marți, 14 ianuarie 2020

«De aceea, va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va alipi de femeia sa și vor fi amândoi un trup»

Si totusi...

A existat dintotdeauna un decalaj intre generatii, dar ceea ce traim azi este realmente destabilizant - cel putin pentru cei din generatia mea! 

Este absolut ametitoare viteza cu care s-au schimbat timpurile si mentalitatile! Caci ceea ce odata era imoral a devenit azi moral, ceea ce nu se arata, din respect si decenta, se expune azi cu nerusinare, scandalul a devenit spectacol, hotii sunt staruri, banditii pozeaza in victime, egoismul este cultivat de manipulatori ai mintilor noastre pentru a-si umple ei buzunarele... in fine, totul s-a intors cu josul in sus!

Cea mai grava pare insa sa fie schimbarea de viziune asupra familiei, aflata in cadere libera ca institutie.
Este ingrijorator pentru ca, pana la urma, familia - cu bunele si mai putin bunele ei - este un mic esantion al societatii, dand cumva buletinul sanatatii ei!

Compromiterea familiei anunta asadar desavarsirea decaderii
lumii!
Ce se va naste din asta, daca se va mai naste ceva, ramane de vazut. Caci ceea ce nu este cu putinta pentru om este cu putinta la Dumnezeu!

Traim in plin spectacol! Totul este pentru "impresia artistica"! Nunta isi pierde pe zi ce trece din taina sa, juramintele sunt luate in gluma si se fac anume parca pentru a nu fi respectate!
Omul traieste in plina instabilitate emotionala si morala.

Este tot mai dificil sa traiesti dupa principiile crestine azi cand la fiecare colt de strada este un afis cu femei si barbati dezgoliti si nu numai - caci  goliciunea este insotita de mesaje subliminare, de priviri languroase, ispitirea noastra fiind o buna sursa de castig!?
Cum sa reactionezi in vremurile astea in care media tine sa ne arate intimitati excesive - nu doar intre barbat si femeie ci si intre barbat  si barbat  ori femeie si femeie!

Adulterul a devenit firesc si, daca cumva pretinzi ca nu ai inselat, se considera fie ca ai un defect, fie ca minti!?

Se fac studii peste studii, pe care se cheltuiesc averi, pentru a explica de ce casatoriile tin asa de putin, de ce divorturile au devenit o practica curenta. Se da vina pe stress, pe profesiile care acapareaza vietile oamenilor ajungand sa-i faca sa se instraineze unii de altii... pe faptul ca dragostea tine ... 3 ani, etc.

Nici un psiholog nu mai socoteste potrivit sa spuna ca, ceea ce majoritatea oamenilor numeste azi "dragoste" este doar un fel de... fitness, sentimentele fiind confuze, confundate, pervertite!

Disparand rusinea dar mai ales frica de Dumnezeu, omul se lasa in voia instinctelor fara discernamant.
In acest context de devalmașie sentimentala, "toxicitatea" si instabilitatea unor cupluri dovedeste, odata in plus, ca mai nimic nu mai are a face cu Dumnezeu.
Daca unirea intre parteneri se mai face inca in fata altarului... este, in parte, doar, cum spuneam, pentru "impresia artistica", pentru supralicitarea unor frustari ori... de ochii lumii!

Exista, din nefericire si credinciosi practicanti care nesocotesc principiile crestine... Apartenenta la ortodoxie nu este obligatoriu o garantie a unei comportari crestine in cuplu...

De aceea as intreba eu: cand oamenii traiesc ideea de familie complet diferit de morala crestina, mai este valabil legamantul din biserica sau totul intra sub incidenta imposturii?

„În vremea aceea, apropiindu-se fariseii de Iisus, Îl întrebau, ispitindu-L, dacă este îngăduit unui bărbat să-și lase femeia. Iar El, răspunzând, le-a zis: Ce v-a poruncit vouă Moise? Iar ei au zis: Moise a dat voie să-i scrie carte de despărțire și să o lase. Și, răspunzând, Iisus le-a zis: Pentru învârtoșarea inimii voastre v-a scris porunca aceasta; dar, de la începutul făpturii, «bărbat și femeie i-a făcut» Dumnezeu. «De aceea, va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va alipi de femeia sa și vor fi amândoi un trup»; așa că nu mai sunt doi, ci un trup. Deci, ceea ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă. Dar în casă ucenicii L-au întrebat iarăși despre aceasta. Și El le-a zis: Oricine va lăsa pe femeia sa și va lua alta săvârșește adulter cu ea. Iar femeia, de-și va lăsa bărbatul ei și se va mărita cu altul, adulter săvârșește.”
MARCU 10, 2-12

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu