luni, 27 septembrie 2021

DRUMUL CREDINTEI


„În vremea aceea îl urma pe Iisus mulțime mare și îl îmbulzea. Și era o femeie care avea curgere de sânge de doisprezece ani. Și multe îndurase de la mulți doctori, cheltuindu-și toate ale sale, dar nefolosind nimic, ci mai mult mergând înspre mai rău. Auzind ea cele despre Iisus, a venit în mulțime și pe la spate s-a atins de haina Lui. Căci își zicea: De mă voi atinge măcar de haina Lui, mă voi vindeca! Și îndată izvorul sângelui ei a încetat și ea a simțit în trup că s-a vindecat de boală. Și, îndată, cunoscând Iisus în Sine puterea ieșită din El, întorcându-Se către mulțime, a întrebat: Cine s-a atins de hainele Mele? Și I-au zis ucenicii Lui: Vezi mulțimea îmbulzindu-Te și zici: Cine s-a atins de Mine? Și Se uita împrejur să vadă pe aceea care făcuse aceasta. Iar femeia, înfricoșându-se și tremurând, știind ce i se făcuse, a venit și a căzut înaintea Lui și I-a mărturisit tot adevărul. Iar El i-a zis: Fiică, credința ta te-a mântuit, mergi în pace și fii sănătoasă de boala ta!” MARCU 5: 24-34

În cap. al IV-lea al Evangheliei dupa Marcu ni se prezinta momente ale discursului Mantuitorului, care se adreseaza multimii de pe o corabie! 
La sfârșitul acestui capitol, are loc furtuna de pe mare, care dezvaluie putina credinta a apostolilor, inspaimantati de faptul că se vor scufunda si se vor ineca.
In continuare, ni se spune ca Iisus eliberează omul de frica de moarte (vindecarea unui indracit). 
Cuvântul lui Dumnezeu ajuns in noi ne eliberează de duhul răului, ca să putem avea credință!

Textul de astazi este, in mod obisnuit, citit impreuna cu cel in care ni se prezinta invierea fiicei mai-marelui sinagogii, Iair. 

Ambele minuni continua, in fapt, tema credinței. 
Legătura dintre cele două episoade  constă în faptul că Domnul ii spune femeii „Credința ta te-a mântuit”, iar lui Iair ii spune: „Continuă să crezi”. 

Sunt doua scene care se intersectează, se împletesc - tabloul începe cu tatăl care vine la Iisus să-L roage sa-i vindece copila, apoi, în timp ce Iisus merge sa vada  fetita, care este muribunda, are loc vindecarea femeii, pentru ca apoi, Domnul sa o readuca pe fetita lui Iair din moarte la viata!
Firul conducator al acestor doua minuni este 
taina atingerii si puterea credinței!

Aceasta vindecare, ce are loc prin vointa si credinta femeii, prin atingere tainica,  ne pune in fata drumului credinței – femeia ne arată cat putem crede, ce trebuie să facem ca să credem – si rezultatul miraculos al credintei -  culminand cu invierea fiicei lui Iair, dovada a faptului ca, prin credinta, reinviem, trecand de la moarte la viață!

Amanuntele legate de hemoragia femeii, care, conform traditiei iudaice, facea din ea o persoana necurata, ca si cele legate de averea cheltuita pe la doctori in speranta vindecarii, toate ne pun in fata o persoana in care ne putem regasi multi dintre noi, caci de multe ori  subrezenia fizica  si necazurile zguduitoare  pe multi ne aduc la picioarele Domnului!
Pana la urma, nu faptul ca doar la necaz Il cautam pe Dumnezeu conteaza! Important este ca, odata inchinandu-ne Lui, sa credem in El din toata puterea firii, cu toata constiinta noastra, astfel incat sa capatam ajutorul si mantuirea!

"Fiică, credința ta te-a mântuit, mergi în pace și fii sănătoasă de boala ta!"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu