marți, 11 ianuarie 2022

VEDEREA

„În vremea aceea a venit Iisus în Betsaida. Și au adus la El un orb și L-au rugat să Se atingă de el. Și, luând pe orb de mână, l-a scos afară din sat și, scuipând în ochii lui și punându-Și mâinile peste el, l-a întrebat dacă vede ceva. 
Și el, ridicându-și ochii, a zis: Zăresc oamenii; îi văd ca pe niște copaci umblând. După aceea, El a pus iarăși mâinile pe ochii lui și l-a făcut să vadă, și acesta s-a îndreptat și a văzut din nou limpede pe toți. Apoi l-a trimis la casa lui, zicându-i: Să nu intri în sat, nici să spui cuiva din sat.” Marcu 8, 22-26

Vindecarea orbului Bartimeu - savarsita de Iisus in doua etape - are loc dupa ce tocmai le reprosase apostolilor Sai ca nu au inteles semnificatia inmultirii painilor. 
Dupa cum le si spune Mantuitorul, inimile lor erau, "invartosate" caci, desi asistasera de doua ori la inmultirea painilor, tot nu reusisera sa inteleaga cu adevarat!
Dar nu ați înțeles? Încă nu înțelegeți?”

Minunea acestei vindecari vine sa ne sugereze că, oricat de ciudat ar parea, există o orbire mai gravă decat cea fizica, nevederea spirituala!
Acest tip de orbire nu ne permite să vedem adevărul lui Dumnezeu, desi credem că-l vedem!
Este acea orbire care ne face nauci, caci nu știm de unde venim, nici încotro mergem, nici în ce direcție o vom apuca, deși avem ochi care percep limpede imaginile! Vederea este de mai multe feluri!

Ea este o taina si un dar; insa sa intelegi taina, sa o descoperi, este un altfel de dar, mult mai mare si greu de primit! 

Vederea duhovniceasca, ceva foarte special, se dobandeste cu multa truda, rugaciune staruitoare, si lacrimi de pocainta iar descoperirea acestei taine nu poate exista in afara atingerii Duhului Sfant!

Vindecarea expusa in aceasta pericopa, desavarsita in doua etape, ne vorbeste despre răbdarea Mantuitorului care, treptat, ne vindecă!   
Cu alte cuvinte, dacă astăzi nu ma simt capabil sa vad, sa inteleg mare lucru din punct de vedere duhovnicesc, nu trebuie sa disper; dacă încă multe lucruri nu-mi sunt clare, e nevoie de rabdare si de consecventa: Domnul va veni din nou să-și pună mâinile peste mine! Tot ce n-a reușit să facă cu mine ieri și azi, mai devreme sau mai târziu va reuși… Răbdarea Lui este nesfarsita caci e rabdarea iubirii. 
Cat despre rabdarea mea... ea se vede si da roade prin staruinta in rugaciune!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu