marți, 18 februarie 2020

Nu cumva sunt eu?

Ne indreptam spre momentul intrarii in Sfantul si Marele Post si textele ne introduc deja in admosfera ultimelor zile ale Mantuitorului.

Pasajul evanghelic de astazi - din Marcu cap 14 - evoca evenimentele ce s-au petrecut in noaptea Cinei celei de Taina.

Textul este destul de bogat in mesaje care necesita nu doar atentie cat mai ales rigurozitate, in a lua in calcul timpul si contextul in care s-au petrecut cele relatate.

  • Mai intai aflam despre tradarea lui Iuda, care "s-a dus la arhierei ca să-L vândă pe Iisus."
  • Iisus si ucenicii Sai pregatesc Pastele, inaintea sarbatorii Pastelui (Pastele era si este la evrei sarbatoarea eliberării din robia egipteană și a ieșirii lor din Egipt (Exodul), sub conducerea lui Moise). 
  • In timpul Cinei, Iisus le spune apostolilor: "...unul dintre voi, care mănâncă împreună cu Mine, Mă va vinde", moment in care, in loc sa investigheze, sa se afle cine este tradatorul, apostolii se indoiesc de ei insisi, fiecare in parte! "Nu cumva sunt eu"acela?
  • Are loc apoi Cina cea de Taina in timpul careia se face Intaia Sfanta EuharistieEste ultima cina a Mantuitorului, noaptea grea a Mantuitorului aflat intre doua tradati - o certa tradare si o multipla dezicere , ai caror autori sunt apostolii sai, respectiv cel mai inteligent si cel mai "puternic"! Cuvintele Sale sunt profetice. Prin Sfanta Euharistie, Mantuitorul  arata ceea ce avea sa se intample cu El in urmatoarele ore, punand in scena propria Sa moarte. Separarea pe care o face intre trup - painea - si sange - vinul - inseamna moartea Sa! Mantuitorul profeteste chiar cina eshatologica - cina de taina fiind o anticipare a acesteia! "de acum nu voi mai bea din rodul viței până în ziua aceea când îl voi bea nou în Împărăția lui Dumnezeu"
  • Dupa cina, in drum spre Muntele Maslinilor, Mantuitorul isi asigura ucenicii ca, in zilele care aveau sa urmeze, toti vor fi incercati si ispititi."Toți vă veți sminti"!
  •  Petru insa Il contrazice: "Chiar dacă toți se vor sminti întru Tine, totuși eu nu." Chiar si dupa ce Iisus ii spune ca tocmai el se va dezice de Invatatorul sau chiar in acea noapte de trei ori, Petru face declaratii infocate: "Și de-ar fi să mor cu Tine, nu Te voi tăgădui". 
  • Ajunsi cu totii in gradina Ghetimani, Mantuitorul se departeaza - impreuna cu Petru, Iacob si Ioan carora le spune: "Rămâneți aici și privegheați!"  Tulburat, mahnit, incepe a se ruga lui Dumnezeu Tatal: "Avva, Părinte, toate sunt Ție cu putință. Depărtează paharul acesta de la Mine. Dar nu precum voiesc Eu, ci precum voiești."  La Marcu, in a cariui Evanghelie nu se pomeneste despre rugaciunea Domneasca, precum se pare, aceasta rugaciune din Ghetimani, este un Tatal nostru cu doar doua cereri esentiale!
  • Mantuitorul, in timpul acesta, ii gaseste  in trei randuri pe cei trei apostoli dormind! Nu le ceruse sa sufere cu El, nici sa se tulbure cu El, care se afla in cea mai grea dintre mahniri,  ci doar sa privegheze! De ce? Pentru ca somnul credintei naste tradarea, apostazia, abandonul... De aceea si noi trebuie sa veghem, sa fim treji!  

Fragmentul, iata, ne prezinta o parte a acelei nopti grele a Mantuitorului, in care mahnirea Sa este maxima, nu pentru ca era urmarit de dusmanii Lui, nici pentru ca avea sa fie rastignit ci pentru ca se  afla  intre  tradare si lepadare si asta nu oriunde nu oricine ci in insasi tabara fidelilor Sai! 

Este momentul sa ne intrebam fiecare, intocmai cum au facut si apostolii intr-o clipa de deruta: Nu cumva sunt eu? cel care Il tradez pe Hristos? Nu cumva ma pierd in rutina si uit sa raman treaz? Nu cumva mananc carne de om judecand pe aproapele meu ?Nu cumva ma las dus de idei straine de Legea Lui?
Este o invitatie la meditatie inainte de urcusul Golgotei!

„În vremea aceea Iuda Iscarioteanul, unul dintre cei doisprezece, s-a dus la arhierei ca să-L vândă pe Iisus. Și, auzind ei, s-au bucurat și au făgăduit să-i dea bani. De aceea el căuta cum să-L dea lor la timpul potrivit. 
Iar în ziua cea dintâi a Azimelor, când jertfeau Paștile, ucenicii Lui L-au întrebat: Unde voiești să mergem să pregătim ca să mănânci Paștile? Și a trimis doi dintre ucenicii Lui, zicându-le: Mergeți în cetate și vă va întâmpina un om ducând un ulcior cu apă; mergeți după el. Și unde va intra, spuneți stăpânului casei că Învățătorul zice: Unde este încăperea în care pot să mănânc Paștile împreună cu ucenicii Mei? Iar el vă va arăta un foișor mare, așternut gata. Acolo să pregătiți pentru noi. Și au ieșit ucenicii și au venit în cetate și au găsit așa precum le-a spus și au pregătit Paștile. 
Și, făcându-se seară, a venit cu cei doisprezece. Pe când ședeau la masă și mâncau, Iisus a zis: Adevărat grăiesc vouă că unul dintre voi, care mănâncă împreună cu Mine, Mă va vinde. Atunci ei au început să se întristeze și să-I zică, unul câte unul: Nu cumva sunt eu? Iar El le-a zis: Unul dintre cei doisprezece, care întinge cu Mine în blid. Că Fiul Omului merge precum este scris despre El; dar vai de omul acela prin care este vândut Fiul Omului! Bine era de omul acela dacă nu s-ar fi născut. 
Și, mâncând ei, Iisus a luat pâinea și, binecuvântând, a frânt și le-a dat lor, zicând: Luați, mâncați, acesta este Trupul Meu. Apoi, luând paharul, mulțumind, le-a dat și au băut din el toți. Și a zis lor: Acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulți se varsă. Adevărat grăiesc vouă că de acum nu voi mai bea din rodul viței până în ziua aceea când îl voi bea nou în Împărăția lui Dumnezeu. 
Și, cântând laude, au ieșit la Muntele Măslinilor. Și le-a zis Iisus: Toți vă veți sminti, că scris este: «Bate-voi păstorul și se vor risipi oile»; dar, după învierea Mea, voi merge mai înainte de voi în Galileea. Iar Petru I-a zis: Chiar dacă toți se vor sminti întru Tine, totuși eu nu. Și i-a zis Iisus: Adevărat grăiesc ție că tu astăzi, în noaptea aceasta, mai înainte de a cânta de două ori cocoșul, de trei ori te vei lepăda de Mine. El însă spunea mai stăruitor: Și de-ar fi să mor cu Tine, nu Te voi tăgădui. Și tot așa ziceau toți. 
Și au venit la un loc al cărui nume este Ghetsimani, și acolo a zis către ucenicii Săi: Ședeți aici până ce Mă voi ruga. Și a luat cu El pe Petru și pe Iacov și pe Ioan și a început a Se tulbura și a Se mâhni; și le-a zis lor: Întristat este sufletul Meu până la moarte. Rămâneți aici și privegheați
Și, mergând puțin mai înainte, a căzut cu fața la pământ și Se ruga ca, de este cu putință, să treacă de la El ceasul acesta. Și zicea: Avva, Părinte, toate sunt Ție cu putință. Depărtează paharul acesta de la Mine. Dar nu precum voiesc Eu, ci precum voiești. Apoi a venit la ucenici și i-a găsit dormind și a zis lui Petru: Simone, dormi? N-ai avut tărie să veghezi un ceas? Privegheați și vă rugați, ca să nu intrați în ispită, căci duhul este osârduitor, dar trupul neputincios. Și, iarăși mergând, S-a rugat, același cuvânt zicând; apoi, venind iarăși, i-a găsit dormind, căci ochii lor erau îngreuiați și nu știau ce să-I răspundă. Și a venit a treia oară și le-a zis: Dormiți de acum și vă odihniți! E gata, a sosit ceasul. Iată, Fiul Omului este dat în mâinile păcătoșilor. Sculați-vă să mergem. Iată, cel ce M-a vândut s-a apropiat.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu