marți, 15 februarie 2022

DUMNEZEU SI IDOLII

 „Zis-a Domnul către ucenicii Săi: 

Iar când veți vedea «urâciunea pustiirii», cea prezisă de prorocul Daniel, stând unde nu se cuvine - cine citește să înțeleagă - atunci cei ce vor fi în Iudeea să fugă în munți, iar cel de pe acoperiș să nu coboare în casă, nici să intre ca să-și ia ceva din casa sa și cel ce va fi în țarină să nu se întoarcă îndărăt ca să-și ia haina. 

Dar vai celor ce vor avea în pântece și celor ce vor alăpta în zilele acelea! Rugați-vă, dar, ca să nu fie fuga voastră iarna. Căci în zilele acelea va fi necaz cum nu a mai fost până acum de la începutul făpturii pe care a zidit-o Dumnezeu și nici nu va mai fi.

 Și, de nu ar fi scurtat Domnul zilele acelea, n-ar scăpa nici un trup, dar pentru cei aleși, pe care El i-a ales, a scurtat acele zile. 

Și atunci, dacă vă va zice cineva: Iată, aici este Hristos, sau: Iată, este acolo, să nu credeți. Se vor ridica hristoși mincinoși și proroci mincinoși și vor face semne și minuni ca să ducă în rătăcire, de va fi cu putință, chiar pe cei aleși. Dar voi luați seama! Iată, dinainte v-am spus vouă toate.”

Poate nu e lipsit de interes sa ne reamintim ca Iisus se adresa unor oameni familiarizati cu textul biblic si cu interpretarea lui in mai multe chei!

Noi avem lacune mari in cunoasterea Vechiului Testament, care este, in fond, baza de la care pleaca mesajul lui Hristos! 

Cand Iisus vorbește de urâciunea pustiirii" care ar putea sta unde nu se cuvine (unde nu trebuie)”, El face referire la un episod din Cartea Daniel , in care se proroceste pedeapsa pt ca Antioh Epifan a pus în templu statuia lui Jupiter!  „Cine citește să înțeleagă”! 

"El va încheia un legământ cu mulţi într-o săptămână, iar la mijlocul săptămânii va înceta jertfa şi prinosul şi în templu va fi urâciunea pustiirii, până când pedeapsa nimicirii cea hotărâtă se va vărsa peste locul pustiirii".(9, 27)

Cu alte cuvinte, un idol a fost pus în locul lui Dumnezeu! Exemplul demonstreaza ca nimic nu e mai rau decat sa-L inlocuim pe Dumnezeu -  cine citește să înțeleagă”…caci noi toti traim inconjurati de ispitele idolesti care ne impiedica sa-L vedem pe EL!

E nevoie sa ne intrebam, fiecare din noi, daca primul si cel mai important lucru in viata noastra este Dumnezeu! Daca Dumnezeu este doar ceva sau cineva in urma altor prioritati... asta inseamna ca  URACIUNEA PUSTIIRII se afla in loc necuvenit!
Caci eu consider ca esential in viata mea ceva ce nu este Dumnezeu... 

Cat despre războaie, cutremure, boli, foamete, ura, lovituri... Iisus spune: nu vă îngrijorați!” caci ele trebuie sa fie! În schimb, de faptul că urâciunea pustiirii stă în locul lui Dumnezeu, ne spune: îngrijorați-vă, fugiti si nu vă întoarceți nici macar pentru a va lua  haina ! 

Noi toți consideram ca absolut important sa fim sanatosi, sa traim in belsug si bunastare. Pentru noi inseamna sa fim realizati in viata! Realizarile aceste sunt tot atatia idoli! Si fiecare avem un idol  sau chiar mai multi... care ocupa locul lui Dumnezeu in ierarhia iubirii! 

E bine de stiut ca orice idol ne ucide si de aceea trebuie sa ne ferim de el!

Iisus descrie o situatie care s-a petrecut si avea sa se petreaca la invadarea Ierusalimului de catre pagani. 
Veneau dușmanii și distrugeau totul in calea lor iar evreii nu mai aveau alta scăpare decat daca fugeau din fata atacatorilor!
Azi, istoria este asa de ingaduitoare cu noi si totusi noi ne plangem!
 
Unii habar nu au de acele timpuri nici macar ca eveniment istoric! 
Dupa ani de opresiune, de pierderi irecuperabile, oamenii o luau mereu de la capat, incercand sa revina la o viata cat de cat obisnuita! 
Sunt lucruri pe care europenii nu le mai cunosc de mai bine de 80 de ani! 
Din fericire, doar citim despre asta în cărțile de istorie, fara sa putem sa intelegem cu inima!

Există iata, si azi, o multime de oameni care incearca sa ne spuna ca vine sfarsitul lumii, in varianta catastrofica, ca stiu ei semnele, ca vine antihristul!

Îndemnul lui Iisus este: „nu credeți, nu vă lăsați înșelați!”;„Iată, dinainte v-am spus vouă toate”.
Viața Sa, moartea Sa și învierea Sa vestesc dinainte ce este viața noastră, moartea noastră și viitorul  nostru in veșnicie!

Singurul semn in care trebuie sa credem este că, ceea ce I s-a întâmplat lui Hristos, ni se întâmplă si nouă! 
Pentru a invia si noi trebuie sa traim ca si El, indurand, intelegand ca trebuie sa murim ca fii ai lui Dumnezeu și ca doar astfel vom reusi sa biruim moartea prin înviere: aceasta este profetia cea adevarata de care trebuie sa tinem seama! Restul este sminteala!

Creștinul care vede in viitor este cel care cunoaște ceea ce a făcut Hristos! El nu cauta alte revelații! Nu alearga dupa himere!
Dacă vă va zice cineva: Iată, aici este Hristos, sau iată este acolo, voi să nu credeți” (v. 21).

Desigur, discursul poate parea infricosator dar Iisus ne spune să nu ne îngrijorăm de toate acestea! Ci sa primim aceste lucruri rele ca pe o jertfa, în viața voastră de zi cu zi…
Nu trebuie să ne alarmăm, chiar dacă peste un ceas ar veni moartea… Important este să trăim prezentul cu valorile duhovnicesti, cu credinta, cu speranță, si cu dragoste!

Iisus nu vrea sa ne infricoseze! El
 ne invită sa nu il vedem ca o fatalitate… Caci in tot raul lumii, eu pot trăi si pot invinge moartea de care lumea se teme! Iisus a invins si nu prin miracol ci ca si om!

Când se vorbește despre sfârșitul lumii mai mult decât despre viitor, devine evident ca salvarea este sa invatam sa traim in prezent cultivand virtutile crestine…

Domul sa ne ajute!
Amin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu