miercuri, 1 decembrie 2021

VAI.urile LUI LUCA


„Zis-a Domnul către iudeii care veniseră la Dânsul: 
Vai vouă, fariseilor! Că dați zeciuială din izmă și din untariță și din toate legumele și lăsați la o parte dreptatea și iubirea de Dumnezeu; pe acestea se cuvenea să le faceți, iar pe acelea să nu le lăsați. 
Vai vouă, fariseilor! Că iubiți scaunele din față în sinagogi și închinăciunile în piețe
Vai vouă, cărturarilor și fariseilor fățarnici! Că sunteți ca mormintele care nu se văd și oamenii care umblă peste ele nu le știu. 
Și, răspunzând, unul dintre învățătorii de Lege I-a zis: Învățătorule, acestea zicând, ne mustri și pe noi! 
Iar El a zis: Vai și vouă, învățătorilor de Lege! Că împovărați pe oameni cu sarcini anevoie de purtat, iar voi nu voiți să le atingeți.”

Pilda ni-L prezintă pe Iisus invitat la prânz in casa unui fariseu,
invitație pe care El o acceptă; si va sta la masa si cu fariseii și cu păcătoșii!

Textul lui Luca ne prezinta aici asa-zisele VAI-uri!

În Biblie intalnim in multe locuri acest fel de exprimare care, in sine, nu este deloc o amenintare ci, mai curand, o compatimire, Iisus aratandu-Si prin acest Vai durerea Sa pentru greseala celor pomeniti! 

Așadar, sunt asemenea unor avertizari profetice de tipul: atentie, nu-ti fa rau ca răul tău îl simt eu”…

La Luca, dupa Fericiri,  imediat urmeaza „Vai vouă"... nu ca o amenintare ci ca un regret pentru ca sunt unii care apuca o cale greșită…

Primul „Vai "

Vai vouă, fariseilor! Că dați zeciuială din izmă și din untariță și din toate legumele și lăsați la o parte dreptatea și iubirea de Dumnezeu; pe acestea se cuvenea să le faceți, iar pe acelea să nu le lăsați. 

Obiectivul rigorii priveste lucruri minore, neesentiale, uitate fiind cele importante: iubirea si dreptatea lui Dumnezeu!

Stim ca e posibil sa fim religiosi foarte dar sa nu iubim si sa fim si nedrepti! Implinirea legii se face prin iubire caci cel care iubeste nu poate fi nedrept! Abia apoi vine "zeciuiala" care insemana dreptatea sociala, convingerea ca totul e de la Dumnezeu si, asa fiind, ce capeti e de impartit cu ceilalti!

Inutila respectarea regulilor daca nu o respecti pe cea de baza care este LEGEA IUBIRII!

Al doilea „Vai"

Vai vouă, fariseilor! Că iubiți scaunele din față în sinagogi și închinăciunile în piețe

Pare sa fie nepermis sa fim pe „scaunele din față”! Caci stim vorbele lui Iisus ca "cine vrea să fie primul, trebuie să fie ultimul și slujitorul tuturor"! Cine iubeste se face slujitorul tuturor!

Din competitia asta pentru intaietate se nasc toate neintelegerile, geloziile, ura... raul societatii se hraneste din aceasta lupta!

Cine tine sa fie primul are indoieli cu privire la sine, nu se place dar tine sa-l placa altii! Daca esti cu adevarat cineva, faptul de a-i servi pe ceilalti nu te va scadea cu nimic, ba dimpotriva! Nu este o umilire ci o smerire bine placuta Domnului!

Al treilea „Vai" 

 Vai vouă, cărturarilor și fariseilor fățarnici! Că sunteți ca mormintele care nu se văd și oamenii care umblă peste ele nu le știu. 

La evrei se obisnuia sa se varuiasca mormintele, pentru a fi vazute - caci, potrivit traditiei iudaice, atingerea de mort si de mormant te facea necurat! Luca spune ca sunt morminte nevaruite, adica nimeni nu ii vede ca sunt morti pe dinauntru, că au sufletele locuite de moarte si nu de iubire si, astfel fiind, cei ce se ating de ei devin implicit necurati, fara sa-si dea seama!

Cum la vremea scrierii Evangheliei dupa Luca, nu mai erau farisei, mesajul este evident adresat noii Biserici care ar fi putut si ea cadea in aceleasi pacate!

Al treilea Vai

Vai și vouă, învățătorilor de Lege! Că împovărați pe oameni cu sarcini anevoie de purtat, iar voi nu voiți să le atingeți.”

Dacă fariseii erau cei care aplicau LEGEA , învățătorii (cărturarii) erau cei care apreciau conformitatea cu Legea, invatandu-i pe toti ceea ce trebuie să facă…

Învățătorul legii din pericopa se simte jignit de cuvintele Mantuitorului dar Iisus nu se indoia de sfintenia legilor ci de felul in care ele sunt interpretate si de corectitudinea indrumarilor!

Noi insine ne erijam sa indemnam pe altii sa faca lucruri care, fie nu ne privesc, fie nici nu am avea de gand sa le facem!

In zilele noastre manastirile sunt asaltate. Dam buzna peste obtea manastireasca, cerand sfaturi si smintind oameni care au alt fel de viata! Parintele  Arsenie Bocca isi sfatuia enoriasii nici sa nu mergem la calugari cu spovada caci ei dau canoane aspre si adesea asta demobilizeaza, demoralizeaza pe credinciosi!

Iisus nu impune poveri; jugul Sau e dulce si povara usoara! El e cu noi si ne ajuta, purtand greul poverilor noastre! 
Credinta nu este un sport!
Ea se mărturisește prin frumusețea iubirii pe care suntem in stare sa o trăim!


Amin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu