuia teritoriile. 

Iacov  a avut 12 baieti si o fiica.

Viața lui alături de cele două surori, Lia și Rahela este ilustrată în detaliu în Cartea Facerii, capitolele 29 și 30, punându-se accentul pe apariția copiilor rezultati din relațiile lui Iacob cu cele două surori și slujitoarele acestora.

Despre cei doisprezece fii ai lui Iacob se vorbeste în capitolul 35 .

- Fiii Liei au fost:  Ruben, Simeon, Levi, Iuda, Isahar      și  Zabulon; 
- Fiii Rahelei au fost: Iosif și Beniamin (nascut pe drumul spre Canaan) 
- Fiii slujnicei Rahelei, Bilha, au fost: Dan și Neftali
- Fiii Zilpei, roaba Liei, au fost Gad și Așer.

Nașterea celor doisprezece copii  ai lui Iacov
 în Mesopotamia, este semnificativa deoarece toti aceștia urmasi vor conduce cele douăsprezece triburi ale poporului lui Israel . 

In mod evident Domnul a fost cu Iacov in toata aceasta perioada, dar asta nu l-a ferit, iata, de inselatoria si exploatarea lui Laban, de la care reuseste sa plece doar dupa 20 de ani! In momentul plecarii sale, Iacov avea  o familie numeroasa si era foarte bogat - si asta gratie istetimii sale !

Pe drumul de intoarcere spre casa tatalui sau, punand la punct o strategie pentru a evita o eventuala confruntare cu fratele sau, Isav, are loc o alta intalnire miraculoasa care 
ii va schimba viata si chiar numele! 
Iacov, cel care avea sa devina parintele celor 12 triburi ale poporului lui... Dumnezeu, se va numi ISRAEL

Aceasta tainica intalnire este tocmai subiectul picturii lui Delacroix !


Va urma...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu