sâmbătă, 15 ianuarie 2022

HIDROPICA si UMFLATUL IN PENE


„În vremea aceea a intrat Iisus în casa uneia dintre căpeteniile fariseilor, în zi de sâmbătă, ca să mănânce, și ei Îl pândeau. Și, iată, un om bolnav de hidropică era înaintea Lui. Și, răspunzând, Iisus a zis către învățătorii de Lege și către farisei, spunând: 
Cuvine-se a vindeca sâmbăta ori nu? Ei însă au tăcut. Și luându-l, l-a vindecat și i-a dat drumul. Și către ei a zis: Care dintre voi, de-i va cădea fiul sau boul în fântână, nu-l va scoate îndată în ziua sâmbetei? Și n-au putut să-I răspundă la aceasta. Apoi, luând seama cum își alegeau la masă cele dintâi locuri, a spus celor chemați o pildă, zicând către ei: Când vei fi chemat de cineva la nuntă, nu te așeza în locul cel dintâi, ca nu cumva să fie chemat de el altul mai de cinste decât tine și, venind cel care te-a chemat pe tine și pe el, să-ți zică: Dă acestuia locul. Și atunci cu rușine te vei duce să te așezi pe locul cel mai de pe urmă. Ci tu, când vei fi chemat, mergând așază-te în cel din urmă loc, ca, atunci când va veni cel ce te-a chemat, el să-ți zică: Prietene, mută-te mai sus. Atunci vei avea cinste în fața tuturor celor care vor ședea împreună cu tine. Căci oricine se înalță pe sine se va smeri, iar cel ce se smerește pe sine se va înălța.” Luca 14: 1-11

In pericopa de azi, din Evanghelia dupa Luca, cap 14, ni se prezinta vindecarea unui om atins de o boala rara: HIDROPICA! Doar Luca pomeneste despre aceasta vindecare!

HIDROPICA, 
Hidropizia - cunoscută popular sub numele de dropică (ascită,acumulare de lichid in abdomen, sau 
hidrocefalie, la cap) - este o boală care se manifesta prin acumularea patologică de lichid in corp, o acumulare anormală de lichid seros, la nivelul unor cavități (peritoneală, pleurală, pericardică), al unor compartimente din organism sau în țesutul conjunctiv. (dex)

Hidropicul este un bolnav in trupul caruia tot ce inghite se preschimbă în umflătură a morții! In sens figurat am putea spune ca acest bolnav il reprezinta pe fariseul, umflat de orgoliu. 

Până la capitolul al 16.lea al evangheliei dupa Luca vom afla ce ar trebui sa facem ca sa putem trece prin ușa strâmtă a imparatiei lui Dumnezeu
Mie imi pare ca, aici, dropica sugereaza orgoliul, umflatul in pene, cum spunem noi, mandria care ne va impiedica sa intram in imparatia Lui!
Foarte interesant este ca duhul acesta, al orgoliului, ne stapaneste pe toti, merituosi sau deloc, bogati, saraci, destepti ori decrepiti!

Desigur, Iisus se foloseste de intalnirea cu hidropicul pentru a le arata fariseilor ca sunt si ei umflati de apa mortii,  are este mandria!
 
Capitolul al 13.lea vorbeste despre marea noastra problemă, cea a răului. 
Binele este firesc si nu-l simtim! Răul insa da si el, cu tot prejudiciul produs noua, este totusi ocazia potrivită schimbarii cursului și principiilor vieții, pentru că noi suntem cei care înfăptuim răul, si nu Dumnezeu.
Dumnezeu 
învinge răul prin bine. Răul, facut de noi, este, implicit, un rau facut Lui, pana la cruce! Si 
El va suferi pe cruce cata vreme noi nu ne vom schimba felul de a trai!

Capitolele 14 la 17 contin fapte si pilde care fac trecerea  de la Lege la Evanghelie!
Practic, este trecerea de la conceptul unui Dumnezeu care îi premia  pe cei buni și-i ucide pe cei răi (ceea ce inseamna ca ar trebui să-i ucidă pe toți de vreme ce doar El este bun!), la acel Dumnezeu care este iubire, iertare și milă!

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu