luni, 17 februarie 2020

„Cel Care are cerul de tron S-a urcat pe mânzul asinei şi a intrat în Ierusalim”

Fragmentul evanghelic de astazi ne reaminteste momentul intrarii Mantuitorului in Ierusalim, moment la care vom reveni in ziua Floriilor!

Dar  evocarea acestui moment la inceputul acestei saptamani, este o invitatie la meditatie, luand exemplul desavarsit al smereniei Mantuitorului! 
Sinaxarul Floriilor ne spune ca: Cel Care are cerul de tron S-a urcat pe mânzul asinei şi a intrat în Ierusalim”. 


"Smerenia este darul sau medicamentul divin pentru vindecarea omului de patima mândriei ca iubire de sine pătimaşă sau patologică. De asemenea, smerenia este starea de sănătate a sufletului în relaţia sa cu Dumnezeu şi cu oamenii. 

Pentru un crestin ea ar trebui sa fie un mod de viata! 

 „Dacă vrei să faci apelul celor smeriți, să știi că nu-ți va răspunde nimeni”. (Mitropolitul Antonie Plămădeală)
Asta pentru că dacă se întâmplă să-ți răspundă cineva, acela cu siguranță este un om mândru.

„În vremea aceea S-a apropiat Iisus de Ierusalim și a venit în Betfaghe și în Betania, lângă Muntele Măslinilor, și a trimis pe doi dintre ucenicii Săi și le-a zis: Mergeți în satul care este înaintea voastră și, intrând în el, îndată veți afla un mânz legat, pe care n-a șezut până acum nici un om. Dezlegați-l și aduceți-l. Iar de vă va zice cineva: De ce faceți aceasta? spuneți că Domnul are trebuință de el și îndată îl va trimite aici. Deci au mers și au găsit mânzul legat la o poartă, afară la o răspântie, și l-au dezlegat. Și unii din cei ce stăteau acolo le-au zis: De ce dezlegați mânzul? Iar ei le-au spus precum le zisese Iisus și i-au lăsat. Și au adus mânzul la Iisus și ei și-au pus hainele pe el, iar Iisus a șezut pe el. Și mulți își așterneau hainele pe cale, iar alții tăiau ramuri din copaci și le așterneau pe cale. Iar cei ce mergeau înainte și cei ce veneau pe urmă strigau, zicând: «Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului!». Binecuvântată este Împărăția ce vine, a părintelui nostru, David! Osana întru cei de sus! Și a intrat Iisus în Ierusalim și în templu și, privind toate în jur, iar vremea fiind spre seară, a ieșit spre Betania cu cei doisprezece.” MARCU 11:1-11

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu