joi, 9 ianuarie 2020

„Ce înseamnă a învia din morţi?”

Despre cele pe care ucenicii le-au văzut pe Muntele Taborului, anume Schimbarea la Faţă, Domnul Iisus Hristos le-a poruncit să nu spună nimănui nimic decât după ce El va învia din morţi. Şi ucenicii s-au întrebat:
„Ce înseamnă a învia din morţi?” 
Asemenea ucenicilor, mulţi dintre noi se întreabă: ce înseamnă a învia din morţi? este posibil acest lucru? 

Cei care caută răspunsuri savante, ocolind implicaţiile religioase, duhovniceşti ale întrebării, sfârşesc prin a rămâne dezamăgiţi. De cele mai multe ori, explicaţiile nu ating miezul  problemei. Noi, cei care suntem urmaşi ai Domnului Hristos, putem găsi răspunsul, reflectând cu atenţie la cuvintele Sale. 

El ne-a vorbit despre moarte, înviere şi veşnicie. Cei care resping Învierea Lui o fac dintr-un reflex al necredinţei lor în Dumnezeu. Şi dacă L-ar vedea pe Hristos Înviat, probabil tot nu ar crede. Sfântul Maxim Mărturisitorul aşa ne învaţă: „Cei care Îl vor îngropa prin smerenie pe Hristos în sufletul lor Îl vor vedea înviind prin slavă”. 

Pr D. Paduraru

"Moartea nu este ce vedem noi in mormant, moartea nu este atat despartirea sufletului de trup, cu privelistea cumplita a trupului neinsufletit, ci in realitate moartea [sufletului] este despartirea omului de Dumnezeu, cu privelistea cumplita pe care ochii nostri inca nu o vad, dar avem un chip al ei in chipul neinsufletit al cadavrului.

Despartirea de Dumnezeu, care acum neaparat trebuie sa fie vesnica, pana la urma asta e moartea. 

Si Apocalipsa ne vorbeste de doua morti si noi vedem 
doua invieriinvierea sufletului/invierea duhovniceasca si invierea trupeasca, la trambita cea de apoi. 
Doua mortimoartea duhovniceasca si moartea cea trupeasca." 

Pr. Rafail Noica

„În vremea aceea, ucenicii au păstrat cuvântul lui Iisus, întrebându-se între ei: Ce înseamnă a învia din morți? Și L-au întrebat pe El, zicând: 
Pentru ce zic fariseii și cărturarii că trebuie să vină mai întâi Ilie? 
Iar Iisus le-a răspuns: Ilie, venind întâi, va așeza iarăși toate. Și cum este scris despre Fiul Omului, că va să pătimească multe și să fie defăimat? Dar vă zic vouă că Ilie a și venit, și i-au făcut toate câte au voit, precum s-a scris despre el. Și, venind la ucenici, a văzut mulțime mare împrejurul lor și pe cărturari sfădindu-se cu ei. Și, îndată, toată mulțimea, văzându-L, s-a spăimântat și, alergând, I se închina.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu