miercuri, 29 septembrie 2021

SFATURI INAINTEA PLECARII APOSTOLILOR IN MISIUNE


„În vremea aceea a chemat Iisus pe cei doisprezece ucenici ai Săi și a început să-i trimită doi câte doi și le-a dat putere asupra duhurilor necurate. 
Și le-a poruncit să nu ia nimic cu ei pe cale: nici pâine, nici traistă, nici bani la cingătoare, ci numai toiag; să fie încălțați cu sandale și să nu se îmbrace cu două haine. 
Și le zicea: În orice casă veți intra, acolo să rămâneți până ce veți ieși de acolo. Și dacă într-un loc nu vă vor primi pe voi, nici nu vă vor asculta, ieșind de acolo, scuturați praful de sub picioarele voastre, spre mărturie lor. 
Adevărat grăiesc vouă: Mai ușor va fi Sodomei și Gomorei în ziua judecății decât cetății aceleia. 
Deci, ieșind ei, propovăduiau să se pocăiască. Și scoteau mulți diavoli și ungeau cu untdelemn pe mulți bolnavi și-i vindecau.”
Marcu 6: 7-13

Pericopa de astazi ne vorbeste despre trimiterea celor 12 apostoli in misiune.
Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit și Eu pe voi (Ioan 20, 21)

Dupa ce au fost "investiti" cu putere asupra  duhurilor necurate, 
Domnul i-a trimis in lume, doi câte doicaci aveau de marturisit iubirea lui Dumnezeu si iubirea nu poate fi traita de unul singur!

Și le-a poruncit să nu ia nimic cu ei pe cale.
Pasajul este nu numai simbolic ci si real. Faptul ca le porunceste,
ne spune ca, daca nu le-ar fi poruncit, ar fi facut un pic altfel. 
In Orient exista obiceiul de a oferi daruri cand esti oaspete, obicei pe care si noi il avem pana azi! Nu intri in casa omului fara sa aducei ceva, multumind astfel de gazduire. 
Darul acesta este si un fel de a castiga simpatia si bunavointa gazdelor. Ori, apostolii nu trebuiau sa castige nimic - nici simpatie, nici bunavointa - ci doar sa propovaduiasca iubirea lui Dumnezeu prin puterea acestei iubiri!

Sa nu aibe ... nimic asupra lor era esential - pentru a nu avea asupra oamenilor alta inraurire decat cea a iubirii lui Dumnezeu! 
Apostolii trebuiau sa fie primiti pentru ei insisi si pentru nimic altceva. Cuvantul lui Dumnezeu nu se asculta pentru ca putem primi daruri, nici macar in asteptare de minuni - desi minuni faceau caci, iata, ni se spune ca "scoteau mulți diavoli și ungeau cu untdelemn pe mulți bolnavi și-i vindecau" 
Darul cel mai mare este cel al Duhului Sfant!

Misiunea lor nu avea nimic de-a face cu cele materiale, de aceea nu trebuia sa aibe "nici pâine, nici traistă, nici bani la cingătoare",
nimic, in afara vestii celei bune - iubirea nu tine de ceea ce ai;  doar cand nu ai nimic de dat te poti darui pe tine cu desavarsire, poti darui iubire! Cu banii poți cumpăra totul, mai puțin iubirea si adevarul!

In orice relatie curata nu ai nevoie de nimic in afara iubirii si a adevarului!

Singurul lucru care le era permis a purta, in aceasta misiune, este ... un toiag


Toiagul aminteste de Moise, care a despărțit Marea Roșie  cu toiagul sau, cu care a condus poporul lui Israel prin pustiu;  cu toiagul a batut in stanca si a facut să izvorască apa in desert!
Toiagul inseamna putere (regii, episcopii au toiag) dar 
mai ales
puterea sfanta a Crucii lui Hristos
Crucea este simbolul puterii jertfei, dovada iubirii absolute a lui Dumnezeu pentru om!

Iisus le mai spune 
apostolilor să fie încălțați cu sandale
 caci
sandalele simbolizeaza libertatea!
La vremea aceeacel care purta sandale era un om liber,  iar sclavii  umblau desculti! 
Mesajul apostolilor trebuia sa fie clar si precis: erau liberi, liberi de cele ale lumii care inrobesc
Un om liber stabileste cu ceilalti altfel de legaturi - adevarate, firesti! Nu are ganduri ascunse, nu urmareste vreun beneficiu, este el pur si simplu!

Si le mai spune să nu se îmbrace cu două haine, asta pentru a nu fi tentati sa dea una din ele, ceea ce ar fi putut sa se intample - pe cei pe care avea sa-i intalneasca ii numeau frati si cu fratele tau imparti tot ce ai, ii dai si haina de pe tine! 
Misiunea lor - si asta e foarte important - nu era una umanitara!
Ei nu plecau pentru a imparti bunuri materiale! Daca ar fi facut milostenii, intregul scop ar fi fost deturnat! 
Apostolii trebuiau sa aibe doar o haina, adica sa fie ei insisi, doar cu Iubirea in suflet si cu Adevarul pe buze!

Am putea, desigur, descifra simbolic cuvintele Mantuitorului si in ce ne priveste pe noi, cei de azi..  
Noi, cei care suntem imbracati in Hristos, la Sfantul Botez, suntem liberi, dupa voia lui Dumnezeu care ne vrea liberi 
Identitatea noastra nu sta nici in haine, nici in bani, nici in onoruri, in nimic altceva in afara Adevarului  si a Iubirii lui Dumnezeu! 

Daca stabilim relatii cu ceilalti din interes, fie el si acela de a fi iubit, cautand un castig propriu de orice fel, nu facem decat sa atragem asupra noastra puterea celui mai mare dintre corupatori, care este cel rau! Mai devreme sau mai tarziu... totul se risipeste!

În orice casă veți intra, acolo să rămâneți până ce veți ieși de acolo. - le mai spune!

Unde esti oaspete gasesti o casa, suflet, sentimente, iubire!
Casa inseamna familie, comunitate. 
Casa este si Biserica, Casa Domnului! Sufletul omului e o casa si, cel ce te iubeste, te primeste oaspete in casa sufletului sau!
Daca nu esti primit... nu poti face nimic! Cel care nu te vrea este liber ca si tine! Nu trebuie nici sa te manii, nici sa blestemi!

"Ieșind de acolo, scuturați praful de sub picioarele voastre!  
Acest sfat se refera strict la un gest pe care iudeii il faceau curent ori de cate ori reveneau in tara lor de prin locuri straine! Cand paseau pe pamantul tarii lor, pamant sfant, dat lor de Dumnezeu, isi scuturau praful necurat de pe talpile sandalelor, ca sa nu intineze cu nimic locul!

Apostolii au plecat si au propovaduit Cuvantul Domnului care ii invita pe iudei, ca si pe noi toti, la o mare schimbare! 
Misiune facem si noi, prin felul in care credem si ne raportam la Dumnezeu. 
Nu cruciulita de la gat ne da identitatea de crestin ci dragostea pentru cei pe care ii intalnim!
La schimbare suntem invitati permanent ! 
Schimbarea vine odata cu trairea fireasca, in legea Domnului, cu iubirea neconditionata pe care o simtim, dand slava Tatalui ceresc si traind in Duhul Lui!

Amin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu