miercuri, 26 februarie 2020

ASTAZI - ZI ALITURGICA

Intr-un an bisericesc există mai multe zile în care nu se celebrează Sfânta Liturghie. 
Aceste zile, numite aliturgice, neliturgice sau nonliturgice, sunt următoarele: 
  • miercuri şi vineri din Săptămâna Brânzei
  • luni şi marţi din prima săptamână a Postului Paştelui
  • Vinerea Mare sau a Patimilor, 
  • vinerea dinaintea Crăciunului şi vinerea dinaintea Bobotezei, când aceste doua praznice cad duminica sau lunea şi in acest caz se oficiază slujbele Ceasurilor şi Vecernia.
De regulă, în zilele aliturgice se posteşte cu ajunare deplină, iar faptul că nu se săvârşeşte Sfânta Liturghie arată că, în primul rând, acestea sunt prilej de meditaţie profundă, de rugăciune. Totodată, adevăratul creştin care posteşte este însoţit mereu, în cazul acestui demers spiritual, asumat conştient, de bucuria sfântă a apropierii de Dumnezeu.

De asemenea, la slujba Vecerniei începe a se citi rugăciunea Sfântului Efrem Sirul
Doamne şi Stăpânul vieţii mele, Duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert, nu mi-l da mie. Iar Duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei, dăruieşte-l mie slugii Tale. Aşa Doamne, Împărate, dăruieşte-mi ca să-mi văd greşelile mele şi să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat eşti în vecii vecilor.” 

Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul este unul din elementele liturgice definitorii ale Postului Mare. Este cunoscută încă din secolul al IV-lea şi se rosteşte în cadrul slujbelor începând cu miercurea din săptămâna lăsatului sec de brânză şi până la Denia din Sfânta şi Marea Vineri.

Totodată, în locul Pavecerniţei Mici se va săvârşi Pavecerniţa Mare, o slujbă specifică perioadei Postului Paştelui
Potrivit rânduielii Bisericii, credincioşii au, în această săptămână, numită Saptamana Albă, dezlegare la lapte, brânză, ouă şi peşte.
(Sursa: basilica.ro)

Pavecernița (în slavonă: Povocerniia;rugăciunea de „după cină) este una dintre cele șapte Laude zilnice ale Bisericii Ortodoxe. 
Numită și Dupăcinarea sau Noptânda, Pavecernița este o slujbă de seară, care se săvârșește îndeosebi în mănăstiri și la catedralele chiriarhale. Aceasta are loc după cină, iar în unele biserici de enorie imediat după Vecernie, încheind ciclul slujbelor divine de seară.

Prin slujba Pavecerniței, cerem de la Dumnezeu ajutorul și paza pentru trecerea în pace a nopții, rugându-L să ne dea odihna netulburată și să ne ocrotească somnul de primejdii, de năluciri și de ispitele păcatelor
Această slujbă ne duce cu gândul la moarte, care este închipuită prin întunericul nopții, și pentru care ne rugăm lui Dumnezeu să ne ajute a o întâmpina pregătiți și fără de teamă. 
Ne aduce aminte, totodată, de coborârea la iad a Mântuitorului, cu sufletul și cu dumnezeirea, spre a-i slobozi pe cei din veac legați.

Slujba Pavecerniței mici este compusă din trei psalmi (50, 69, 142), Doxologia mică, Crezul de la Niceea, canonul urmat de Cuvine-se cu adevărat  Trisaghion, Troparul zilei, Doamne, miluiește (de 40 de ori), Rugăciunea ceasurilor, Rugăciunea de implorare a lui Pavel Călugărul și Rugăciunea către Iisus Hristos a lui Antiohie Călugărul. 
După care se cere iertare reciprocă și urmează binecuvântarea preotului. După aceea, urmează o litanie și închinarea la icoane și la moaște.(Ortodoxwiki)

Pavecernița mare este o slujbă de pocăință care se slujește în următoarele zile:
Marți și miercuri noaptea în Săptămâna brânzei (săptămâna anterioară Postului Mare)
De luni până joi, noaptea, în Postul Mare 
Nopțile de vineri din Postul Mare 
Luni și joi din Săptămâna Mare
De luni până vineri în posturile mai mici: Postul Crăciunului, Postul Sfinților Apostoli și Postul Adormirii Maicii Domnului 
În ajunul unor Praznice Împărătești, ca parte componentă din Veghea de toată noaptea: Crăciun, Epifania, Bunavestire
Spre deosebire de sora sa mai mică, Pavecernița mare are porțiuni care sunt cântate de cor  iar în timpul Postului Mare este spusă Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul cu mătănii. În prima săptămână din Postul Mare se slujește Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, împărțit în patru părți, de luni până joi câte una.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu