sâmbătă, 8 ianuarie 2022

ISPITA





In viata noastra, fiecare avem in fata doua obtiuni pentru orice lucrul pe care-l intreprindem. Viata noastra are un curs specific care este o consecinta a alegerilor nostre! 
De fiecare data una este cea buna, cea dreapta, si alta rea! 
In mod inselator, cea rea pare mai usoara, "mai castigatoare", dar, privind retrospectiv, desi prea tarziu, putem vedea ca am ales gresit!
Desigur, alegerea depinde de duhul sub care traim! 
Sunt persoane care fac alegeri corecte din firea lor, altele care cauta mereu "scurtaturile", dar toti suntem ispititi sa optam pentru caile care poarta duhul lumii!
Din nefericire, noi alegem în mod sistematic si cu indaradnicie  tocmai caile pe care Domnul le-a lepădat, ca fiind ispite!

Iata ca I se prezinta si Mantuitorului  cele două optiuni!
După ce Iisus a făcut alegerea vieţii Sale – care a fost Botezul – acum I se prezintă două variante pentru a-Si continua viata, în situaţiile firesti ale vieţii: sunt cele doua oferte care ni se prezintă în mod constant si nouă. 
Textul de azi se numeste Ispitirea Domnului!

In Rugaciunea Domneasca, din versetul "si nu ne duce pe noi in ispita" , s-ar putea intelege, pentru neavizati sau rau-voitori, ca Dumnezeu ne-ar ispiti! 
In realitate, ispita este doar ingaduita de Dumnezeu: nu El ne ispiteste ci noi, slabi fiind, cadem prada ispitelor! 

I
spita a fost ingaduita insa de Dumnezeu si mie mi se pare un soi de "extemporal" pe care il dam periodic pentru verificarea... stadiului evolutiei noastre duhovnicesti.

Cartea lui Iov este o buna lectura lamuritoare in ce priveste felul in care omul este tentat, ispitit de diavol pentru a-i demonstra lui Dumnezeu ca nu Il iubim! Miza deci ramane IUBIREA!
( Domnul a zis către Satan: "Iată, tot ce are el este în puterea ta; numai asupra lui să nu întinzi mâna ta".)


Trebuie sa ne rugam necontenit ca Dumnezeu sa ne intareasca vointa, puterea si credinta... dar si intuitia ca sa rezistam ispitelor! 
Si aceasta inseamna pregatire duhovniceasca!

Inutil sa dam vina pe te miri cine - nu ar fi decat reprosuri de genul: "Cine-a pus carciuma-n drum" ! 😄
Te lasi ispitit sau rezisti ispitei ! Cale de mijloc nu exista!

Din experienta personala am invatat ca ispita, cand vine, este ea insasi o dovada a faptului ca esti pe drumul cel bun! 

Domnul a fost ispitit ca om si ca om a si rezistat, aratandu-ne ca... e posibil sa tii piept diavolului! 
Bunastarea, puterea si iubirea sunt marile capcane! Suntem in stare si noi sa ne ferim caderilor in aceste capcane! Iisus ne invata cum si de ce sa trebuie sa alegem bine!
El, ca om, ne da dimensiunea capacitatii noastre de a lupta cu patimile, cu slabiciunile firii, cu dorintele nostre frivole si a alege calea cea buna! 

Cei pentru care practica rugaciunii este un mod de viata, ajung chiar sa vizualizeze cu ochii mintii, starea de dupa o cadere in ispita! 
Se poate ca multi dintre noi, sa fim avertizati prin astfel de flash.uri in care sa vedem pentru o fractiune de secunda caderea de dincolo de stralucirea de moment a ofertei demonice! Depinde de noi daca o luam in seama sau nu!
Flash-ul acesta este un dar de la Dumnezeu, o rasplata ! 

Dar postul - care relativizeaza nevoia omului de hrană, de viaţă, dovedind ca nu hrana e viaţa, ci Dumnezeu - .si rugaciunea - care ne leaga de El, sunt arme importante care ne ajuta sa ne intarim puterea de a decide corect, de a ne impotrivi ispitelor!

„În vremea aceea Iisus a fost dus de Duhul în pustie, ca să fie ispitit de către diavol. Și după ce a postit patruzeci de zile și patruzeci de nopți, la urmă a flămânzit. Atunci, apropiindu-se, ispititorul a zis către El: Dacă ești Tu Fiul lui Dumnezeu, zi ca pietrele acestea să se facă pâini. Iar El, răspunzând, a zis: Scris este: «Nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu». Atunci diavolul L-a dus în Sfânta Cetate, L-a pus pe aripa templului și I-a zis: Dacă Tu ești Fiul lui Dumnezeu, aruncă-Te jos, că scris este: «Îngerilor Săi va porunci pentru Tine și Te vor ridica pe mâini, ca nu cumva să izbești de piatră piciorul Tău». Iar Iisus i-a răspuns: Iarăși este scris: «Să nu ispitești pe Domnul Dumnezeul tău». Apoi diavolul L-a dus pe un munte foarte înalt și I-a arătat toate împărățiile lumii și slava lor, și I-a zis Lui: Acestea toate Ți le voi da Ție dacă vei cădea înaintea mea și Te vei închina mie. Atunci Iisus i-a zis: Mergi înapoia Mea, Satano, căci scris este: «Domnului Dumnezeului tău să te închini și Lui singur să-I slujești». Atunci L-a lăsat diavolul și, iată, îngerii venind la El Îi slujeau.”
Matei 4: 1-11

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu