vineri, 25 februarie 2022

RASTIGNIREA


„În vremea aceea, luând pe Iisus, ostașii L-au scos afară ca să-L răstignească. Și L-au dus la locul zis Golgota, care se tălmăcește «Locul Căpățânii». Iar când L-au răstignit, era ceasul al treilea. Și, de la ceasul al șaselea, întuneric s-a făcut peste tot pământul până la ceasul al nouălea. Iar la al nouălea ceas, a strigat Iisus cu glas mare: Eloi, Eloi, lamá sabahtaní?, care se tălmăcește: Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai părăsit? Iar unii din cei care stăteau acolo, auzind, ziceau: Iată, îl strigă pe Ilie. Și alergând unul, a înmuiat un burete în oțet, l-a pus într-o trestie și I-a dat să bea, zicând: Lăsați să vedem dacă vine Ilie ca să-L coboare. Iar Iisus, scoțând un strigăt mare, Și-a dat duhul. Atunci catapeteasma templului s-a rupt în două, de sus până jos. Iar sutașul care stătea în fața Lui, văzând că astfel Și-a dat duhul, a zis: Cu adevărat, Omul acesta era Fiul lui Dumnezeu! Și erau și femei care priveau de departe; între ele era Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacov cel Mic și a lui Iosi, și Salomeea, care, pe când era El în Galileea, mergeau după El și Îi slujeau, și multe altele care se suiseră cu El la Ierusalim.”
Marcu:15, 20, 22, 25, 33-41

Ziua de azi evoca ziua rastignirii - zi de intuneric, acel intuneric din care va rasari Lumina!



Intreaga rememorare a mortii lui Iisus se va reciti in Saptamana Mare.
In curand vom incheia calatoria liturgica facuta in Evanghelia dupa Marcu!

Iisus a avut parte asadar de doua procese: unul religios (pe motiv  de blasfemie, pentru ca se considera profet)  si un proces politic (pt ca se declarase imparat).
Pt blasfemie ar fi putut fi omorat cu pietre, ca asta era pedeapsa, dar predandu-l lui Pilat, pedeapsa Sa nu putea fi alta decat moartea pe cruce, o moarte cumplita si o agonie lunga!
Iisus agonizeaza 6 ore pe cruce!  
Lumea aude strigatul Lui, nu prea intelege... Dar stragatul acela nu este unul de disperare : Iisus se roaga pe cruce rostind cuvintele din  Psalmului 21 - un psalm profetic, care arata ca nu totul se va sfarsi pe cruce! 
Moartea lui Iisus este simbolul sfarsitului unei lumi din al carei intuneric (care a si a invaluit lumea atunci) avea sa izbugneasca lumina unei lumi noi! 

Strigatul Sau final il face pe Centurionul pagan sa spuna : "Cu adevărat, Omul acesta era Fiul lui Dumnezeu!" 

Proba crucii este pana la urma cea mai mare dintre probe: sa recunosti puterea lui Dumnezeu in slabiciune, in vulnerabilitate si in moarte!
Omul vechi era construit pe dragostea de putere. Omul cel nou trebuie sa se reconstruiasca pe puterea dragostei

Crucea ne spune ca trebuie sa murim in omul cel vechi ca omul nou sa se poata naste si sa ne reinnoim. Lumea imparatiei lui Dumnezeu nu se poate materializa altfel! Ultimul cuvant il are, iata, dragostea  - intre Tatal si Fiu, intre tatal, Fiul si noi, sub invaluirea Duhului, cel care implineste !
 

Dar unde erau apostolii? Ce stim din evanghelii este ca au fugit cu totii!
Si iata cine se afla langa Domnul, la poalele crucii: femeile!
De ce? Pentru ca femeile stiu sa primeasca taina crucii, ele se afla acolo unde Dumnezeu S-a descoperit cel mai adanc pe Sine! 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu